Луције Јуније Брут — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м navodnici
м Бот: Селим 29 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q223440
Ред 22: Ред 22:


{{Link FA|ka}}
{{Link FA|ka}}

[[bg:Луций Юний Брут]]
[[be:Луцый Юній Брут]]
[[ca:Luci Juni Brut]]
[[cy:Lucius Junius Brutus]]
[[cs:Lucius Junius Brutus]]
[[da:Lucius Junius Brutus]]
[[de:Lucius Iunius Brutus]]
[[en:Lucius Junius Brutus]]
[[es:Lucio Junio Bruto]]
[[eu:Junio Bruto]]
[[fr:Lucius Junius Brutus]]
[[he:לוקיוס יוניוס ברוטוס]]
[[hy:Լուցիոս Յունիոս Բրուտոս]]
[[it:Lucio Giunio Bruto]]
[[ja:ルキウス・ユニウス・ブルトゥス]]
[[ka:ლუციუს იუნიუს ბრუტუსი]]
[[la:Lucius Iunius Brutus]]
[[hu:Lucius Iunius Brutus]]
[[nl:Lucius Junius Brutus]]
[[no:Lucius Junius Brutus]]
[[pl:Lucjusz Juniusz Brutus]]
[[pt:Lúcio Júnio Bruto]]
[[ru:Луций Юний Брут]]
[[sh:Lucije Junije Brut]]
[[fi:Lucius Junius Brutus]]
[[sv:Lucius Junius Brutus]]
[[tr:Lucius Junius Brutus]]
[[uk:Луцій Юній Брут]]
[[zh:卢基乌斯·尤尼乌斯·布鲁图]]

Верзија на датум 13. март 2013. у 02:47

Луције Јуније Брут приказан на кованици десно

Луције Јуније Брут (лат. Lucius Junius Brutus) био је оснивач Римске републике и по традицији један од њених првих конзула године 509. п. н. е. Био је праоснивач породице Јунијеваца у Древном Риму, а у којој је био и његов знаменити потомак Марко Јуније Брут.

Главни извор података о Брутовом животу је Тит Ливије који наводи како је он био римски племић, незадовољан тиранском влашћу краља Тарквинија Охолог који је, између осталог, дао погубити Брутовог брата. Како би умањио Тарквинијев страх од освете, Брут је почео фингирати слабоумност те стекао повјерење Тарквинијевог сина Секста Тарквинија. Брут је тако пратио Секста на ходочашћу у Делфима. Тамошње је пророчиште на питање ко ће постати сљедећи римски краљ рекло да ће то бити онај ко први пољуби своју мајку. Брут је на то симулирао спотицање, пао и пољубио тло, исправно закључивши како је пророчиште под „мајком“ мислило на Мајку Земљу.

Након повратка у Рим, Секст је силовао племкињу Лукрецију, Брутову сестру. Она је окупила сву своју родбину, укључујући супруга Луција Тарквинија Колатина, рекла што се догодило и извршила самоубиство. У том је тренутку Брут позвао грађане Рима на оружје како би исправили ту неправду. Они су га послушали те протјерали Тарквинија и Секста у Етрурију.

Брут је, тада, према легенди позвао Римљане да очувају своју новостечену слободу тако што ће се заклети да више никада неће имати краља. Тако је установљена република, а Брут и Колатин су изабрани за прве конзуле.

Ти су догађаји Брута учинили једним од највећих моралних узора у Древном Риму, а његову породицу једном од најугледнијих. Марко Јуније Брут је тако 44. п. н. е. од стране Гаја Касија Лонгина наговорен да учествује у убиству Цезара тако што се стално подсјећао на свог славног претка који је установио републику.

Брут је касније, у доба Просвјетитељства и грађанских револуција 18. и 19. вијека постао једном од највећих икона републиканске идеологије.

Спољашње везе

Шаблон:Link FA