САО Западна Славонија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м overlink i druga sredjivanja
Ред 26: Ред 26:


== Историја ==
== Историја ==
Убрзо након проглашења САО Западне Славоније, [[СВК (војска)|српске снаге]], потпомогнуте [[ЈНА]] су заузеле [[Окучани|Окучане]] и [[Дарувар]] и тиме створиле опасност по [[ХВ|хрватску страну]] да изгуби контролу над [[Славонија|Славонијом]]. Следећих месеци су уследиле жестоке борбе за [[Пакрац]]. Када је заузет Пакрац, већина [[Хрвати|Хрвата]] је напустило ово подручје. [[31. октобра]] [[1991.]] хрватске снаге су отпочеле две операције, [[Операција Отикос 10|Откос 10]] и [[Операција Оркан 91|Оркан 91]]. Циљ ових операција је био да се одбаце српске снаге, и заузму територије које су држали Срби. [[Хрватска војска]] је заузела [[Дарувар]], и већина Срба је напустила ово подручје. Славонски [[Православље|православни]] центар у [[Пакрац]]у је разорен. У овом делу рата у Хрватској су почињени злочини на обе стране. Најчешће је становништа напуштало домове када би наишла „непријатељска“ војска.
Убрзо након проглашења САО Западне Славоније, [[СВК (војска)|српске снаге]], потпомогнуте [[ЈНА]] су заузеле [[Окучани|Окучане]] и [[Дарувар]] и тиме створиле опасност по [[ХВ|хрватску страну]] да изгуби контролу над [[Славонија|Славонијом]]. Следећих месеци су уследиле жестоке борбе за [[Пакрац]]. Када је заузет Пакрац, већина [[Хрвати|Хрвата]] је напустило ово подручје. [[31. октобра]] [[1991]]. хрватске снаге су отпочеле две операције, [[Операција Отикос 10|Откос 10]] и [[Операција Оркан 91|Оркан 91]]. Циљ ових операција је био да се одбаце српске снаге, и заузму територије које су држали Срби. [[Хрватска војска]] је заузела [[Дарувар]], и већина Срба је напустила ово подручје. Славонски [[Православље|православни]] центар у [[Пакрац]]у је разорен. У овом делу рата у Хрватској су почињени злочини на обе стране. Најчешће је становништа напуштало домове када би наишла „непријатељска“ војска.


== Даруварски споразум ==
== Даруварски споразум ==
[[18. фебруара]] [[1993]]. [[Хрвати]] и вође локалних Срба су потписали ''Даруварски споразум''. Споразум је држан у тајности, и односио се на нормализовање живота људи, који су живели близу линије раздвајања. Међутим, власти у [[Книн]]у су сазнале за овај договор и ухапсили су његове потписнике.<ref>[http://www.ffzg.hr/hsd/polemos/drugi/d.html {{hr}} Рат у Хрватској 1991-95, Део II], Приступљено 24. 4. 2013.</ref>
[[18. фебруара]] [[1993]]. [[Хрвати]] и вође локалних Срба су потписали ''Даруварски споразум''. Споразум је држан у тајности, и односио се на нормализовање живота људи, који су живели близу линије раздвајања. Међутим, власти у [[Книн]]у су сазнале за овај договор и ухапсили су његове потписнике.<ref>[http://www.ffzg.hr/hsd/polemos/drugi/d.html {{hr}} Рат у Хрватској 1991-95, Део II], Приступљено 24. 4. 2013.</ref>


САО Западна Славонија је нестала после [[операција Бљесак]] [[мај]]а [[1995]], у којој је скоро сав српски живаљ напустио ове крајеве (око 30.000 људи). Десили су се бројни злочини и убиства. У знак одмазде [[Милан Мартић]] је наредио ракетирање [[Загреб]]а.
САО Западна Славонија је нестала после [[операција Бљесак]] маја [[1995]], у којој је скоро сав српски живаљ напустио ове крајеве (око 30.000 људи). Десили су се бројни злочини и убиства. У знак одмазде [[Милан Мартић]] је наредио ракетирање [[Загреб]]а.


== Административне области ==
== Административне области ==

Верзија на датум 27. септембар 2013. у 14:20

Српска аутономна област Западна Славонија
САО Западна Славонија
19901991
Застава

Главни градПакрац
Земља Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Догађаји
Историја 
• Успостављено
1990
• Укинуто
1991
Претходник
Следбеник
Социјалистичка Република Хрватска (СФР Југославија)
Република Српска Крајина

САО Западна Славонија (Српска аутономна област Западна Славонија) је била српски самопроглашени ентитет унутар СР Хрватске. Створена је 12. августа 1991.[1] и касније је укључена у састав Републике Српске Крајине.

Историја

Убрзо након проглашења САО Западне Славоније, српске снаге, потпомогнуте ЈНА су заузеле Окучане и Дарувар и тиме створиле опасност по хрватску страну да изгуби контролу над Славонијом. Следећих месеци су уследиле жестоке борбе за Пакрац. Када је заузет Пакрац, већина Хрвата је напустило ово подручје. 31. октобра 1991. хрватске снаге су отпочеле две операције, Откос 10 и Оркан 91. Циљ ових операција је био да се одбаце српске снаге, и заузму територије које су држали Срби. Хрватска војска је заузела Дарувар, и већина Срба је напустила ово подручје. Славонски православни центар у Пакрацу је разорен. У овом делу рата у Хрватској су почињени злочини на обе стране. Најчешће је становништа напуштало домове када би наишла „непријатељска“ војска.

Даруварски споразум

18. фебруара 1993. Хрвати и вође локалних Срба су потписали Даруварски споразум. Споразум је држан у тајности, и односио се на нормализовање живота људи, који су живели близу линије раздвајања. Међутим, власти у Книну су сазнале за овај договор и ухапсили су његове потписнике.[2]

САО Западна Славонија је нестала после операција Бљесак маја 1995, у којој је скоро сав српски живаљ напустио ове крајеве (око 30.000 људи). Десили су се бројни злочини и убиства. У знак одмазде Милан Мартић је наредио ракетирање Загреба.

Административне области

Територија Западне Славоније која је била под заштитом УН-а је била састављена из 4 општина: Окучани, Пакрац, Дарувар и Грубишно Поље. Међутим Српска војска Крајине је контролисала само општину Окучани и део општине Пакрац.

Становништво

Види још

Референце

Литература