Акт о доживотном перству 1958. — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Робот: додато de:Life Peerages Act 1958
м Бот: Селим 4 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q1638022
Ред 19: Ред 19:


[[Категорија:Акти Парламента Уједињеног Краљевства]]
[[Категорија:Акти Парламента Уједињеног Краљевства]]

[[de:Life Peerages Act 1958]]
[[en:Life Peerages Act 1958]]
[[fr:Life Peerages Act 1958]]
[[no:Life Peerages Act 1958]]

Верзија на датум 13. март 2013. у 09:09

Акт о доживотном перству 1958. (енгл. Life Peerages Act 1958) је закон који је усвојио Парламент Уједињеног Краљевства на основу којег је утврђен начин именовања доживотних перова од стране монарха.

Доживотни перови носе племићку титулу барона и доживотни су чланови Дома лордова. Они не могу преносити своје титуле и положај на своје потомке, за разлику од насљедних перова. Судије доживотни перови, правни лордови, већ су сједили у Дому лордова на основу Акта о апелационој надлежности 1876.

Акт о доживотном перству је знатно повећао способност премијера Уједињеног Краљевства да утиче на састав Дома лордова. Закон је дозволио и именовање женских перова. Прва жена пер, која је била члан Дома лордова, именована је 21. октобра 1958. године.

Доживотне перове именује монарх, патентом запечаћеним Великим печатом, на предлог премијера Уједињеног Краљевства.

Прије него што је овај закон усвојен, бивши премијери Уједињеног Краљевства су били именовани обично за виконте или грофове (који су насљедни перови) у знак захвалности за њихову јавну службу на високој функцији. Посљедњи премијер Уједињеног Краљевства који је био произведен у грофа је био Харолд Макмилан, за вријеме владе Маргарет Тачер.

Види још

Спољашње везе