Јужни Мармарош — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м navodnici
Ред 9: Ред 9:


==Порекло назива==
==Порекло назива==
Име "Марамуреш" је [[Румунски језик|румунског]] порекла и значи велики "Велики Муреш". Други, више [[Мађарски језик|мађарски]] назив за ову област је Сатмар по мађарском облику за град [[Сату Маре]] (''Сатмар'').
Име „Марамуреш“ је [[Румунски језик|румунског]] порекла и значи велики „Велики Муреш“. Други, више [[Мађарски језик|мађарски]] назив за ову област је Сатмар по мађарском облику за град [[Сату Маре]] (''Сатмар'').


==Природни услови==
==Природни услови==

Верзија на датум 10. фебруар 2013. у 14:01

Положај Марамуреша у оквиру Данашње Румуније
Типичан предео Марамуреша
Некадашња здање управе Марамуреша у граду Сигет Мармаћеј
Украјинци из Марамуреша у народној ношњи

Марамуреш (рум. Maramureș, мађ. Máramaros, укр. Мармарощина) је једна од мањих историјских покрајина Румуније у данашњем крајњем северозападном делу Румуније. Највећи град и историјско и културно средиште Марамуреша је град Сату Маре.

Треба напоменути да појам историјске области Марамуреш обухвата и област Закарпатске области у Украјини, док се само јужна половина Марамуреша налази у Румунији, где се обично она подразумева под овим именом.

Порекло назива

Име „Марамуреш“ је румунског порекла и значи велики „Велики Муреш“. Други, више мађарски назив за ову област је Сатмар по мађарском облику за град Сату Маре (Сатмар).

Природни услови

Област румунског Марамуреша представља данас најудаљенији део румунске државе од престонице Букурешта. Марамуреш обухвата две велике долине (горње Тисе и средишњег Самоша). На југу и северу граница је природна у виду планина из Карпатског система, на истоку се налази клисура, која одваја ову област од Трансилваније, а на југозападу Самош одваја Марамуреш од Кришане. Северозападна граница је такође природна (плнинско било), али и државна према Украјини. Граница ка Мађарској је политичког порекла и настала је 1918. г.

Данас постоји и округ Марамуреш, који обухвата само источну половину румунског Марамуреша.

Становништво

Већинско становништво румунског Марамуреша су Румуни (око 2/3), али постоји значајна мађарска мањина (око 25%), док Украјинци чине око 3%. Румуни су трацинално становници планинског и брдског дела Марамуреша ка истоку, а Мађари низијског, западног дела уз границу са матичном државом. Украјинска национална мањина живи на северу покрајине уз границу са Украјином. Поред њих овде у знатно мањем постотку живе и Немци и Роми.

Управна подела и градови

Марамуреш обухвата неколико округа данашње Румуније:

Данас највећи градови Марамуреша су Баја Маре и Сату Маре. Са друге стране, трећи град по величини и знатно мањи од њих, Сигет Мармаћеј, сматра се историјским и културним средиштем Марамуреша.

Види још