Лимерик — разлика између измена

Координате: 52° 39′ 55″ С; 8° 37′ 26″ З / 52.6652° С; 8.6238° З / 52.6652; -8.6238
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м navodnici
Нема описа измене
Ред 5: Ред 5:
| слика = Limerick - Shannon River cropped.jpg
| слика = Limerick - Shannon River cropped.jpg
| опис_слике = Приобаље реке Шенон у Лимерику
| опис_слике = Приобаље реке Шенон у Лимерику
| градска_застава = Limerick kolory.png
| градска_застава = Colours of Leinster Council.svg
| грб = IRL COA Limerick.svg
| грб = IRL COA Limerick.svg
| држава = {{ИРС}}
| држава = {{ИРС}}

Верзија на датум 16. фебруар 2013. у 13:11

Лимерик
енгл. Limerick, ир. Luimneach
Приобаље реке Шенон у Лимерику
Застава
Застава
Грб
Грб
Административни подаци
Држава Република Ирска
ПокрајинаМанстер
ОкругГрад Лимерик
Становништво
Становништво
 — 56.779
 — густина1.106,8 ст./km2
Агломерација90.757
Географске карактеристике
Координате52° 39′ 55″ С; 8° 37′ 26″ З / 52.6652° С; 8.6238° З / 52.6652; -8.6238
Апс. висина10 m
Површина51,3 km2
Лимерик на карти Ирске
Лимерик
Лимерик
Лимерик на карти Ирске
Позивни број+353 61
Регистарска ознакаL
Веб-сајт
LimerickCity.ie

Лимерик (енгл. Limerick, ир. Luimneach) је трећи по величини и значају град у Републици Ирској и други је по важности град у оквиру ирске покрајине Манстер. Лимерик је истовремено и самостални градски округ у оквиру државе, будући да има звање велеграда.

Природни услови

Град Лимерик се налази у западном делу ирског острва и Републике Ирске и припада покрајини Манстер. Град је удаљен 195 километара западно од Даблина.

Рељеф: Лимерик је смештен у равничарском подручју, у крајњем делу истоименог Лимеричког залива, на месту ушћа реке Шенон у море. Надморска висина средишњег дела града је око 10 метара.

Клима: Клима у Лимерику је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима. Годишња количина падавина је око 930 мм/м².

Воде: Лимерик се налази у залеђу Лимеричког залива, дела Атлантског океана и једног од најбољих природни лука на острву. Град се образовао на естуарском ушћу реке Шенон у залив, на месту где она прави пар речних острва, која су „срце“ града.

Историја

Подручје Лимерика било насељено већ у време праисторије. Прво насеље забележено је у време викиншких освајања, 812. г. Дато насеље је освојено од стране енглеских Нормана у 12. веку и одмах је постало значајно, па се брзо изграђује.

Током 16. и 17. века Лимерик је учествовао у бурним временима око борби за власт над Енглеском, што је оштетило градску привреду. Међутим, прави суноврат привреде града десио се средином 19. века у време ирске глади.

Лимерик је од 1921. г. у саставу Републике Ирске. Опоравак града започео је тек последњих деценија, када је Лимерик поново забележио нагли развој и раст.

Становништво

Према последњим проценама из 2011. г. Лимерик је имао око 55 хиљада становника у граду и око 90 хиљада у широј градској зони., што је за чак 3 пута више него пре једног века. Последњих година број становника у граду се нагло повећава.

Привреда

Лимерик је био традиционално индустријско, лучко и трговачко средиште. Најважнија индустрија некад је била пиварска, а данас је индустрија електротехнике и рачунара.

Последњих деценија градска привреда се махом заснива на пословању, трговини и услугама. Такође, последњих година туризам постаје све важнија делатност у граду.

Спорт

Збирка слика

Спољашње везе