Батина — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Joksimovicsana је преместио страницу Palica на Palica (pendrek)
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Drugo značenje2|Palica}}
[[Slika:Batong, Nordisk familjebok.png|мини|Stara policijska palica]]
[[Slika:Batong, Nordisk familjebok.png|мини|Stara policijska palica]]



Верзија на датум 26. јун 2013. у 14:48

Stara policijska palica

Palica, ili u žargonu poznatija kao pendrek, jedno je od sastavnih delova opreme u gotovo svim policijskim snagama sveta, a služi kao blaže sredstvo prisile. Palica je u obliku štapa, napravljena od drveta ili gume, a dovoljno je mala da se može nositi u ruci.

Jednostavnost

Palica je, verovatno, najjednostavnije od svih oružja. Pravi se od jednog komada drveta, koje je dovoljno usko na jednom kraju da se može uhvatiti rukom. Bejzbolska palica, sekira i kramp su alati i oruđa na principu palice. Policija, takođe, koristi posebne palice, kada je u sukobu sa huliganima.

Razne vrste palica koriste se u borilačkim veštinama.

Tokom srednjeg veka, palica je bila raširena kao oružje, koje se lako moglo izraditi, prikriti, unesti i koristiti. Širom Evrope bili su raširene grupe naoružane palicama zvane palijaši (boš. palija = palica). Palijaši su najčešće bili špijuni u službi Crkve, cara ili papske inkvizicije.

Na području Hercegovine i središnjeg dela današnje Hrvatske (Palijaši, Horvati, Rakov Potok) nastanili su se palijaši koji su naziv svog delovanja uzeli kao porodično ime, prezime: Palijaš.