Државни посао (ТВ серија) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 88: Ред 88:


* '''Милица Торбица''' - Торбицина кћерка, или како он каже "дијете", пошто постоје "синови" и "дијеца". Студира на војној академоји "Кутузов" у русији. Жели да постане човек-жаба у специјалним јединицама.
* '''Милица Торбица''' - Торбицина кћерка, или како он каже "дијете", пошто постоје "синови" и "дијеца". Студира на војној академоји "Кутузов" у русији. Жели да постане човек-жаба у специјалним јединицама.



* '''Корњача Раде''' - жртва наведена три лика, човек који се жали од 1982. године и чији предмет је увек „у процесу решавања“. Када се жали, опет жалба долази код Чваркова, Торбице и Бошкића. Осим ако баш није пауза, која траје од 9-12 часова.
* '''Корњача Раде''' - жртва наведена три лика, човек који се жали од 1982. године и чији предмет је увек „у процесу решавања“. Када се жали, опет жалба долази код Чваркова, Торбице и Бошкића. Осим ако баш није пауза, која траје од 9-12 часова.

Верзија на датум 5. јул 2013. у 19:04

Државни посао
Датотека:Државни посао.jpg
Државни посао
Жанрзабавна
ФорматТВ емисија
Продуцентска
кућа
Радио-телевизија Војводине
РежијаСтојче Столески
УлогеДимитрије Бањац
Никола Шкорић
Дејан Ћирјаковић
ЗемљаВојводина,  Србија
ЛокацијаНови Сад
Језиксрпски
Број сезона1
Број епизода197
Време трајањаоко 10 минута
УредникМара Скенџић-Рељић
ПродукцијаРадио-телевизија Војводине
Емитовање
Формат слике16:9
Прво
приказано на
РТВ 1
СтатусУ току
Званични веб-сајт

„Државни посао“ је емисија забавног карактера која се од 2012. емитује радним данима на Радио-телевизији Војводине око 18:45 часова, док се преглед свих епизода током радне недеље пушта недељом увече. У емисији глуме Димитрије Бањац, Никола Шкорић и Дејан Ћирјаковић. Они су такође и аутори емисије. Емисија је постала веома популарна у Војводини и једна од најгледанијих емисија Радио-телевизије Војводине.

Почеци

Пре почетка овог пројекта, тројица глумаца су заједно радили ТВ пројекте, прво пројекат „Ноћна смена“ па онда пројекат под називом „Велика Србија“ на телевизији Б92. Глумци су постали препознатљиви у Србији и Војводини али нису ни близу као са пројектом „Државни посао“. Због тога су оба ТВ пројекта обустављена.

Касније су прешли на Радио-телевизију Војводине где су на наговор њиховог будућег редитеља отпочели нови пројекат. Циљ у овом пројекту им је био да окарактеришу људе са простора Војводине и њихове врлине и мане. Због тога су ушли у улоге Лале, Босанца и једног представника младих у покрајини. Прва епизода емисије је први пут премијерно приказана у августу 2012.

О емисији

Радња емисије „Државни посао” одвија се у канцеларији у једној непостојећој државној фирми. Ђорђе Чварков, Драган Торбица и Бошкић су колеге и раде у истој канцеларији. [1]

Емисија представља заправо приказ радног дана у неком непостојећем јавном предузећу и размишљања тројице запослених о дневним догађањима у истом, али и о животу и друштву уопште. Теме црпе из дневне и седмичне штампе, из различитих блогова, сајтова, разговарају о филмовима, ТВ серијама, емисијама - радијским и телевизијским. Идеја је да актери на духовит начин коментаришу актуелна збивања, да насмеју гледаоце и да их подстакну на размишљање.

Окосница емисије „Државни посао“ су сатирични разговори између тројице актера, коментари који подсећају на „Stand-up“ форму. У питању су кратки, духовити коментари и опаске на тему свакодневице, околности, друштвено - политичке ситуације, спорта, света забаве, њихови лични ставови о различитим темама[2].

Ликови

Датотека:PicMonkey Collage.png
С лева на десно: Чварков, Торбица и Бошкић.
  • Главни архиватор Ђорђе Чварков, комуниста, аутономаш, Бачванин са Пејићевих салаша који поред државног посла продаје и пилиће цверглане. На својој фарми живи заједно са бабом. Постављен је за главног архиватора у предузећу и шеф је у канцеларији. Од свих има најдужи радни стаж и има четири године до пензије. Обично кука и жали за старим временима која су по њему била лепша и сретнија, углавном што је он са Марјановићем мењао директорске фотеље и могао да поткрада фирму. Уједно је велики промотер Аустроугарских цивилизацијских вредности - "К унд К културе", наравно по његовом искривљеном схватању. Променом власти и падом аутономаша, ражалован је - мада он тврди због политике, остатак фирме и суд тврди да је то због крађе. Обожава да дели лекције другима јер је некада давно био финансијски директор. Препознатљив је и по својој специфичности - нетрепељивости према дошљацима, односно како их он назива „дођошима“ што се види по његовом односу са Торбицом, мада његов шовинизам обухвата у ствари све друге, чак и Банаћане. [3] Тако тврди да Банат нема везе са остатком света, да они чак и возе погрешном страном а и сам Шицер тамо није могао да издржи више од годину дана и морао је да премести штаб, пошто га је "ухватила Ружа ветрова, па је хтео да се обеси“.

Чварков уједно гаји презир према Бошкићу због његове младости и савремених погледа на свет. Најчешће псовке коју му упућује Торбица су: „будалчино бачванска“ када га мало изнервира и „ђубре бачванско“ у ретким ситуацијама када Чварков буде ухваћен у сплеткарењу.

  • Драган Торбица је Босанац из Крајине који је учествовао у војним акцијама за време Рата у Југославији 90-их година. За време НАТО агресије био је у ПВО јединици која је бранила једно село. То село (како каже Чварков) више мрзи Торбицу Драгана него што мрзи НАТО агресоре. (Он и његов „рођо“ су против авионским топом погодили амбар тако да су кокице летеле километрима около). У истом рату Торбица је био надређени Чваркову и тих пар дана је користио да му наплати за све. После пар дана, Чварков је пак успео да добије поштеду. Био је веома дуго возач, понајвише самом Чваркову док је овај био директор. У канцеларији обавља дужност заменика главног архиватора. Типичан представник српске струје 90-их година. У исто време слави како је некада (у комунизму) било далеко боље, а са друге стране подржавао СПО и Вука Драшковића. Искрени верник, слави славу „чак“ од 1997. године. Живи у тастовом стану са својом женом Смиљком, два сина и најдражом кћерком Милицом. Познат је по свом јадиковању за неисплаћеним кредитима али и по свом патриотизму. Заклети је непријатељ са главним архиватором, а њих двојица кроз емисије праве један другом сплетке. Уз то као сваки „прави патриота“ ради за ДБ којој пријављује своје колеге и људе око себе, а спреман је да свој високи патриотизам прода за могућност куповине „голфа“ 3 по повољнијим условима. Чварков га подругљиво назива „Динароид“.
  • Бошкић је најмлађи од колега и он у канцеларији ради тек неколико месеци. Пореклом је Србијанац (у смислу да је из централне Србије), што Чварков често наглашава и иако је рођен у Новом Саду, Чварков му не признаје да је Војвођанин. Завршио је приватни факултет. У предузеће га је запослио његов старији брат преко везе, односно преко странке а његов брат је пак дошао у политику преко оца који је био високо рангирано лице у ЈНА. У овој емисији он представља одраз младих у Србији и одраз њиховог размишљања. Често је окарактерисан и као „глас разума“ у канцеларији. Као типичан представних младих, он увек има примедбу на све, али сам није способан да уради нешто, штавише увек говори шта други треба да раде али он сам то никад није у стању. Стално говори „Како никада нећемо да одемо у Европу“ због овога или онога а сам је продукт непотизма, корупције и партијашког запошљавања. Много пута је био на мети својих колега јер до сада није имао девојку.[4] Бошкић је „европеизован“ грађанин млађег нараштаја, али опет „дођош“ због чега је увек на удару Чваркова, којем се често прикључује Торбица како би га нападали због напреднијих схватања или његове младости. Због недостатка љубавног искуства честа је мета провокација и понижавања од стране колега. Уједно служи и као катализатор гнева Торбице и Чваркова. Овај потоњи му често на „Добро јутро!“ одговара са „М`рш!“, док га и Торбица и Чварков вређају са „Ђубре мало“, „Балавац“ и најчешће „Дебилко“. Торбица и Чварков се увек слажу када закључе да „Све младе треба ставити у воз који их је донео“ и „Протерати их у Канаду“.

Споредни ликови

Поред тројице ликова који се физички појављују у емисији, велику популарност су стекли и ликови као што су баба, фрау Шиловичка, чика Жика, директор Добросављев, Марјановић, Корњача Раде, Магда, Смиљка, Милица, ђед Ђуро, брат Бошкић итд. Они су често помињани од стране тројице ликова, али ни један од ових актера се још увек није појавио у емисији.

Главни споредни ликови

  • Баба - у почетку је било недоумица да ли је она Чваркова жена, међутим сазнало се да му је, како име каже ставрно баба. Стара жена која (бар како Чварков каже) држи до себе и држи домаћинство на Пејићевим салашима. Најбоља пријатељица јој је Фрау Шиловичка. Баба је задужена за кухињу и пилиће. Чварков је често зове телефоном да јој даје упутства.
  • Фрау Шиловичка - кућна пријатељица породице Чварков, чист пример „К унд К“ културе, за њу се сазнало да је завршила мушку гимназију у Бечу. Веома је стара али како Чварков каже изузетно држећа, а има ону „фину патину на лицу да јој можеш стругати длетом“. Од малена уз породицу Чварков и малог Ђорђа је пратила кад су год ишли у иностранство.
  • (чика) Жика - алкохоличар.Србијанац по пореклу „али фин човек“ како Чварков каже. Његова мајка Мила није имала млека да га доји па га је дала у циркус да га доји брадата жена, коју је он после звао мајком. Младост провео у циркусу где је чак годину ипо дана глумио лава. Спољни момак и комшија Чваркових. Задужен за све незахвалне послове на Пејићевим Салашима, посебно за транспорт фамилије Чварков, коју превози на мотору са приколицом који му је оставио Шицер. Био је железничар, али како се испоставило „невино оптужен“ да је украо прагове са железнице - које су касније уградили у кокошињац. Чварков га је водио на митинг 9. марта 1991. у Београду где је Жика онако пијан узео полицијског коња и покушао да на јуриш заузме скупштину. Жику су нашли, а коња продали неком.
  • Магда - Секретарица дирекора Добросављева. Она је љубавни интерес Бошкића, који обиграва око ње, али нема петљу да јој приђе. Једна од ретких особа које Чварков и Торбица не олајавају. Повремено се чује њен глас на телефону, и то у случајевима када Бошкић нешто забрља, тада она или плаче или се дере на њега.

Други споредни ликови

  • Директор Добросављев - „Морални пигмеј“ како га назива Чварков, а и Торбица га мрзи. Био је возач у возном парку код Торбице, али је након 5. октобра 2000. аванзовао за директора. Бошкић му се увлачи отворено а друга двојица тајно.
  • Директор Марјановић - аутономашки и ЦК кадар у време док је био на директорским функцијама са Чварковим. Животна фолозофија му се може сместити у његову изреку "Видела жаба како добро поткивам па и она дигла обе ноге“. Чварков га обожава углавном зато што су њих двојица правили марифетлуке и крали по предузећу - па после мењали места један са другим како би заварали трагове. Смењен је после „Јогурт револуције" - што Чварков Торбици који је у њој учествовао никада неће опростити.
  • Брат Бошкић - Бошкићев брат који га је довео у предузеће. Пошто је био кадар демократских партија, смењен после избора 2012. године. Променио све могуће партије, чак и Бошкић признаје да је његов брат правио све могуће комбинације.
  • Милица Торбица - Торбицина кћерка, или како он каже "дијете", пошто постоје "синови" и "дијеца". Студира на војној академоји "Кутузов" у русији. Жели да постане човек-жаба у специјалним јединицама.
  • Корњача Раде - жртва наведена три лика, човек који се жали од 1982. године и чији предмет је увек „у процесу решавања“. Када се жали, опет жалба долази код Чваркова, Торбице и Бошкића. Осим ако баш није пауза, која траје од 9-12 часова.
  • Шицер - Нацистички полицајац, Гестаповац из филма "Салаш у Малом риту" којег Чварков представља као стварну личност са којим су чланови његове породице имали интеракцију. Служи као минорни лик како би нагласио неку ситуацију у серији. Тако је на пример Баба у плетеницама носила поруке партизанима, да ни Шицер није могао да је ухвати, поптом у другом случају морала је да Шицеру служи пиво и сл.
  • Сабо и Клаћ - двојица колега из фирме. Раде на другом спрату и својим животима чувају копир-апарат од насртаја Драгана Торбице и других колега.

Систем скеча

Систем хумора и одигравања радње је врло једноставан и учинковит и у свету је познат као „Комедијашка тројка“. Тај систем означава комичне ситуације у стилу да постоје три лика у скечу, са тим да су два увек против једног. На овом примеру те комбинације су:

  • 1. Старији против младих - Чварков и Торбица против Бошкића
  • 2. Дођоши против староседелаца - Торбица и Бошкић против Чваркова
  • 3. Европејци против Балканаца - Чварков и Бошкић против Торбице

Овај систем је добар пошто никада не постоји константна подела на једну или другу страну, то јест увек су различите комбинације ликова и њихових ставова.

Популарност

На почетку пројекта, циљ ауторима јесте био да нове емисије праве све до нове 2013. године, када би престало приказивање емисије. Пошто је емисија кренула да се приказује у августу, како су месеци одмицали, емисија је постајала све популарнија. И сама екипа је била изненађена огромним успехом емисије која је почела да се приказује у ударном термину од око 19 часова. Због тога су изјавили да се надају да ће на захтев публике емисија трајати више сезона[5].

Данас популарност емисије могу сведочити и велика потражња за гледањем емисије на интернету. На Јутјубу, иако је постављено више стотина епизода, свака има по више десетина хиљада прегледа. Такође, емисија има велики број пратилаца и на друштвеним мрежама као што је Фејсбук.

Због бројних захтева публике, омогућено је и уживо гледање снимања епизода емисије Државни посао. Влада велико интересовање за гледање емисије уживо[6].

Глумци емисије „Државни посао” Никола Шкорић, Димитрије Бањац и Дејан Ћирјаковић били су гости у емисији Вече са Иваном Ивановићем 19. априла 2013. године[7].

Ова емисија је и добитник великог броја награда[8][9].

Улоге

Глумац: Улога:
Димитрије Бањац Главни архиватор Ђорђе Чварков
Никола Шкорић Драган Торбица
Дејан Ћирјаковић Бошкић

Извори

Види још