Исаија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.2+) (Робот: додато ta:ஏசாயா
Нема описа измене
Ред 3: Ред 3:
'''Исаија''' је старозаветни [[пророк]].
'''Исаија''' је старозаветни [[пророк]].


Био је царскога рода. Рођен је у [[Јерусалим]]у од оца Амоса (брата Амасије, цара јудејског). По хришћанској традицији Исаија се удостојио да види Господа Саваота на престолу небеском, окруженог шестокрилним [[серафимим]]а, који непрестано певају: "''Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот''". Исаија је пророковао много ствари, како појединим људима, тако и народима. Једанпут је три дана ходао сасвим наг по улицама Јерусалима проричући скори пад Јерусалима под асирског цара Сенахерима, и опомињући цара и главаре народне, да се не уздају у помоћ [[Мисира]]ца и [[Етиопија|Етиопљана]], пошто ће и ови ускоро бити покорени од истога Сенахерима, него да се уздају у помоћ [[Бог]]а. Најважнија су му пророчанства о ваплоћењу Бога, о зачећу Пресвете [[Богородица|Богородице]], о [[Јован Претеча|Јовану Претечи]], и о многим догађајима из живота [[Исус Христос|Христова]]. Хришћани верују да је имао и дар чудотвортва тако да је због његове молитве вода потекла испод горе Сиона када је опседан Јерусалим. Та вода прозвана је Силоам (послата). У Библији је записано да је на ту воду упутио доцније Господ слепорођеног да се умије, да би прогледао. За време владавине цара Манасије, када је Исаија говорио против обичаја цара и главара, сравњујући тадањи нараштај са Содомом и Гомором, ухваћен је, изведен ван Јерусалима и тестером преструган. Живео је и пророковао на седам стотина година пре Христа.
Био је царскога рода. Рођен је у Јерусалиму од оца Амоса (брата Амасије, цара јудејског). По хришћанској традицији Исаија се удостојио да види Господа Саваота на престолу небеском, окруженог шестокрилним серафимима, који непрестано певају: "''Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот''". Исаија је пророковао много ствари, како појединим људима, тако и народима. Једанпут је три дана ходао сасвим наг по улицама Јерусалима проричући скори пад Јерусалима под асирског цара Сенахерима, и опомињући цара и главаре народне, да се не уздају у помоћ [[Мисира]]ца и [[Етиопија|Етиопљана]], пошто ће и ови ускоро бити покорени од истога Сенахерима, него да се уздају у помоћ [[Бог]]а. Најважнија су му пророчанства о ваплоћењу Бога, о зачећу Пресвете [[Богородица|Богородице]], о [[Јован Претеча|Јовану Претечи]], и о многим догађајима из живота [[Исус Христос|Христова]]. Хришћани верују да је имао и дар чудотвортва тако да је због његове молитве вода потекла испод горе Сиона када је опседан Јерусалим. Та вода прозвана је Силоам (послата). У Библији је записано да је на ту воду упутио доцније Господ слепорођеног да се умије, да би прогледао. За време владавине цара Манасије, када је Исаија говорио против обичаја цара и главара, сравњујући тадањи нараштај са Содомом и Гомором, ухваћен је, изведен ван Јерусалима и тестером преструган. Живео је и пророковао на седам стотина година пре Христа.


[[Српска православна црква]] слави га 9. маја по црквеном, а [[22. мај]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]].
[[Српска православна црква]] слави га 9. маја по црквеном, а [[22. мај]]а по [[грегоријански календар|грегоријанском календару]].

Верзија на датум 27. фебруар 2013. у 22:46

Пророк Исаија (14. век).

Исаија је старозаветни пророк.

Био је царскога рода. Рођен је у Јерусалиму од оца Амоса (брата Амасије, цара јудејског). По хришћанској традицији Исаија се удостојио да види Господа Саваота на престолу небеском, окруженог шестокрилним серафимима, који непрестано певају: "Свјат, Свјат, Свјат, Господ Саваот". Исаија је пророковао много ствари, како појединим људима, тако и народима. Једанпут је три дана ходао сасвим наг по улицама Јерусалима проричући скори пад Јерусалима под асирског цара Сенахерима, и опомињући цара и главаре народне, да се не уздају у помоћ Мисираца и Етиопљана, пошто ће и ови ускоро бити покорени од истога Сенахерима, него да се уздају у помоћ Бога. Најважнија су му пророчанства о ваплоћењу Бога, о зачећу Пресвете Богородице, о Јовану Претечи, и о многим догађајима из живота Христова. Хришћани верују да је имао и дар чудотвортва тако да је због његове молитве вода потекла испод горе Сиона када је опседан Јерусалим. Та вода прозвана је Силоам (послата). У Библији је записано да је на ту воду упутио доцније Господ слепорођеног да се умије, да би прогледао. За време владавине цара Манасије, када је Исаија говорио против обичаја цара и главара, сравњујући тадањи нараштај са Содомом и Гомором, ухваћен је, изведен ван Јерусалима и тестером преструган. Живео је и пророковао на седам стотина година пре Христа.

Српска православна црква слави га 9. маја по црквеном, а 22. маја по грегоријанском календару.

Литература

Спољашње везе

  • Охридски пролог за 9. мај (22. мај)

(језик: српски)