Корпорација — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: промењено war:Corporasyon у war:Korporasyon
м r2.7.3) (Робот: промењено la:Corporatio у la:Collegium (ius)
Ред 38: Ред 38:
[[ko:주식회사]]
[[ko:주식회사]]
[[ht:Antrepriz]]
[[ht:Antrepriz]]
[[la:Corporatio]]
[[la:Collegium (ius)]]
[[lv:Uzņēmums]]
[[lv:Uzņēmums]]
[[lb:Entreprise]]
[[lb:Entreprise]]

Верзија на датум 8. јануар 2013. у 03:46

Корпорација или компанија је правно лице, које често има слична права као и физичко лице: да поседује имовину, задужује се, тужи или буде тужена. Њена сврха је сједињавање, груписање пословних интереса и представља најчешћи облик пословног удруживања.

Ова дефиниција сачињена је по западној теорији, где је постојала дуга законодавна пракса која се бавила правима и обавезама индивидуалних трговаца. Домаћа политичка економија најрадије користи појам предузеће и више га третира као економску категорију.

Реч "корпорација" потиче од латинског corpus (тело), представљајући "тело сачињено од људи"; то је група људи овлаштена да делује као појединац (Oxford English Dictionary). Реч universitas, такође је кориштена да представља групу људи али се данас пре свега односи на групу учењака (види Универзитет). У Великој Британији и Републици Ирској, овај појам се односио и на органе локалних власти који су управљали одређеним градским областима, слично месним заједницама. Након 1973. године у Великој Британији, и од 2001. године у Републици Ирској, уведен је нови термин "савет". Само је Лондонска корпорација задржала стари назив.

У свакодневном, колоквијалном, говору, корпорација се односи на привредни субјект који послује у складу са владиним правним оквирима.

Цркве, интересне групе (непрофитне или добровољне организације или асоцијације), градови и локалне самоуправе (које се могу назвати и "јавне корпорације"), такође имају, историјски утемељен, корпоративни идентитет.