Хијерон II — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот: додато ga:Iéro II na Sioracúise
м Бот: Селим 22 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q313675
Ред 41: Ред 41:
[[Категорија:Умрли 215. п. н. е.]]
[[Категорија:Умрли 215. п. н. е.]]
[[Категорија:Сицилијански тирани]]
[[Категорија:Сицилијански тирани]]

[[bg:Хиерон II]]
[[ca:Hieró II]]
[[cy:Hiero II, brenin Siracusa]]
[[de:Hieron II. von Syrakus]]
[[en:Hiero II of Syracuse]]
[[es:Hierón II]]
[[fr:Hiéron II]]
[[ga:Iéro II na Sioracúise]]
[[he:היירון השני]]
[[hy:Հիերոն II]]
[[it:Gerone II]]
[[ja:ヒエロン2世]]
[[ka:ჰიერონ II]]
[[ko:히에론 2세]]
[[nl:Hiëro II van Syracuse]]
[[pl:Hieron II]]
[[pt:Hierão II]]
[[ru:Гиерон II]]
[[sh:Hijeron II od Sirakuze]]
[[sv:Hieron II av Syrakusa]]
[[uk:Гієрон II]]
[[zh:希伦二世]]

Верзија на датум 13. март 2013. у 19:40

Хијерон II
Лични подаци
Датум смрти215. п. н. е.
Породица
РодитељиХијерокло
Период270. п. н. е.-215. п. н. е.

Хијерон II (? - 215. п. н. е.) је био краљ Сиракузе у периоду од 270. п. н. е. до 215. п. н. е. Током његове дуге владавине се на Сицилији одиграо Први пунски рат, у коме је Хијерон играо важну улогу и током кога је Сиракуза ступила у чврст савез са Римом, стекавши велики просперитет и поставши важно културно и научно средиште античког света.

Хијерон је био незаконити син Хијерокла, сиракушког племића који је тврдио да подстиче од тиранина Гелона. За време Пировог похода на Сицилију 277 - 276. п. н. е. је био у Пировој војсци, поставши, упркос младости, један од његових генерала. Када се Пир повукао са Сицилије, Хијерон је због своје репутације, изабран за команданта војске. Своју је политичку позицију ојачао оженивши се за кћи Лептина, једног од најутицајнијих грађана.

У међувремену је Сиракуза ушла у сукоб с Мамертинцима који су држали Месану. Хијерон је кренуо у поход на њих и поразио их, а у освајању града га је зауставила картагинска дипломатска интервенција. Успркос тога, импресионирани грађани су га 270. п. н. е. именовали краљем.

Надгробник споменика Хијерона II од Сиракузе

Када је године 264. п. н. е. покренуо нови поход на Мамертинце, они су у помоћ позвали Римљане. То је довело до нове, овај пут војне, картагинске интервенције, односно почетка првог пунског рата. Хијерон се заједно с картагинским војсковођом Ханоном супротставио конзулу Апију Клаудију Каудексу; резултат битке је био неодлучен, али се Хијерон повукао међу зидине Сиракузе. Тамо су га Римљани опсели, али је с њима 263. п. н. е. склопио сепаратни мир. Римљани су му, у замену за савезништво, признали власт над југоистоком Сицилије.

Хијерон је након тог времена био римски савезник, помагајући логистички њихове походе по Сицилији и другде по Медитерану. Изградио је и снажну флоту, а Сиракуза је просперирала. У њој је под његовом влашћу деловао славни научник Архимед, за чији је рачун саградио низ опсадних справа. Такође је деловао и славни песник Теокрит, који је написао низ песама у почаст Хијерона.

Литература

Спољашње везе