Алфред Вегенер — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м додана категорија Доктори наука помоћу геџета HotCat
м уклоњена категорија Доктори наука; додана категорија Доктори астрономије
Ред 45: Ред 45:
[[Категорија:Геофизичари]]
[[Категорија:Геофизичари]]
[[Категорија:Немци]]
[[Категорија:Немци]]
[[Категорија:Доктори наука]]
[[Категорија:Доктори астрономије]]


{{Link FA|de}}
{{Link FA|de}}

Верзија на датум 7. март 2014. у 18:56

Алфред Вегенер
Алфред Вегенер 1912. године
Лични подаци
Датум рођења1. новембар 1880.
Место рођењаБерлин, Немачко царство
Датум смртиновембар 1930.
Место смртиГренланд,

Алфред Вегенер (нем. Alfred Wegener, 1. новембар 1880. у Берлинуновембар 1930. на Гренланду) је био немачки метеоролог. Бавио се и геофизиком, а у науци је остао познат по теорији померања континената која се још назива и теорија Вегенера.

Биографија

Алфред Вегенер

Вегенер се у почетку бавио астрономијом из које је одбранио докторску тезу 1905. године у Берлину. После се заинтересовао за метеорологију. Био је професор универзитета у Хамбургу (од 1919) а од 1924. у Грацу.

Он је такође уочио сличност, као и Френсис Бејкон у 17 веку, између облика континената са обе стране Атлантика. Вегенер је створио тезу по којој су континенти настали пре око 200 милиона година услед распада једног суперконтинента, Пангее. Своју теорију је јавно представио 1912. године. Рањен је за време Првог светског рата.

Савременици су оспоравали његову теорију, посебно што Вегенер није рекао шта је покренуло тај континент да се распадне. Исто, проблем су представљала непрецизност премеравања растојања и непрецизно датирање па је померање континеаната према Вегенеру текло огромном брзином (на геолошкој скали) сто пута брже од данас прихваћених вредности. Тек половином XX века, када је прикупљено довољно солидних доказа, Вегенерова теорија је прихваћена.

Дела

Спољашње везе

Шаблон:Link FA