Сава Косановић (политичар) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 40: Ред 40:
Ушао је 27. марта 1941. у владу [[Душан Симовић|Душана Симовића]] као министар снабдевања.
Ушао је 27. марта 1941. у владу [[Душан Симовић|Душана Симовића]] као министар снабдевања.


Дошао је у сукоб са већином својих ранијих истомишљеника који нису подржавали [[народноослободилачка војска Југославије|партизане]], а са избегличком владом зато што је је стајала иза Драже Михајловића и четничке издаје. Од априла 1942. до 1944. године Косановић је живео у емиграцији у САД,најпре као члан владе а касније о опозицији према емигрантским владама.Определивши се за Народно-ослободилачки покрет, активно се ангажује за помоћ НОП, нарочито у САД.





Као високо моралнa личност и велики југославенски патриота и антифашиста дошао је у сукоб са већином својих ранијих истомишљеника који нису могли или нису хтели да схвате значај Народно-ослободилачке борбе а са избегличком владом зато што је је стајала иза Драже Михајловића и четничке издаје.Од априла 1942.до 1944. године Косановић је живео у емиграцији у САД,најпре као члан владе а касније о опозицији према емигрантским владама.Определивши се за Народно-ослободилачки покрет, активно се ангажује за помоћ НОП, нарочито у САД.


Током јула 1944.године постао је министар у Шубашићевој влади и прешао на ослобођени Вис.Од марта 1945.био је министар информација у влади Јосипа броза Тита.
Током јула 1944.године постао је министар у Шубашићевој влади и прешао на ослобођени Вис.Од марта 1945.био је министар информација у влади Јосипа броза Тита.
Постављен је 1946.године за амбасадора у САД, а потом у Мексику.По повратку у земљу 1949.године поново је био члан владе а од 1953.године до смрти био је члан Савезног извршног већа.
Постављен је 1946.године за амбасадора у САД, а потом у Мексику.По повратку у земљу 1949.године поново је био члан владе а од 1953.године до смрти био је члан Савезног извршног већа.

Верзија на датум 10. јул 2013. у 20:33

Сава Косановић
Лични подаци
Датум рођења29. мај 1894.
Место рођењаПлашки, Аустроугарска монархија
Датум смрти14. септембар 1956.
Место смртиБеоград, ФНР Југославија

Сава Косановић (Плашки, 29. мај 1894Београд, 14. септембар 1956) је био српски политичар, дипломата и публициста.

Биографија

Рођен је у Плашком, као син Николе и Марице Косановић, најмлађе сестре Николе Тесле. Гимназију је завршио у Ријеци, а студије права у Будимпешти.

Постао је 1926. генерални секретар Самосталне демократске странке Светозара Прибићевића, а 1927. је први пут изабран за народног посланика. Изабран је још два пута за посланика, 1935. и 1938. године.

Као политичар, заузео је истакнуто место у политичком животу и делатности грађанских странака Југославије измeђ два рата.Имао је храбрости да, као народни посланик 1928.године у Скупштини покрене снажну борбу против полицијског терора и против корупције, а као уредник часописа "Воља" (1926 - 28) а касније у часопису"Нова реч" (1937 - 1939) доследно се борио против шовинизма, корупције и шестојануарске диктатуре. Иако је по Закону о заштити државе био је осуђен и интерниран у родни крај, политички је деловао у оквиру Сељачко-демократске коалиције, залажући се за јединство странака грађанске опције у борби против диктаторских режима.Уочи Цветковић - Мачековог пакта са Хитлером (март 1941.године) издао је проглас са својим политичким истомишљеницима у коме је позвао на одлучну борбу против фашизма.

За време Стојадиновићеве владе био је тешко рањен од најмљеног атентатора.

Други светски рат

Ушао је 27. марта 1941. у владу Душана Симовића као министар снабдевања.

Дошао је у сукоб са већином својих ранијих истомишљеника који нису подржавали партизане, а са избегличком владом зато што је је стајала иза Драже Михајловића и четничке издаје. Од априла 1942. до 1944. године Косановић је живео у емиграцији у САД,најпре као члан владе а касније о опозицији према емигрантским владама.Определивши се за Народно-ослободилачки покрет, активно се ангажује за помоћ НОП, нарочито у САД.

Током јула 1944.године постао је министар у Шубашићевој влади и прешао на ослобођени Вис.Од марта 1945.био је министар информација у влади Јосипа броза Тита. Постављен је 1946.године за амбасадора у САД, а потом у Мексику.По повратку у земљу 1949.године поново је био члан владе а од 1953.године до смрти био је члан Савезног извршног већа. Био је члан Президијума Народне скупштине и члан Председништва Народног фронта (касније Социјалистичког савеза). Године 1946. био је члан Југославенске делегације на Конференцији мира у Паризу 1946. а 1947. године шеф југославенске делегације на ванредном заседању Уједињених нација у Њујорку. Његовом заслугом је сва лична заоставштина Николе Тесле сакупљена и из САД донета у Београд где је формиран Музеј Николе Тесле.

Умро је у Београду 14. септембра 1956. и сахрањен на Новом гробљу

Литература

Спољашње везе