Живот и прикљученија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 24.135.201.27 (разговор) на последњу измену корисника Mstudiodf
Нема описа измене
Ред 7: Ред 7:
| држава = [[Србија]]
| држава = [[Србија]]
| језик = [[српски језик]]}}
| језик = [[српски језик]]}}
'''Живот и прикљученија''' је дело [[Доситеј Обрадовић|Доситеја Обрадовића]], највећег српског књижевника [[18. век]]а.
'''Живот и прикљученија''' је аутобиографско дело [[Доситеј Обрадовић|Доситеја Обрадовића]], највећег српског књижевника [[18. век]]а.


== Први део живота ==
== Први део живота ==

Верзија на датум 18. новембар 2013. у 00:35

Живот и прикљученија
Прво издање, Лајпциг, 1783.
Настанак и садржај
АуторДоситеј Обрадовић
ЗемљаСрбија
Језиксрпски језик

Живот и прикљученија је аутобиографско дело Доситеја Обрадовића, највећег српског књижевника 18. века.

Први део живота

Састоји се из поглавља у којима се описује рођење, родитељи, ујак, детињство, занат, бекство у манастир Хопово. Ово своје казивање Доситеј час назива „историја“ час „доживљај“. Детаљно приповеда о свим појединостима најранијег детињства, али је то приповедање прожето моралним коментарима, саветима родитељима и читаоцима, коментарима свега што описује. Свако поглавље завршава се есејистичко-филозофским сегментом са идеолошком критиком манастира, монаха и сујеверја или пак излагањем сопствених идеја о слободном мишљењу, васпитању појединца и просвећивању народа. Тако се свака целина овог дела живота може поделити на два дела - приповедни и рефлексивни са наравоученијем.

Други део живота

Описује историју која започиње „бекством из раја“, из Хопова, па све до боравка y Лајпцигу, где ће започети издавање својих књига. У чему су приказани сви они догађаји који везују младог Доситеја за овај свет наспрам оног y којем је до тада живио. Игуман овога манастира Теодор Милутиновић главни је кривац управо за такво нешто, наиме он га одвраћа у некој мери од свих до тада познатих књига о манастиру, вјери и другим нематеријалним тј духовним стварима којима се он и био посветио. Тјера га да путује и упознаје нове обичаје, језике, људе- уопште итд.