Путер од кикирикија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Робот: додато {{Commonscat|Peanut butter}}
Autobot (разговор | доприноси)
м ispravke
Ред 24: Ред 24:
==Спољашње везе==
==Спољашње везе==
* [http://www.nationalpeanutboard.org The National Peanut Board]
* [http://www.nationalpeanutboard.org The National Peanut Board]

== Спољашње везе ==
{{Commonscat|Peanut butter}}
{{Commonscat|Peanut butter}}



Верзија на датум 10. јул 2013. у 05:13

Путер од кикирикија

Путер од кикирикија је прехрамбени производ који се прави од печених и ситно млевених кикирикија у виду пасте, након што је додано растителан маслац.

Ово је много популаран производ у земљама енглеског говорног подручја и бивших енглеских колонија као што су Канада, Сједињене Америчке Државе, Аустралија, Велика Британија, Јужна Африка, Нова Гвинеја, Нови Зеланд, Филипини и Холандија.

Путер од кикирикија поседује велику количину беланчевина и погодан је за исхрану старијих особа, који имају проблеме са зубима или нису у могућности да жваћу месо. Та нај начин унесу количину протеина и беланчевина.

Распространост

Сендвич са путером од кикирикија и џемом

Скоро половина купљених кикирики производа 2001. године у Америци биле су искоришћене за производњу путера од кикирикија.[1]

Путер од кикирикија обично се користи као део сендвича (маже се на хлеб и додаје се џем), као и за велики број посластица, крeкере итд. Ово се обично ради када је неопходно неутралисати јак укус кикирикија.

24. јануар у Америци слави се као Национални дан путера од кикирикија.[2]

Добра и лоша страна

Путер од кикирикија садржи мононезаситену маст и резвератрол. Исто тако, обезбеђује протеин, витамине као што су Б3 и Е, магнезиум, фолна киселина, дијеталне влакне и аргинин. Мононезаситена маст има висок ниво лоших холестерола, што неутралише ниво добрих холестерола. По истраживањима спроведених у Америци, умерено конзумирање путера од кикирикија дводупло смањује ризик од срчаних болести.

Извори

Спољашње везе

Спољашње везе