Википедија:Визуелни уређивач — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Никола Смоленски је преместио страницу Википедија:Визуелан уредник на Википедија:Визуелни уређивач без остављања преусмерења:
Ако ћемо српски, требало би овако
Ред 1: Ред 1:
<div class="plainlinks" style="border:1px solid #a7d7f9; background-color:#f9f9f9; width:100%; font-size: 100%; padding: 0.5ex; ">
<div class="plainlinks" style="border:1px solid #a7d7f9; background-color:#f9f9f9; width:100%; font-size: 100%; padding: 0.5ex; ">
Програмерима Викимедије је драго да објаве бета верзију Визуелног уредника ({{јез-ен|VisualEditor, VE}}; ВУ), алата који пружа начин за уређивање страна без потребе за учењем вики синтаксе. И стари уредник за уређивање викитекста и нови Визуелан уредник аутоматски су доступни свим регистрованим корисницима за све чланке. Можете наставити да уређујете викитекст директно користећи језичак "Уреди извор".
Програмерима Викимедије је драго да објаве бета верзију Визуелног уређивача ({{јез-ен|VisualEditor, VE}}; ВУ), алата који пружа начин за уређивање страна без потребе за учењем вики синтаксе. И стари уређивач за уређивање викитекста и нови Визуелни уређивач аутоматски су доступни свим регистрованим корисницима за све чланке. Можете наставити да уређујете викитекст директно користећи језичак "Уреди извор".


'''''Добродошли сте да пријављујете бубице (програмске грешке) на [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|овој страни]].''''' Ваша помоћ у идентификовању бубица и обуци нових корисника је непроцењива.
'''''Добродошли сте да пријављујете бубице (програмске грешке) на [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|овој страни]].''''' Ваша помоћ у идентификовању бубица и обуци нових корисника је непроцењива.


Визуелан уредник је и даље у раној бета фази. Иако искусни уредници више воле викитекст, неке могућности ВУ би требало да буду лакше за коришћење од старог начина уређивања, нпр. дијалози за уређивање комплексних шаблона и референци.
Визуелни уређивач је и даље у раној бета фази. Иако искусни уредници више воле викитекст, неке могућности ВУ би требало да буду лакше за коришћење од старог начина уређивања, нпр. дијалози за уређивање комплексних шаблона и референци.


Ако желите да онемогућите приказ додатног језичка (што ће вам дати могућност да приступите уређивању ''само'' викитекста), можете у потпуности сакрити Визуелан уредник из свог корисничког сучеља тако што ћете омогућити ову експерименталну справицу:
Ако желите да онемогућите приказ додатног језичка (што ће вам дати могућност да приступите уређивању ''само'' викитекста), можете у потпуности сакрити Визуелни уређивач из свог корисничког сучеља тако што ћете омогућити ову експерименталну справицу:


: Идите на [[Special:Preferences#mw-prefsection-gadgets|језичак за справице у вашим подешавањима]], одаберите кућицу означену са "Уклони Визуелан уредник из корисничког сучеља", а онда кликните дугме "Сачувај". Можете реактивирати ВУ у било ком тренутку.
: Идите на [[Special:Preferences#mw-prefsection-gadgets|језичак за справице у вашим подешавањима]], одаберите кућицу означену са "Уклони Визуелни уређивач из корисничког сучеља", а онда кликните дугме "Сачувај". Можете реактивирати ВУ у било ком тренутку.


'''Пажња за кориснике [[Интернет експлорер]]а (-{IE}-):''' Визуелан уредник је тренутно онемогућен за кориснике овог читача у верзијама 9 и 10, због разних проблема на којима се тренутно ради. ВУ неће бити доступан за кориснике верзије 8 и ранијих верзија; ако користите неку од ових ранијих верзија и желите да уређујете Визуелним уредником, мораћете да користите други/бољи веб читач.
'''Пажња за кориснике [[Интернет експлорер]]а (-{IE}-):''' Визуелни уређивач је тренутно онемогућен за кориснике овог читача у верзијама 9 и 10, због разних проблема на којима се тренутно ради. ВУ неће бити доступан за кориснике верзије 8 и ранијих верзија; ако користите неку од ових ранијих верзија и желите да уређујете Визуелним уређивачем, мораћете да користите други/бољи веб читач.
</div>
</div>


{{Пречица|[[ВП:ВУ]]}}
{{Пречица|[[ВП:ВУ]]}}
Добро дошли на портал за '''Визуелан уредник''', нови начин уређивања Википедије, који развија Задужбина Викимедија. Уређивање Википедије је раније захтевало од људи да науче [[Помоћ:Уређивање|вики синтаксу]], за већину измена на чланцима. Године 2001, ово је било прихватљиво; међутим, у 2013. години, тај начин вероватно одвраћа кориснике од уређивања. Визуелан уредник омогућује људима да уређују без потребе за учењем вики синтаксе и, уз мало наде, охрабриће више читалаца да постану уредници.
Добро дошли на портал за '''Визуелни уређивач''', нови начин уређивања Википедије, који развија Задужбина Викимедија. Уређивање Википедије је раније захтевало од људи да науче [[Помоћ:Уређивање|вики синтаксу]], за већину измена на чланцима. Године 2001, ово је било прихватљиво; међутим, у 2013. години, тај начин вероватно одвраћа кориснике од уређивања. Визуелни уређивач омогућује људима да уређују без потребе за учењем вики синтаксе и, уз мало наде, охрабриће више читалаца да постану уредници.


Потпун распоред лансирања Визуелног уредника налази се [[#Распоред|ниже]]. До краја јула 2013. године, тим ВУ очекује да ће ВУ бити доступан уредницима на скоро свим Викимедијиним пројектима.
Потпун распоред лансирања Визуелног уређивача налази се [[#Распоред|ниже]]. До краја јула 2013. године, тим ВУ очекује да ће ВУ бити доступан уредницима на скоро свим Викимедијиним пројектима.


Искусни корисници можда више воле директно уређивање викитекста, јер сматрају да је то брже и прецизније. '''Уређивање викитекста је и даље опција и остаће као опција'''; Задужбина Викимедија нема никакву намеру да уклони ову могућност. Обе методе уређивања су доступне из палете са алаткама изнад сваког чланка.
Искусни корисници можда више воле директно уређивање викитекста, јер сматрају да је то брже и прецизније. '''Уређивање викитекста је и даље опција и остаће као опција'''; Задужбина Викимедија нема никакву намеру да уклони ову могућност. Обе методе уређивања су доступне из палете са алаткама изнад сваког чланка.


== О Визуелном уреднику ==
== О Визуелном уређивачу ==
Визуелан уредник је нов, „визуелан“ (видан, видљив) начин уређивања Википедије, који ће омогућити људима да уређују без потребе за претходним учењем вики синтаксе. Био је доступан као алфа верзија (за оне који су хтели да га користе) на Википедији на енглеском од децембра 2012. године, [https://blog.wikimedia.org/2013/04/25/visualeditor-alpha-in-15-languages/ на 16 других језика од априла 2013], и на [https://blog.wikimedia.org/2013/06/06/preparing-for-visualeditor-on-all-wikipedias/ скоро свим другим језицима] од почетка јуна. Као што се [[#Распоред|види ниже]], тим ВУ очекује да ће омогућити ВУ на скоро свим Википедијама до краја јула, чиме ће он постати доступан свим уредницима, без њихове потребе да се за то пријаве. Википедија на енглеском језику је 1. јула постала прва Википедија у којој су корисници могли да тестирају алфа верзију, без потребе да се за то пријаве.
Визуелни уређивач је нов, „визуелни“ (видан, видљив) начин уређивања Википедије, који ће омогућити људима да уређују без потребе за претходним учењем вики синтаксе. Био је доступан као алфа верзија (за оне који су хтели да га користе) на Википедији на енглеском од децембра 2012. године, [https://blog.wikimedia.org/2013/04/25/visualeditor-alpha-in-15-languages/ на 16 других језика од априла 2013], и на [https://blog.wikimedia.org/2013/06/06/preparing-for-visualeditor-on-all-wikipedias/ скоро свим другим језицима] од почетка јуна. Као што се [[#Распоред|види ниже]], тим ВУ очекује да ће омогућити ВУ на скоро свим Википедијама до краја јула, чиме ће он постати доступан свим уредницима, без њихове потребе да се за то пријаве. Википедија на енглеском језику је 1. јула постала прва Википедија у којој су корисници могли да тестирају алфа верзију, без потребе да се за то пријаве.


За оне које интересује коришћење Визуелног уредника, постоји [[:en:Wikipedia:VisualEditor/User guide|упутство за то (на енглеском)]], као и [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Keyboard shortcuts|списак честих пречица за тастатуру (на енглеском)]]. Ако сте заинтересовани да помогнете у омогућавању Визуелног уредника, постоји [[#Како можете да помогнете|доста задатака које треба одрадити]].
За оне које интересује коришћење Визуелног уређивача, постоји [[:en:Wikipedia:VisualEditor/User guide|упутство за то (на енглеском)]], као и [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Keyboard shortcuts|списак честих пречица за тастатуру (на енглеском)]]. Ако сте заинтересовани да помогнете у омогућавању Визуелног уређивача, постоји [[#Како можете да помогнете|доста задатака које треба одрадити]].


[[Датотека:Sneak Preview - Wikipedia VisualEditor.webm|мини|центар|300п|Видео који објашњава „алфа“ верзију Википедијиног Визуелног уредника]]
[[Датотека:Sneak Preview - Wikipedia VisualEditor.webm|мини|центар|300п|Видео који објашњава „алфа“ верзију Википедијиног Визуелног уређивача]]


У овом тренутку, Визуелан уредник има велики број бубица. Иако су неке бубице биле неизбежне, тренутан број је неприхватљив и циљ програмера је да уклоне што већи број што је пре могуће. Неке нове могућности тек треба уградити. Ако наиђете на проблем, молимо вас [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|да га пријавите на овој страни]].
У овом тренутку, Визуелни уређивач има велики број бубица. Иако су неке бубице биле неизбежне, тренутан број је неприхватљив и циљ програмера је да уклоне што већи број што је пре могуће. Неке нове могућности тек треба уградити. Ако наиђете на проблем, молимо вас [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|да га пријавите на овој страни]].


Тренутна ограничења укључују:
Тренутна ограничења укључују:


* '''Чудан изглед''' – Програмери се тренутно боре да учине да кôд [[HTML]]-а који ВУ производи личи на оно на шта су уредници навикли, тако да стилови и сл. можда изгледају мало (или врло) чудно. Иако се улаже програмерско време на поправљање овога, њихов фокус и даље остаје на томе да се осигура да Визуелан уредник не мења викитекст на неочекивани начин.
* '''Чудан изглед''' – Програмери се тренутно боре да учине да кôд [[HTML]]-а који ВУ производи личи на оно на шта су уредници навикли, тако да стилови и сл. можда изгледају мало (или врло) чудно. Иако се улаже програмерско време на поправљање овога, њихов фокус и даље остаје на томе да се осигура да Визуелни уређивач не мења викитекст на неочекивани начин.
* '''Непотпуно уређивање''' – Садржај неких „комплекснијих“ објеката, као што су табеле и дефиниционе листе, биће приказан и моћи ће да се уређује, али уредници који користе ВУ неће моћи да мењају те структуре или додају нове ставке. Додавање могућности на овом пољу је на листи приоритета за програмере.
* '''Непотпуно уређивање''' – Садржај неких „комплекснијих“ објеката, као што су табеле и дефиниционе листе, биће приказан и моћи ће да се уређује, али уредници који користе ВУ неће моћи да мењају те структуре или додају нове ставке. Додавање могућности на овом пољу је на листи приоритета за програмере.
* '''Немогућа измена појединих одељака''' - Визуелан уредник тренутно учитава целе стране. Једна од последица је да је већим чланцима потребно и до 15 секунди да се учитају.
* '''Немогућа измена појединих одељака''' - Визуелни уређивач тренутно учитава целе стране. Једна од последица је да је већим чланцима потребно и до 15 секунди да се учитају.
* '''Ограничена подршка веб читача''' – Визуелан уредник тренутно ради само у најскоријим верзијама [[Фајерфокс]]а, [[Гуглов Хром|Кроума]] и [[Safari (veb čitač)|Сафарија]]. Један волонтер ради на подршци за Оперу, а тежња програмера је да пруже подршку и за најновије верзије Интернет експлорера.
* '''Ограничена подршка веб читача''' – Визуелни уређивач тренутно ради само у најскоријим верзијама [[Фајерфокс]]а, [[Гуглов Хром|Кроума]] и [[Safari (veb čitač)|Сафарија]]. Један волонтер ради на подршци за Оперу, а тежња програмера је да пруже подршку и за најновије верзије Интернет експлорера.
* '''Само чланци и корисничке стране''' – Визуелан уредник је тренутно омогућен само за именске просторе за чланке и кориснике. Временом, ВУ ће укључити и специјализоване уређивачке алате за стране ван главног именског простора, али је фокус програмера тренутно на чланцима. На странама ван главног или корисничког именског простора, дугме „уреди“ ће одвести кориснике на стари уредник.
* '''Само чланци и корисничке стране''' – Визуелни уређивач је тренутно омогућен само за именске просторе за чланке и кориснике. Временом, ВУ ће укључити и специјализоване уређивачке алате за стране ван главног именског простора, али је фокус програмера тренутно на чланцима. На странама ван главног или корисничког именског простора, дугме „уреди“ ће одвести кориснике на стари уређивач.
* '''Споро учитавање''' – Учитавање дужих страна траје дуже, мада значајно краће сада него када је ВУ први пут пуштен. Учитавање чланка којег не намеравате да уређујете траје ~2% дуже него што је трајало пре пуштања ВУ.
* '''Споро учитавање''' – Учитавање дужих страна траје дуже, мада значајно краће сада него када је ВУ први пут пуштен. Учитавање чланка којег не намеравате да уређујете траје ~2% дуже него што је трајало пре пуштања ВУ.


Због ових ограничења и многих преосталих бубица у Визуелном уреднику, програмери препоручују корисницима ВУ да кликну „Прегледајте своје измене“ пре снимања стране, и да [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|пријаве]] све проблеме на које наиђу.
Због ових ограничења и многих преосталих бубица у Визуелном уређивачу, програмери препоручују корисницима ВУ да кликну „Прегледајте своје измене“ пре снимања стране, и да [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|пријаве]] све проблеме на које наиђу.


== Распоред ==
== Распоред ==
Ред 46: Ред 46:
! Недеља почевши од !! Лансирање !! Циљни пројекти
! Недеља почевши од !! Лансирање !! Циљни пројекти
|-
|-
| 1. јула || За све пријављене кориснике као подразумевани уредник || Википедија на енглеском језику
| 1. јула || За све пријављене кориснике као подразумевани уређивач || Википедија на енглеском језику
|-
|-
| 15 јула || За све пријављене и анонимне кориснике као подразумевани уредник || Википедија на енглеском језику
| 15 јула || За све пријављене и анонимне кориснике као подразумевани уређивач || Википедија на енглеском језику
|-
|-
| 22. јула || За све пријављене и анонимне кориснике на осталим пројектима првог корака || Биће установљено – сигурно dewiki, frwiki, itwiki. Вероватно arwiki, nlwiki, hewiki, hiwiki, jawiki, kowiki, ruwiki, plwiki, eswiki и svwiki
| 22. јула || За све пријављене и анонимне кориснике на осталим пројектима првог корака || Биће установљено – сигурно dewiki, frwiki, itwiki. Вероватно arwiki, nlwiki, hewiki, hiwiki, jawiki, kowiki, ruwiki, plwiki, eswiki и svwiki
Ред 56: Ред 56:


== Како можете да помогнете ==
== Како можете да помогнете ==
Помоћ је потребна да би Визуелан уредник био што бољи: можете пронаћи и [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|пријавити бубице]] док користите софтвер, или можете помоћи у разним другим задацима као што су:
Помоћ је потребна да би Визуелни уређивач био што бољи: можете пронаћи и [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Feedback|пријавити бубице]] док користите софтвер, или можете помоћи у разним другим задацима као што су:


*'''Ажурирање страница помоћи''' – Сви пројекти Задужбине Викимедија имају стране помоћи које олакшавају коришћење за нове кориснике. На жалост, потпуно лансирање Визуелног уредника ће учинити снимке екрана и упутства везана за уређивање на тим странама помоћи застарелим, јер они описују како уређивати коришћењем вики синтаксе. Стога, развојном тиму ВУ потребна је помоћ [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Help|у ажурирању страница помоћи]]. [[:en:Wikipedia:VisualEditor/User guide|Корисничко упутство за Визуелан уредник]] је полазна тачка за писање текста за нове странице помоћи.
*'''Ажурирање страница помоћи''' – Сви пројекти Задужбине Викимедија имају стране помоћи које олакшавају коришћење за нове кориснике. На жалост, потпуно лансирање Визуелног уређивача ће учинити снимке екрана и упутства везана за уређивање на тим странама помоћи застарелим, јер они описују како уређивати коришћењем вики синтаксе. Стога, развојном тиму ВУ потребна је помоћ [[:en:Wikipedia:VisualEditor/Help|у ажурирању страница помоћи]]. [[:en:Wikipedia:VisualEditor/User guide|Корисничко упутство за Визуелни уређивач]] је полазна тачка за писање текста за нове странице помоћи.
*'''Додавање ''-{TemplateData}-'' на шаблоне''' – Визуелан уредник укључује интерактиван уредник шаблона — детаљније описан у [[:en:Wikipedia:VisualEditor/User guide|упутству за кориснике]] — и, као што ћете видети ако га користите на Википедији, неки шаблони имају именоване параметре и лепе описе који их чине лаким за коришћење. Међутим, остали шаблони их немају, јер им је потребан ''-{TemplateData}-'' да би та могућност радила. Ако сте заинтересовани за додавање TemplateData, онда прочитајте [[:en:Wikipedia:VisualEditor/TemplateData tutorial|упутство за то]].
*'''Додавање ''-{TemplateData}-'' на шаблоне''' – Визуелан уредник укључује интерактиван уређивач шаблона — детаљније описан у [[:en:Wikipedia:VisualEditor/User guide|упутству за кориснике]] — и, као што ћете видети ако га користите на Википедији, неки шаблони имају именоване параметре и лепе описе који их чине лаким за коришћење. Међутим, остали шаблони их немају, јер им је потребан ''-{TemplateData}-'' да би та могућност радила. Ако сте заинтересовани за додавање TemplateData, онда прочитајте [[:en:Wikipedia:VisualEditor/TemplateData tutorial|упутство за то]].
*'''Помоћ новим корисницима''' – Успешно лансирање Визуелног уредника може имати за последицу прилив већег броја нових уредника него што је то уобичајено, и мада је уређивање лакше, биће и даље тешко упознати се са политикама, смерницама и уклопити се у заједницу. Молимо покушајте да уложите време у помагању новим корисницима.
*'''Помоћ новим корисницима''' – Успешно лансирање Визуелног уређивача може имати за последицу прилив већег броја нових уредника него што је то уобичајено, и мада је уређивање лакше, биће и даље тешко упознати се са политикама, смерницама и уклопити се у заједницу. Молимо покушајте да уложите време у помагању новим корисницима.


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
{{Commonscat|VisualEditor}}
{{Commonscat|VisualEditor}}
* [[mw:VisualEditor|Страница на mediawiki.org]] о Визуелном уреднику, укључујући [[mw:VisualEditor/status|редовне статусне извештаје]]
* [[mw:VisualEditor|Страница на mediawiki.org]] о Визуелном уређивачу, укључујући [[mw:VisualEditor/status|редовне статусне извештаје]]
* [[mw:Parsoid|Страница на mediawiki.org о Парсоиду]], двосмерном вики парсеру иза Визуелног уредника и његови [[mw:Parsoid/status|редовни статусни извештаји]]
* [[mw:Parsoid|Страница на mediawiki.org о Парсоиду]], двосмерном вики парсеру иза Визуелног уређивача и његови [[mw:Parsoid/status|редовни статусни извештаји]]


[[Категорија:Визуелан уредник| ]]
[[Категорија:Визуелни уређивач| ]]

Верзија на датум 8. октобар 2013. у 07:06

Добро дошли на портал за Визуелни уређивач, нови начин уређивања Википедије, који развија Задужбина Викимедија. Уређивање Википедије је раније захтевало од људи да науче вики синтаксу, за већину измена на чланцима. Године 2001, ово је било прихватљиво; међутим, у 2013. години, тај начин вероватно одвраћа кориснике од уређивања. Визуелни уређивач омогућује људима да уређују без потребе за учењем вики синтаксе и, уз мало наде, охрабриће више читалаца да постану уредници.

Потпун распоред лансирања Визуелног уређивача налази се ниже. До краја јула 2013. године, тим ВУ очекује да ће ВУ бити доступан уредницима на скоро свим Викимедијиним пројектима.

Искусни корисници можда више воле директно уређивање викитекста, јер сматрају да је то брже и прецизније. Уређивање викитекста је и даље опција и остаће као опција; Задужбина Викимедија нема никакву намеру да уклони ову могућност. Обе методе уређивања су доступне из палете са алаткама изнад сваког чланка.

О Визуелном уређивачу

Визуелни уређивач је нов, „визуелни“ (видан, видљив) начин уређивања Википедије, који ће омогућити људима да уређују без потребе за претходним учењем вики синтаксе. Био је доступан као алфа верзија (за оне који су хтели да га користе) на Википедији на енглеском од децембра 2012. године, на 16 других језика од априла 2013, и на скоро свим другим језицима од почетка јуна. Као што се види ниже, тим ВУ очекује да ће омогућити ВУ на скоро свим Википедијама до краја јула, чиме ће он постати доступан свим уредницима, без њихове потребе да се за то пријаве. Википедија на енглеском језику је 1. јула постала прва Википедија у којој су корисници могли да тестирају алфа верзију, без потребе да се за то пријаве.

За оне које интересује коришћење Визуелног уређивача, постоји упутство за то (на енглеском), као и списак честих пречица за тастатуру (на енглеском). Ако сте заинтересовани да помогнете у омогућавању Визуелног уређивача, постоји доста задатака које треба одрадити.

Видео који објашњава „алфа“ верзију Википедијиног Визуелног уређивача

У овом тренутку, Визуелни уређивач има велики број бубица. Иако су неке бубице биле неизбежне, тренутан број је неприхватљив и циљ програмера је да уклоне што већи број што је пре могуће. Неке нове могућности тек треба уградити. Ако наиђете на проблем, молимо вас да га пријавите на овој страни.

Тренутна ограничења укључују:

  • Чудан изглед – Програмери се тренутно боре да учине да кôд HTML-а који ВУ производи личи на оно на шта су уредници навикли, тако да стилови и сл. можда изгледају мало (или врло) чудно. Иако се улаже програмерско време на поправљање овога, њихов фокус и даље остаје на томе да се осигура да Визуелни уређивач не мења викитекст на неочекивани начин.
  • Непотпуно уређивање – Садржај неких „комплекснијих“ објеката, као што су табеле и дефиниционе листе, биће приказан и моћи ће да се уређује, али уредници који користе ВУ неће моћи да мењају те структуре или додају нове ставке. Додавање могућности на овом пољу је на листи приоритета за програмере.
  • Немогућа измена појединих одељака - Визуелни уређивач тренутно учитава целе стране. Једна од последица је да је већим чланцима потребно и до 15 секунди да се учитају.
  • Ограничена подршка веб читача – Визуелни уређивач тренутно ради само у најскоријим верзијама Фајерфокса, Кроума и Сафарија. Један волонтер ради на подршци за Оперу, а тежња програмера је да пруже подршку и за најновије верзије Интернет експлорера.
  • Само чланци и корисничке стране – Визуелни уређивач је тренутно омогућен само за именске просторе за чланке и кориснике. Временом, ВУ ће укључити и специјализоване уређивачке алате за стране ван главног именског простора, али је фокус програмера тренутно на чланцима. На странама ван главног или корисничког именског простора, дугме „уреди“ ће одвести кориснике на стари уређивач.
  • Споро учитавање – Учитавање дужих страна траје дуже, мада значајно краће сада него када је ВУ први пут пуштен. Учитавање чланка којег не намеравате да уређујете траје ~2% дуже него што је трајало пре пуштања ВУ.

Због ових ограничења и многих преосталих бубица у Визуелном уређивачу, програмери препоручују корисницима ВУ да кликну „Прегледајте своје измене“ пре снимања стране, и да пријаве све проблеме на које наиђу.

Распоред

Недеља почевши од Лансирање Циљни пројекти
1. јула За све пријављене кориснике као подразумевани уређивач Википедија на енглеском језику
15 јула За све пријављене и анонимне кориснике као подразумевани уређивач Википедија на енглеском језику
22. јула За све пријављене и анонимне кориснике на осталим пројектима првог корака Биће установљено – сигурно dewiki, frwiki, itwiki. Вероватно arwiki, nlwiki, hewiki, hiwiki, jawiki, kowiki, ruwiki, plwiki, eswiki и svwiki
Средине августа За све пријављене и анонимне кориснике на свим осталим пројектима Све Википедије, изузев оних са језичким варијантама, као што је кинески

Како можете да помогнете

Помоћ је потребна да би Визуелни уређивач био што бољи: можете пронаћи и пријавити бубице док користите софтвер, или можете помоћи у разним другим задацима као што су:

  • Ажурирање страница помоћи – Сви пројекти Задужбине Викимедија имају стране помоћи које олакшавају коришћење за нове кориснике. На жалост, потпуно лансирање Визуелног уређивача ће учинити снимке екрана и упутства везана за уређивање на тим странама помоћи застарелим, јер они описују како уређивати коришћењем вики синтаксе. Стога, развојном тиму ВУ потребна је помоћ у ажурирању страница помоћи. Корисничко упутство за Визуелни уређивач је полазна тачка за писање текста за нове странице помоћи.
  • Додавање TemplateData на шаблоне – Визуелан уредник укључује интерактиван уређивач шаблона — детаљније описан у упутству за кориснике — и, као што ћете видети ако га користите на Википедији, неки шаблони имају именоване параметре и лепе описе који их чине лаким за коришћење. Међутим, остали шаблони их немају, јер им је потребан TemplateData да би та могућност радила. Ако сте заинтересовани за додавање TemplateData, онда прочитајте упутство за то.
  • Помоћ новим корисницима – Успешно лансирање Визуелног уређивача може имати за последицу прилив већег броја нових уредника него што је то уобичајено, и мада је уређивање лакше, биће и даље тешко упознати се са политикама, смерницама и уклопити се у заједницу. Молимо покушајте да уложите време у помагању новим корисницима.

Спољашње везе