Јанков Мост — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Poveznice.
Ред 34: Ред 34:
[[Категорија:Насељена места у Војводини]]
[[Категорија:Насељена места у Војводини]]
[[Категорија:Зрењанин]]
[[Категорија:Зрењанин]]

[[en:Jankov Most]]
[[fr:Jankov Most]]

Верзија на датум 20. април 2007. у 19:18

Јанков Мост је село у општини Зрењанин, Средњебанатском округу и аутономној покрајини Војводини и има око 650 становника. Место је добило име по хероју хришћанско-турских ратова из 15. века, Сибињанин Јанку (на мађарском Јанош Хуњади), а мост отуда што је село окружено рекама и мостовима.

Историја

Румунска православна црква
Унијатска црква

Први помен Јанковог Моста је из 13. века. Село се тада налазило у склопу мађарске средњовековне државе. 1551. село освајају Турци и држе под својом управом два века до 1716. Под аустријском влашћу у селу су колонизовани Румуни, пошто је село запустело након одласка Турака. Румуни који су се насељавали углавном су долазили из Трансилваније средином 18. века. Од 1918. године место улази у састав Југославије.

Геограски положај

Село се налази у Панонској низији. Просечна надморска висина у атару села је око 80 метара. Јанков Мост се простире на средњобанатској лесној заравни. Земљиште је двојако: чернозем с оглејавањем у лесу и спорадично слана слатина. Та сланоћа се може објаснити постојањем некадашњим постојањем Панонског мора на овим просторима. Село је окружено с 3 стране рекама и каналима. Кроз атар села протичу Стари Бегеј, канал Пловни Бегеј и канал Дунав-Тиса-Дунав. Стари Бегеј и канал ДТД теку тик уз Јанков Мост. Флора је већином степска, травната. Ту су, међутим, и дрвећа: багрем, топола, итд. Фауна је разноврсна: зечеви, лисице, срне, птице... Саобраћајно је насеље добро повезано с околином. Село је асфалтним путем спојено са Зрењанином, преко оближњег села Михајлово и са Банатски Двором, где се спаја са главним путем Зрењанин-Румунија. Оба водена канала су пловна.

Будући да се налази у средњој Европи, клима у Јанковом Мосту је континентална, са сва 4 изражена годишња доба, са топлим летима и дугим и хладним зимама. Просечна годишња температура је нешто изнад 10 степени Целзијуса.

Привреда

Становниство се бави углавном пољопривредом. Узгајају се: житарице, кукуруз, индустријско биље, винова лоза, воће и поврће. Такође, стоцни фонд је разнолик. Поред ових занимања у селу се баве: столарством, зидарством, каменорезањем, механиком пољопривредних машина, има и фризера, бербера, кројаца, шваља...

Демографија

Јанков Мост има око 650 становника. Од тога су Румуни апсолутна већина (око 390), следе их Срби (око 190), а многе друге националности употпуњују спектар становништва села. Због тога село има и своје румунско име - Iancaid. Број становника има сталну тенденцију опадања, још од половине прошлог века. Место има две цркве: румунску православну цркву, коју исповеда највише мештана, и Грко-католичку цркву. Срби су насељени много касније и засад су без богомоље.

Јанков Мост има основну школу, отворена су само издвојена одељења нижих разреда градске Основне школе "Ђура Јакшић", са комбинованом наставом на румунском језику. Да би завршили обавезно основно образовање, од петог до осмог разреда, ђаци путују редовним аутобуским линијама за Зрењанин, удаљен 15 километара. Већина становника има завршену средњу школу, а неки и више или високо образовање. Од људи с вишим и високим образовањем, велики број напушта село и одлази да живи у граду, Зрењанину или неком другом.

Насеље има Дом културе. Фолклорна, плесна и музичка, група носи назив "Лумина" (светлост). Здравствена станица с апотеком је отворена сваки други дан у недељи, сем недељом. Најближа пошта и банка налазе се у Михајлову, удаљеном 2 километара (20-30 минута хода). Такође, постоји и ватрогасна бригада. У близини је крајем прошлог века отворена сабирна станица за гас, пошто су околна поља велика налазишта природног гаса. У селу раде 2 продавнице с прехрамбеном робом, пољопривредна задруга и њена продавница, сабирна станица зрењанинске млекаре и неколико кафића/кафана. Насеље има фудбаски терен покрај реке Бегеј; локална екипа је "Униреа" (јединство). На ободу села је гробље. Нешто даље од насељених кућа налази се сеоско сметлиште. У Јанковом Мосту свака кућа има струју, бунар и/или сопствени водовод, грејање је на пећи на дрва или лож уље, санитарни чвор са септичком јамом. Већина има телефонску линију. Село нема заједнички водовод и канализацију, доведен гас за домаћинства. Председник Месне канцеларије Месне заједнице Јанковог Моста је Тибериу Воина.

Кретање броја становника