Краљица од Сабе — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м разне исправке; козметичке измене
м Bot: Migrating 51 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q159888 (translate me)
Ред 23: Ред 23:


{{Link FA|ru}}
{{Link FA|ru}}

[[ar:بلقيس]]
[[arz:بلقيس]]
[[ast:Reina de Saba]]
[[az:Bəlqis]]
[[id:Makeda]]
[[ms:Ratu Balqis]]
[[bg:Савска царица]]
[[be:Царыца Саўская]]
[[be-x-old:Царыца Саўская]]
[[ca:Reina de Sabà]]
[[cs:Královna ze Sáby]]
[[da:Dronningen af Saba]]
[[de:Königin von Saba]]
[[et:Seeba kuninganna]]
[[en:Queen of Sheba]]
[[es:Reina de Saba]]
[[eo:Reĝino de Ŝeba]]
[[eu:Sabako erregina]]
[[fa:بلقیس]]
[[fr:Reine de Saba]]
[[gl:Raíña de Sabá]]
[[he:מלכת שבא]]
[[hr:Kraljica od Sabe]]
[[hy:Շեբա թագուհի]]
[[is:Drottningin af Saba]]
[[it:Regina di Saba]]
[[ja:シバの女王]]
[[ko:시바의 여왕]]
[[lad:Makeda]]
[[la:Regina Saba]]
[[hu:Sába királynője]]
[[mt:Reġina ta' Saba]]
[[nl:Koningin van Sheba]]
[[no:Dronningen av Saba]]
[[pl:Makeda]]
[[pt:Rainha de Sabá]]
[[ro:Regina din Saba]]
[[ru:Царица Савская]]
[[simple:Queen of Sheba]]
[[sk:Kráľovná zo Sáby]]
[[sl:Kraljica iz Sabe]]
[[sh:Kraljica od Sabe]]
[[fi:Saban kuningatar]]
[[sv:Drottningen av Saba]]
[[ta:மாக்கேடா]]
[[tl:Reyna ng Sheba]]
[[tr:Saba Melikesi Belkıs]]
[[uk:Бількіс]]
[[ur:ملکہ سبا]]
[[war:Reyna han Sheba]]
[[zh:示巴女王]]

Верзија на датум 8. март 2013. у 15:21

Пјеро дела Франческа: Сусрет цара Соломона и краљице од Сабе

Краљица од Сабе, коју помињу библија, куран и етиопијска историја, била је владар Сабе, коју модерна археологија смешта у данашњи Јемен. Различити извори називају је још и Билкис или Македа.

Прича по Библији

Према Библији, (неименована) краљица Сабе чула је за велику мудрост краља Соломона од Израела, и отпутовала у његово краљевство са поклонима, биљкама и зачинима за краља, како је наведено у Првој књизи краљева. Краљица је била задивљена Соломоновом мудрошћу коју је тестирала разним загонеткама, и богатством, за које је благосиљала Соломоновог бога. Соломон јој је узвратио поклоне и она се са њима вратила у своју земљу.

Прича по Курану

Куран нигде не помиње Краљицу од Сабе према имену, мада је арапски извори називају Билкис. Прича је слична библијској. Према овој верзији, Соломону стижу вести о краљевству којим господари краљица, у коме обожавају Сунце. Он шаље писмо у коме прети нападом. Пошто су разменили поклоне, краљица стиже у Соломонов двор, где прима монотеизам и поштовање Бога.

У исламским ледендама, Јасир Јанам је био ожењен Балкис, Краљицом од Сабе. Балкис је била сестра Шамс (Сунца). Њен отац, ал-Хадад, је спасао њену мајку која је била дух.

Прича према етиопијским изворима

Владарска породица Етиопије сматра да потиче директно од Краља Соломона и Краљице од Сабе, која се у етиопијским причама зове Македа. Сматра се да је етиопијска епска историја краљева, „Кебра Негаст“ или „Слава Краљева“, забележила историју о Македи и њеним наследницима. Краљ Соломон је, према овој причи, завео Краљицу и са њом имао сина који је касније постао Менелик I, први император Етиопије. Древно друштво које је прерасло у модерну етиопијску државу, формирано је миграцијама јужних Арабљана преко Црвеног мора и њиховим браковима са локалним становништвом. Древна краљевина Етиопије, Аксум, обухватала је велики део јужне Арабије укључујући Јемен све до доласка ислама, а етиопски језици амхарски и тигриња су семитски језици. Докази о постојању јужноарабијских заједница на тлу данашње Етиопије и Еритреје су раширени и укључују артефакте и древне сабињанске записе. Ништа специфично за Македу до сада није ископано, али велики базен за купање у близини Аксума и рушевине древне палате домаће становништво често повезује са њом, иако се сматра да је палата из много каснијег периода. Вероватно је да су јужноарабијска и етиопијска верзија једна те иста прича.

Савремено арапско виђење

Неки од савремених арапских научника смештају Краљицу од Сабе не у Јемен, како су то чинили старији арапски извори, него радије на позицију владара трговачке колоније јужноарапских краљевстава на северозападу Арабије. Савремени археолошки налази потврђују да је таква колонија постојала. Пронађени су јужноарапски записи и артефакти, иако ништа специфично за Билкис није откривено до сада.

Спољашње везе

Шаблон:Link FA