Паоло Учело — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{радови у току}}
[[Image:Paolo Uccello 044.jpg|thumb|desno|200px|Сир Џон Хауквуд]]
[[Image:Paolo Uccello 044.jpg|thumb|desno|200px|Сир Џон Хауквуд]]



Верзија на датум 27. октобар 2006. у 22:18

Сир Џон Хауквуд

Паоло Учело (рођен као Паоло ди Доно) (Фиренца 1397. - 1475. ) , италијански сликар који је био експонент визуалне перспективе у уметности. Учело је био обузет проучавањем перспективе. Користио је перспективу, да би добио осећај дубине у својим сликама.

Најзначајнији су му радови на три слике, које представљају битку код Сан Романа. Радио је у касној готичкој традицији и наглашавао је колор, за разлику од класичног реализма, који су следили остали сликари.

Живот

Извори о животу Паола Учела су релативно оскудни. Биографија Ђорђа Вазарија је написана 75 година после Учелове смрти. Надимак Учело је узео јер је олио сликати птице. Од 1407. са десет година шегртује код чувеног фирентинског вајара Лоренца Гибертија. Ту је започео пријатељство са Донателом. Гиберти је утицао на његов касноготички, наративни стил и структурну композицију. Примљен је у сликарски цех 1415. године. До 1424. сам зарађује као сликар. Те године је сликао "Стварање и изгон" у цркви Санта Марија Новела у Фиренци. Тиме је доказао своју зрелост. У то доба научио је геометрију од Манетија.

У Венецију је отпутовао 1425. да би радио на мозаицима фасаде цркве Светог Марка. Постоје неки записи да је посетио Рим пре повратка у Фиренцу 1431. Радио је и на фрескама у Прату и Болоњи. Учело је остао у Фиренци већину свога живота радећи за различите цркве и патроне. Монохроматску фреску "Сир Џон Хауквуд" направио је 1436. Ту је показао свој интерес за перспективу. Коњаник и његов коњ су приказани као да се ради о скулптури.

Николо Мауруци да Толентино у бици код Сан Романа


Током 1443. сликао је фигуре на сату од цркве Санта Мариа дела Фјоре. Исте године ради и на витражима за исту цркву. Роком 1444 и 1445.радио је и у Падови. У Фиренци током 1447. до 1454. слика "Сцене монашког живота" за цркву Санта Минијато ал Монте у Фиренци. Око 1450 -1456. сликао је три чувене слике "Битка код Сан Романа" . Слике приказују победу у бици 1432. фјорентинске војске над сјенском војском. Слике је радио за палату Медичи у Фиренци. Посебним перспективним обликом добио је дубину сцене бојног поља.

У Урбину је био од 1465. до 1469. и радио је за конгегацију Светог Сакрамента. Последње дело му је "Лов" из 1470. Умро је 1475. у 78 години .

Свој прецизни аналитички ум покушао је употребити и насликати научним методама тродимензионалне објекте. Перспектива са његових слика имала је утицај на чувене сликаре као што су Пjеро дела Франческа, Aлбрехт Дирер и Леонардо да Винчи.


Вањски линкови