Монографија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот додаје: ro:Monografie
м r2.7.3) (Робот: додато be:Манаграфія
Ред 16: Ред 16:
[[az:Monoqrafiya]]
[[az:Monoqrafiya]]
[[id:Monograf]]
[[id:Monograf]]
[[be:Манаграфія]]
[[ca:Monografia]]
[[ca:Monografia]]
[[cs:Monografie]]
[[cs:Monografie]]

Верзија на датум 1. децембар 2012. у 17:15

Монографија (грч. μονοσ — »један« и γραφειν — »писати«) је писано дело које детаљно обрађује једну тему. Често је у питању научни есеј или научни трактат, који може бити објављен као књига или чланак у часопису. То је по дефиницији један документ који сам по себи представља комплетан текст. Монографија је обично написана од стране једног аутора, али то није увек случај. Излагање у монографији је на вишем нивоу од уџбеника.

Наука

Међу научницима је уобичајена пракса да се сваки довољно обиман рад који истражује одређену тему објави као монографска публикација. Она садржи детаљан опис методологије датог истраживања, представљање резултата истраживања и њихово тумачење.

Библиотекарство

Библиотекари под монографијом подразумевају сваку несеријску публикацију која је завршена у једном тому или у коначном броју томова. По томе се она разликује од серијских публикација, као што су магазин, часопис или новине.[1]

Извори

  1. ^ Prytherch, Raymond John, Harrod's librarians' glossary and reference book : a directory of over 10,200 terms, organizations, projects and acronyms in the areas of information management, library science, publishing and archive management, 10th edn (Aldershot, Hants, England ; Burlington, VT: Ashgate, 2005), p. 462.