Гимназија „Светозар Марковић” Ниш — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Ред 13: Ред 13:


== Билингвална одељења ==
== Билингвална одељења ==
Од [[1. септембар|1. септембра]] [[2008]]. године, по угледу на билингвална (двојезична) одељења, која су још много пре тога били отворени у [[Београд]]у, а у склопу ове гимназије формирано је прво билингвално одељење у [[Србија|Србији]] које је ван Београда. Основни циљ билингвалне наставе је усавршавање већ постојећег напредног знања [[Енглески језик|енглеског]] и [[Француски језик|француског језика]] и [[Математика|математике]]. Упис у одељење у коме се настава паралелно води на [[Српски језик|српском]] и француском, односно енглеском језику, резултат је посебног пријемног испита организованог од стране саме гимназије, koji se održava nekoliko nedelja pre onog formalnog u osnovnim školama, који је обавезан. Неопходан ниво знања француског, односно енглеског језика заснива се на међународним критеријумима „DELF A2“. По републичком плану и програму школски предмети на којима не настава одвија на страном језику су: математика, информатика, хемија, географија и историја. Сама одељења припадају природно-математичком смеру. Ради побољшања знања у школи, ученици одељења сваке године посећују [[Француска|Француску]], односно [[Уједињено Краљевство|Велику Британију]]. Обавезан ниво знања страног језика професора је „DELF B2“, по међународном критеријуму. Одељење у коме се део наставе одвија на енглеском језику званично је уведено [[1. септембар|1. септембра]] [[2011]]. године. У школи тренутно постоје четири билингвална одељења на енглеском језику.
Од [[1. септембар|1. септембра]] [[2008]]. године, по угледу на билингвална (двојезична) одељења, која су још много пре тога били отворени у [[Београд]]у, а у склопу ове гимназије формирано је прво билингвално одељење у [[Србија|Србији]] које је ван Београда. Основни циљ билингвалне наставе је усавршавање већ постојећег напредног знања [[Енглески језик|енглеског]] и [[Француски језик|француског језика]] и [[Математика|математике]]. Упис у одељење у коме се настава паралелно води на [[Српски језик|српском]] и француском, односно енглеском језику, резултат је посебног пријемног испита организованог од стране саме гимназије, koji se održava nekoliko nedelja pre onog formalnog u osnovnim školama, који је обавезан. Неопходан ниво знања француског, односно енглеског језика заснива се на међународним критеријумима „DELF A2“. По републичком плану и програму школски предмети на којима не настава одвија на страном језику су: математика, информатика, хемија, географија и историја. Сама одељења припадају природно-математичком смеру. Ради побољшања знања у школи, ученици одељења сваке године посећују [[Француска|Француску]], односно [[Уједињено Краљевство]]. Обавезан ниво знања страног језика професора је „DELF B2“, по међународном критеријуму. Одељење у коме се део наставе одвија на енглеском језику званично је уведено [[1. септембар|1. септембра]] [[2011]]. године. У школи тренутно постоје четири билингвална одељења на енглеском језику.


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==

Верзија на датум 3. јул 2013. у 13:31

Гимназија Светозар Марковић
Типдржавна
ЛокацијаУлица Бранка Радичевића бр. 1
Ниш
ДржаваСрбија
Веб-сајтwww.gsm-nis.edu.rs

Гимназија Светозар Марковић је гимназија у Нишу. Основана је 1. септембра 1954. године. Своју образовно-васпитну делатност је најпре обављала у објекту у коме се налазе гимназије „Стеван Сремац“ и „Бора Станковић“. Одлуком органа тадашње општине Ниш, 1966. године се преселила у просторије дома ученика средњих школа у Нишу, познатог и као „Дом ЖИШ-а“, који се налази у Улици Бранка Радичевића број 1.

Билингвална одељења

Од 1. септембра 2008. године, по угледу на билингвална (двојезична) одељења, која су још много пре тога били отворени у Београду, а у склопу ове гимназије формирано је прво билингвално одељење у Србији које је ван Београда. Основни циљ билингвалне наставе је усавршавање већ постојећег напредног знања енглеског и француског језика и математике. Упис у одељење у коме се настава паралелно води на српском и француском, односно енглеском језику, резултат је посебног пријемног испита организованог од стране саме гимназије, koji se održava nekoliko nedelja pre onog formalnog u osnovnim školama, који је обавезан. Неопходан ниво знања француског, односно енглеског језика заснива се на међународним критеријумима „DELF A2“. По републичком плану и програму школски предмети на којима не настава одвија на страном језику су: математика, информатика, хемија, географија и историја. Сама одељења припадају природно-математичком смеру. Ради побољшања знања у школи, ученици одељења сваке године посећују Француску, односно Уједињено Краљевство. Обавезан ниво знања страног језика професора је „DELF B2“, по међународном критеријуму. Одељење у коме се део наставе одвија на енглеском језику званично је уведено 1. септембра 2011. године. У школи тренутно постоје четири билингвална одељења на енглеском језику.

Спољашње везе