Вијеће народа Републике Српске — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 35: Ред 35:


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
{{портал|Република Српска}}
* [http://www.vijecenarodars.net/index.php?lang=sr_cir Службена страница Вијећа народа Републике Српске]
* [http://www.vijecenarodars.net/index.php?lang=sr_cir Службена страница Вијећа народа Републике Српске]



Верзија на датум 10. фебруар 2014. у 21:07

Вијеће народа Републике Српске врши законодавну власт са Народном скупштином Републике Српске. Закони и други прописи које изгласа Народна скупштина, а који се тичу питања виталног националног интереса било којег од конститутивних народа ступају на снагу тек након усвајања у Вијећу народа.[1]

Дјелокруг

Вијеће народа Републике Српске своју законодавну власт врши у циљу заштите виталних националних интереса конститутивних народа. Оно не учествује равноправно у поступку доношења закона, прописа и других аката са Народном скупштином Републике Српске, него као sui generis тијело врши „контролу“ изгласаних закона, прописа и аката у Народној скупштини ради утврђивања да ли се изгласаним законом, прописом или актом угрожавају витални национални интереси конститутивних народа.

Витални национални интереси конститутивних народа су дефинисани на сљедећи начин: остваривање права конститутивних народа да буду адекватно заступљени у законодавним, извршним и правосудним органима власти; идентитет једног конститутивног народа; уставни амандмани; организација органа јавне власти; једнака права конститутивних народа у процесу доношења одлука; образовање, вјероисповијест, језик, његовање културе, традиције и културно насљеђе; територијална организација; систем јавног информисања; и друга питања која би се третирала као питања од виталног националног уколико тако сматра 2/3 једног од клубова делегата конститутивних народа у Вијећу народа.[2] Поступак заштите виталних националних интереса конститутивних народа дефинисан је Амандманом LXXXII који допуњава члан 70. Устава Републике Српске.

Када се одлучује о промјени Устава Републике Српске, уз двотрећинску већину у Народној скупштини потребна је и проста већина у Вијећу народа из сваког конститутивног народа и Осталих.

Проста већина у Вијећу народа потребна је када се одлучује о именовању и разрјешењу предсједника и судија Уставног суда Републике Српске.

Делегати

Чланови Вијећа народа називају се делегати. Након одржаних Општих избора у Босни и Херцеговини 2010, изабрано је Вијеће народа Републике Српске, које има 28 делегата и то по осам делегата из сваког конститутивног народа и четири делегата из реда Осталих.

Делегате у Вијећу народа бирају одговарајући народни посланици и ад хок одборници из локалних скупштина општина. Вијеће народа има једног предсједавајућег и три потпредсједавајућа, тако да по једна функција припада сваком конститутивном народу и Осталим.

Радна тијела

Радна тијела Вијећа народа су Административна комисија и Уставна и законодавно-правна комисија.

Предсједништво Вијећа народа чине предсједавајући и потпредсједавајући. Секретар Вијећа народа учествује у раду Вијећа народа без права одлучивања.

Колегијум Вијећа народа сачињавају: предсједавајући, три потпредсједавајућа, секретар и предсједници клубова делегата.

Види још

Извори

  1. ^ Члан 69. Устава Републике Српске — Пречишћени текст („Службени гласник Републике Српске“, број 21/92 — Пречишћени текст, 28/94, 8/96, 13/96, 15/96, 16/96, 21/96, 21/02, 26/02, 30/02, 31/02, 69/02, 31/03, 98/03, 115/05, 117/05)
  2. ^ Члан 70. Устава Републике Српске — Пречишћени текст, допуњен Амандманом LXXVII

Спољашње везе