Светла недеља — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: Селим 1 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:Q2387117
м ''емотивна категорија''
Ред 1: Ред 1:
'''Светла недеља''', или '''Васкрсна''', или '''Пасхална недеља''' је [[седмица]] после [[Васкрс]]а. У [[Православна црква|православној цркви]] током ове седмице се сваког дана служи [[Света литургија]] као и на дан Васкрса. Црквене песме које се тада певају, пуне су радости и весеља. <ref>http://www.spc.rs/sr/svetla_nedelja_0 Светла недеља, СПЦ</ref>
'''Светла недеља''', или '''Васкрсна''', или '''Пасхална недеља''' је [[седмица]] после [[Васкрс]]а. У [[Православна црква|православној цркви]] током ове седмице се сваког дана служи [[Света литургија]] као и на дан Васкрса.


Петак ове седмице посвећен је [[Пресвета Богородица|Пресветој Богородици]], и назива се још и ''Источни петак''.
Петак ове седмице посвећен је [[Богородица|Богородици]], и назива се још и ''Источни петак''.


Светла недеља се завршава недељом Антипасхе ([[Мали Васкрс]]). Током ове седмице, Царске двери се у храму све време држе отворене, све до Светле суботе.
Светла недеља се завршава недељом Антипасхе ([[Мали Васкрс]]). Током ове седмице, Царске двери се у храму све време држе отворене, све до Светле суботе.


Ова седмица је увек трапава, тј. не пости се средом и петком. Од светле седмице почиње период који траје педесет дана - од Васкрса до [[Духови (празник)|Духова]] и назива се - ''Педесетница''.
У овој седмици се не пости средом и петком. Од Светле недеље почиње ''Педесетница'' - период који траје педесет дана од Васкрса до [[Духови (празник)|Духова]].

== Извори ==
{{reflist}}


[[Категорија:Празници]]
[[Категорија:Празници]]

Верзија на датум 16. септембар 2013. у 11:52

Светла недеља, или Васкрсна, или Пасхална недеља је седмица после Васкрса. У православној цркви током ове седмице се сваког дана служи Света литургија као и на дан Васкрса.

Петак ове седмице посвећен је Богородици, и назива се још и Источни петак.

Светла недеља се завршава недељом Антипасхе (Мали Васкрс). Током ове седмице, Царске двери се у храму све време држе отворене, све до Светле суботе.

У овој седмици се не пости средом и петком. Од Светле недеље почиње Педесетница - период који траје педесет дана од Васкрса до Духова.