Принципов мост — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м navodnici
Autobot (разговор | доприноси)
м разне исправке
Ред 15: Ред 15:


== Референце ==
== Референце ==
{{Reflist|2}}
{{reflist|2}}


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==

Верзија на датум 11. март 2013. у 04:43

Латинска ћуприја, слика из 1913.године
Латинска ћуприја, источна страна

Латинска ћуприја (или Принципов мост) је историјски мост преко ријеке Миљацке у Сарајеву.[1] Сјеверни крај моста је било поприште атентата на надвојводу Аустрије Франца Фердинанда од стране Гаврила Принципа 1914. године, што је био повод за избијања Првог свјетског рата.

Мост се зове Латински ћуприја (на тур. Frenkluk cupri) по оближњој католичкој четврти, дубровачкој колонији трговаца, на лијевој обали Миљацке, коју народ назива Латинлук. Четрт је основана од дубровачких мајстора који су дошли да раде у Сарајеву, а касније је углавном била насељена католичким становништвом.

Судећи по почетку градње моста, то је један од најстаријих очуваних мостова у граду. У попису Босанског санџака од 1541 помиње се мост на овом мјесту, саграђен од кожара (сарача) Хусеина, сина Ширмерда. Овај први мост, вјероватно је био саграђен од дрвета, јер подаци из 1565 свједоче да је камени мост овде саградио еминентни грађанин Сарајева Алија-Ајни Бег. Страшна поплава која се десила 15. новембра 1791. тешко је оштетила мост, а његову обнову је финансирао сарајевски трговац Хаџи Абдулах Брига.

Мост има четири лука и почива на три стуба повезаних чврсто за обалу. Грађен је од камена и гипса и има два слободна отвора, „очи“ у маси изнад стубова. Ове карактеристике се могу видјети и на печату Сарајева.

За вријеме Аустро-Угарске, због густог саобраћаја, мосту су додати и тротоари на конзолама.

Дуго времена након Првог свјетског рата Сарајево је у свијету било препознатљиво по атентату извршеном поред овог моста. Због тога, стварањем Југославије[2] овај мост је био назван по атентатору Гаврилу Принципу у Принципов мост, да би му након осамостаљења Босне и Херцеговине поново био враћен првобитни назив.


Референце

Спољашње везе