Етерично уље — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м разне исправке; козметичке измене
Ред 44: Ред 44:
* [http://www.bionet-skola.com BioNet škola]
* [http://www.bionet-skola.com BioNet škola]
* [http://myhuilesessentielles.free.fr General information on essential oil and their use]
* [http://myhuilesessentielles.free.fr General information on essential oil and their use]
* [http://www.marigoldlab.com Sve za etericna ulja i njihova svojstva]

{{клица-биљке}}
{{клица-биљке}}



Верзија на датум 23. јун 2013. у 17:22

Стаклена посуда садржи уље сандаловог дрвета

Етерична (етарска) уља производи посебних биљних ћелија или се стварају у међућелијским просторима, веома јаког мириса и на папиру остављају мрље које брзо испаравају. Представљају смешу различитих једињења: алдехида, кетона, алкохола и различитих и многобројних масних киселина. Основна компонента су свакако терпеноиди и то њихове две класе: терпени (монотерпени) и сесквитерпени. У биљкама се најчешће налазе у слободном облику, али могу бити присутна и у форми гликозида.

Образују се у свим деловима биљке, али у њима нису распоређена равномерно већ су у највећој количини присутна у листу, корену, цвету и плоду. Заступњени су у јако малим количинама, свега око 1% од укупне тежине биљке па је тако за добијање нпр. 1 g етарског уља потребно утрошити око 4 kg круничних листића руже.

Примењују се у медицини, производњи финих сапуна, прехрамбеној индустрији, а користе се и у козметици, за добијање парфема и других козметичких препарата.

Биљке које садрже етерична уља називају се ароматичне биљке. Многе од њих се користе као лековите (жалфија, нана) или као зачинске биљке (оригано, чубар)

Види још

Ароматичне биљке

Литература

  • Којић М, Јањић В.: Отровне биљке, Научна књига, Београд, 1991.
  • Јанчић, Р: Ботаника фармацеутика, Службени лист СЦГ, Београд, 2004.
  • Јанчић Р, Стошић Д, Мимица Дукић Н, Лакушић Б: Ароматичне биљке Србије, Дечје новине, Горњи Милановац, 1995.
  • Kurt Schnaubelt (1999). Advanced Aromatherapy: The Science of Essential Oil Therapy. Healing Arts Press. ISBN 0-89281-743-7. 
  • Wanda Sellar (2001). The Directory of Essential Oils (Reprint изд.). Essex: The C.W. Daniel Company, Ltd. ISBN 0-85207-346-1. 
  • Robert Tisserand (1995). Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals. Churchill Livingstone. ISBN 0-443-05260-3. 

Спољашње везе