Јаси (Мађарска) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Јасле НИКАКВЕ везе са Јасима немају, то је од *јад-ти, што даје јасти и данашње јести, с тим да је -ти замењено са -ло/-ла, као седЛО, шиЛО, коЛА
Ред 29: Ред 29:
==Извори==
==Извори==
* [http://www1.freeweb.hu/garabonczias/dolgozatok/jaszok.shtml Papp Ildikó Katalin: Јаси] - на мађарском језику
* [http://www1.freeweb.hu/garabonczias/dolgozatok/jaszok.shtml Papp Ildikó Katalin: Јаси] - на мађарском језику

{{Уралски народи}}


[[Категорија:Алани]]
[[Категорија:Алани]]

Верзија на датум 20. јануар 2014. у 10:57

Црква у Јасберењу
Мапа Јасшага (Јазигије) у Мађарској
Жупанија Јас-Нађкун-Солнок у Мађарској

Јаси или Јази (мађ. Jászok) су етничка подгрупа Мађара, која живи у Мађарској. Источноиранског су порекла и припадају етничкој групи Алана односно Осета, а у прошлости су говорили јашким дијалектом осетског језика. Данас говоре мађарски и сматрају себе Мађарима, мада су очували и свест о свом јашком пореклу.

Географија

Јаси живе у регији Јасшаг / Јазигија (мађ. Jászság), која се налази у северозападном делу жупаније Јас-Нађкун-Солнок. Културно и политичко средиште ове регије је град Јасберењ (мађ. Jászberény).

Историја

Јаси су били номадско племе које се населило у Краљевини Угарској у 13. веку. Дошли су заједно са Куманима бежећи од Монгола и Татара. Примио их је угарски краљ Бела IV, надајући се да ће му они помоћи око одбране Угарске од Монгола. Међутим убрзо су се односи погоршали и већи део Кумана и Јаса су напустили тадашњу Угарску. После пораза Монгола и њиховог напуштања Европе, један део Јаса се вратио и населио у данашњу регију велике северне равнице, која обухвата и данашњу жупанију Јас-Нађкун-Солнок.

Током следећа два века Јаси су се потпуно асимиловали у мађарско становништво, језик им је ишчезао, а једино су сачували свест о јашком идентитету и регионалну аутономију, коју су имали све до 1876. године.

Културно наслеђе

Јаси су се у почетку бавили сточарством, а са собом су донели знања о сточарству, доста напредна за то доба.

Велики број насеља у централној Мађарској и данас носи назив по Јасима: Јасберењ (Jászberény), Јасароксалаш (Jászárokszállás), Јасфењсару (Jászfényszaru) и друга.

Види још

Извори