Кејп Бретон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м исправљање правописних и других грешака
Autobot (разговор | доприноси)
м разне исправке
Ред 18: Ред 18:
}}
}}
[[Датотека:St Annes lookoff Cape Breton.JPG|250п|thumb|Поглед на Кејп Бретон]]
[[Датотека:St Annes lookoff Cape Breton.JPG|250п|thumb|Поглед на Кејп Бретон]]
'''Кејп Бретон''' ({{јез-ен|Cape Breton Island}}, {{јез-фр|Île du Cap-Breton}}) — острво смештено североисточно од полуострва Нова Шкотска са којим је одвојен мореузом Кансо. Источно од Кејп Бретона лежи [[Острво Принца Едварда]] у [[Залив Сен Лорен|заливу Сен Лорен]]. На Ми'кмак језику (језик локалних домородаца) острва се назива Унама'кик - ,,Земља Магле"<ref>[http://www.blbra.ca/page8.html About the Bras d’Or Lake]</ref>. Острво административно припада провинцији [[Нова Шкотска]] и подељено је у четири општине.
'''Кејп Бретон''' ({{јез-ен|Cape Breton Island}}, {{јез-фр|Île du Cap-Breton}}) — острво смештено североисточно од полуострва Нова Шкотска са којим је одвојен мореузом Кансо. Источно од Кејп Бретона лежи [[Острво Принца Едварда]] у [[Залив Сен Лорен|заливу Сен Лорен]]. На Ми'кмак језику (језик локалних домородаца) острва се назива Унама'кик - ,,Земља Магле"<ref>[http://www.blbra.ca/page8.html About the Bras d’Or Lake], Приступљено 9. 4. 2013.</ref>. Острво административно припада провинцији [[Нова Шкотска]] и подељено је у четири општине.


== Географија ==
== Географија ==
Острво има површину 10.311 км² (18-о место у Канади, 75. на свету). У централном делу острва је језерска лагуну [[Брас д'Ор]], чија величина варира у распону 932-1099 км² <ref>[http://slovari.yandex.ru/dict/bse/article/00033/79800.htm БСЭ. Кейп-Бретон]</ref><ref>[http://atlas.nrcan.gc.ca/site/english/learningresources/facts/lakes.html#newfoundland Facts About Canada — Lakes]</ref>. Највиша тачка је брдо Вајт Хил, 532 метара изнад нивоа мора. Падине су прекривене тајгом, геолошки састав Кејп Бретона је комплекс кристалних стена, које су веома стрме према обали.
Острво има површину 10.311 км² (18-о место у Канади, 75. на свету). У централном делу острва је језерска лагуну [[Брас д'Ор]], чија величина варира у распону 932-1099 км² <ref>[http://slovari.yandex.ru/dict/bse/article/00033/79800.htm БСЭ. Кейп-Бретон], Приступљено 9. 4. 2013.</ref><ref>[http://atlas.nrcan.gc.ca/site/english/learningresources/facts/lakes.html#newfoundland Facts About Canada — Lakes], Приступљено 9. 4. 2013.</ref>. Највиша тачка је брдо Вајт Хил, 532 метара изнад нивоа мора. Падине су прекривене тајгом, геолошки састав Кејп Бретона је комплекс кристалних стена, које су веома стрме према обали.


У северном делу острва је национални парк [[Врхови Кејп Бретона]], који већим делом лежи на платоу Кејп Бретона. У парку су заступљене све [[Флора|флоре]] и [[Фауна|фауне]], и са севера и са југа [[Канада|Канаде]].
У северном делу острва је национални парк [[Врхови Кејп Бретона]], који већим делом лежи на платоу Кејп Бретона. У парку су заступљене све [[Флора|флоре]] и [[Фауна|фауне]], и са севера и са југа [[Канада|Канаде]].


Клима је [[Умерена океанска клима|умерена океанска]]. Фебруарска температура је око 6,5 °С, а у јулу и августу између +17 и +18 °С, просечна је око +5,5 °С. [[Падавине]] су око 1500 мм годишње, зими пада снег, или (ређе) киша, а лети летња киша <ref>[http://klimadiagramme.de/Namerika/sydney.html klimadiagramme.de: Sydney]</ref>.
Клима је [[Умерена океанска клима|умерена океанска]]. Фебруарска температура је око 6,5 °С, а у јулу и августу између +17 и +18 °С, просечна је око +5,5 °С. [[Падавине]] су око 1500 мм годишње, зими пада снег, или (ређе) киша, а лети летња киша <ref>[http://klimadiagramme.de/Namerika/sydney.html klimadiagramme.de: Sydney], Приступљено 9. 4. 2013.</ref>.


== Демографија ==
== Демографија ==

Верзија на датум 9. април 2013. у 05:22

Кејп Бретон
Географија
Површина10,311 km2
Висина532м m
Највиши врхВајт Хил
Администрација
Највећи градСиднеј
Демографија
Становништво147.454 становника
Густина ст.Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „с“. стан./km2
Поглед на Кејп Бретон

Кејп Бретон (енгл. Cape Breton Island, франц. Île du Cap-Breton) — острво смештено североисточно од полуострва Нова Шкотска са којим је одвојен мореузом Кансо. Источно од Кејп Бретона лежи Острво Принца Едварда у заливу Сен Лорен. На Ми'кмак језику (језик локалних домородаца) острва се назива Унама'кик - ,,Земља Магле"[1]. Острво административно припада провинцији Нова Шкотска и подељено је у четири општине.

Географија

Острво има површину 10.311 км² (18-о место у Канади, 75. на свету). У централном делу острва је језерска лагуну Брас д'Ор, чија величина варира у распону 932-1099 км² [2][3]. Највиша тачка је брдо Вајт Хил, 532 метара изнад нивоа мора. Падине су прекривене тајгом, геолошки састав Кејп Бретона је комплекс кристалних стена, које су веома стрме према обали.

У северном делу острва је национални парк Врхови Кејп Бретона, који већим делом лежи на платоу Кејп Бретона. У парку су заступљене све флоре и фауне, и са севера и са југа Канаде.

Клима је умерена океанска. Фебруарска температура је око 6,5 °С, а у јулу и августу између +17 и +18 °С, просечна је око +5,5 °С. Падавине су око 1500 мм годишње, зими пада снег, или (ређе) киша, а лети летња киша [4].

Демографија

На попису 2011. године, острво је имало 135.974 становника [5]. Већина становништва (95%) је беле расе, 3,6% су Ми'кмак (домородци), Говори језик је углавном енглески. Религиозно, 66,1% су католици (римокатолици, пољски национални католици, гркокатолици и старокатолици), 29,2% су Протестанти и 0,3% су православци и остало су нерелигиозани, те нешто муслимана и јевреја [6][7].

Галерија

Извори

  1. ^ About the Bras d’Or Lake, Приступљено 9. 4. 2013.
  2. ^ БСЭ. Кейп-Бретон, Приступљено 9. 4. 2013.
  3. ^ Facts About Canada — Lakes, Приступљено 9. 4. 2013.
  4. ^ klimadiagramme.de: Sydney, Приступљено 9. 4. 2013.
  5. ^ Table from Statistics Canada (Census Profile, 2011 Census)
  6. ^ Table from Statistics Canada - Cape Breton & Richmond Counties (Nova Scotia Statistics Agency)
  7. ^ Table from Statistics Canada - Victoria & Inverness Counties (Nova Scotia Statistics Agency)