Шешир пун чуда — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Robot: Converting bare references, using ref names to avoid duplicates, see FAQ
Autobot (разговор | доприноси)
м cite book
Ред 50: Ред 50:
== Референце ==
== Референце ==
{{reflist|}}
{{reflist|}}

== Литература ==


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==

Верзија на датум 4. новембар 2013. у 03:55

Шешир пун чуда
Филмски постер
Изворни насловPocketful of Miracles
Жанркомедија
РежијаФренк Капра
СценариоХал Кантер по мотивима драме
Дама за један дан Роберта Рискина
Главне улогеГлен Форд
Бети Дејвис
Година1961.
Трајање136 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџетдолара2.900.000
Зарададолара2.500.000
IMDb веза

Шешир пун чуда [1] (енгл. Pocketful of Miracles) је америчка филмска комедија из 1961. са Бети Дејвис и Гленом Фордом у главним улогама, уједно и последњи филм редитеља Френка Капре.

Радња

Дејв је моћни њујоршки бизнисмен који свакога дана купује јабуку од Ени, сиромашне уличне продавачице. Дејв је уверен да му Енине јабуке доносе срећу па се временом међу њима развије пријатељство. Једног дана Ени ми повери, забринута и тужна, да има ћерку која живи у Европи и која мисли да је њена мајка угледна аристократкиња. Сада се удаје и жели да допутује у Њујорк и коначно упозна мајку. На наговор своје девојке Квини Мартин, Дејв одлучи да од Ени направи даму.

Продукција и пријем

У ужи избор за улогу Дејва ушли су Френк Синатра, Кирк Даглас, Дин Мартин и Стив Маквин, док су за улогу Ени „Јабуке“ фигурирали Кетрин Хепберн, Ширли Бут, Џин Артур и Хелен Хејз.[2] Форд је желео Дејвисову, како би јој помогао у поновном грађењу пољуљане каријере. Форд није заборавио да је Бети Дејвис 1936. тражила да глуми поред ње у филму Украдени живот, што му је знатно помогло у даљњој каријери.[2] Али, код редитеља је инсистирао да његова девојка, Хоуп Ланг, добије највећу собу и гардеробу на снимању филма. Дејвисова се томе жестоко успротивила, па је Фордов захтев одбачен, што је довело до извесних несугласица на снимању. Због бројних расправа и свађа на снимању, Капра је једва чекао да заврши филм.

Сазнавши за Фордову изјаву да је улогу добила захваљујући његовој интрвенцији, Дејвисова је одбрусила: „Ко је тај кучкин син који ми је наводно помогао да се вратим на филмско платно!? То говно ми не би пружило руку ни да сам упала у канализацију!“[2] Њен хонорар за улогу у филму износио је тада позамашних 100.000 долара[3] (око 800 000 долара 2012. године) [4].

Филм је номинован за три Оскара у техничким категоријама, док је Форд освојио Златни глобус за најбољег главног глумца у комедији. Дејвисова је била номинована за Златни глобус за најбољу главну глумицу.

Мишљења критичара су била подељена. Данас углавном влада мишљење да је то „солидан филм за празнично вече“.[5]

Улоге

Глумац Улога
Бети Дејвис Ени „Јабука“
Глен Форд Дејв „Кицош“
Хоуп Ланг Квини Мартин
Ен-Маргрет Луиз
Артур О'Конел гроф Артур Ромеро
Томас Мичел Хенри Блејк
Мики Шонеси Џуниор
Едвард Еверет Хотон Хаџинс

Референце

  1. ^ Томислав Гаврић: Енциклопедија филмских редитеља, књига 1, НЕА; Београд, 1995, стр. 208, под: Capra, Frank
  2. ^ а б в „Pocketful of Miracles (1961) - Trivia - IMDb”. Приступљено 17. 7. 2012. 
  3. ^ Higham, Charles, The Life of Bette Davis. New York: Macmillan Publishing 1981. ISBN 0-02-551500-4, стр. 257-258, 260
  4. ^ Security Alert:
  5. ^ McBride, Joseph, Frank Capra: The Catastrophe of Success. New York: Simon & Schuster 1992. ISBN 0-671-73494-6, стр. 627, 635-639

Литература

Спољашње везе