Ајатолах — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 4: Ред 4:




Крајем 2006. у свету је било 20 ајатолаха, од којих су најпознатији Ајатолах [[Ал Систани]] у [[Ирак]]у и [[Али Хаменеј]] у Ирану. Редки су они који достигну и назив Велики Ајатолах, као што је био Хомеини, који је назив Ајатолах понео у свет.
Крајем [[2006.]] у свету је било 20 ајатолаха, од којих су најпознатији Ајатолах [[Ал Систани]] у [[Ирак]]у и [[Али Хаменеј]] у Ирану. Редки су они који достигну и назив Велики Ајатолах, као што је био Хомеини, који је назив Ајатолах понео у свет.





Верзија на датум 20. фебруар 2007. у 12:06

Ајатолах (арапски: آية الله; персијски: آيت‌الله) је највечи верски назив шиитских муслимана а значи "Божије знамење".

Дванаестнишки шиити не признају политичке власти, све док се не врати дванаести (прекривени) имам. Ајатоласи се на челу верског живота појаве у 19. веку. Он је велики центар младих присталица и због тога Ајатолах игра и значајну политичку улогу. У 20. веку се број ајатоласа увеча и то још ојача њихову политичку снагу. Врхунац је досегнут зе време Исламске револуције 1979. у Ирану под Ајатоласом Хомеинијем, чији устав налаже да сме државу водити само високи клер.


Крајем 2006. у свету је било 20 ајатолаха, од којих су најпознатији Ајатолах Ал Систани у Ираку и Али Хаменеј у Ирану. Редки су они који достигну и назив Велики Ајатолах, као што је био Хомеини, који је назив Ајатолах понео у свет.



Види још