Балкански шпијун — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м Враћене измене 178.148.109.209 (разговор) на последњу измену корисника 212.200.115.20
Ред 13: Ред 13:
| имдб=0086935
| имдб=0086935
}}
}}
'''„Балкански шпијун“''' је шпијунска комедија [[Душан Ковачевић|Душана Ковачевића]] о политичкој параноји [[Илија Чворовић|Илије Чворовића]], бившег [[стаљин]]исте, који је две године одлежао у затвору. Следећи своју параноју, он прогања свог подстанара, повратника из [[Француска|Француске]], у ком види агента мрачних империјалистичких сила, државног непријатеља и [[Шпијунажа|шпијуна]]. „Балкански шпијун“ је [[Драма|драмско]] дело написано у два чина, а сваки чин има по пет насловљених поглавља.
'''„Балкански шпијун“''' је драма [[Душан Ковачевић|Душана Ковачевића]] о политичкој параноји [[Илија Чворовић|Илије Чворовића]], бившег [[стаљин]]исте, који је две године одлежао у затвору. Следећи своју параноју, он прогања свог подстанара, повратника из [[Француска|Француске]], у ком види агента мрачних империјалистичких сила, државног непријатеља и [[Шпијунажа|шпијуна]]. „Балкански шпијун“ је [[Драма|драмско]] дело написано у два чина, а сваки чин има по пет насловљених поглавља.


Главни јунаци драме су - поред [[Илија Чворовић|Илије Чворовића]] - још и [[Даница Чворовић]], његова супруга, кћерка Соња, брат Ђура и „[[балкан]]ски шпијун“ [[Петар Јаковљевић]], кројач, повратник из Париза.
Главни јунаци драме су - поред [[Илија Чворовић|Илије Чворовића]] - још и [[Даница Чворовић]], његова супруга, кћерка Соња, брат Ђура и „[[балкан]]ски шпијун“ [[Петар Јаковљевић]], кројач, повратник из Париза.

Верзија на датум 20. март 2014. у 14:37

Балкански шпијун
Филмски постер
Изворни насловБалкански шпијун
Жанркомедија, драма
РежијаДушан Ковачевић
ПродуцентУнион филм
Главне улогеДанило Бата Стојковић, Мира Бањац, Соња Савић, Звонко Лепетић, Бора Тодоровић
Година1984.
Трајање92 минута
ЗемљаСФР Југославија
Језиксрпски
IMDb веза

„Балкански шпијун“ је драма Душана Ковачевића о политичкој параноји Илије Чворовића, бившег стаљинисте, који је две године одлежао у затвору. Следећи своју параноју, он прогања свог подстанара, повратника из Француске, у ком види агента мрачних империјалистичких сила, државног непријатеља и шпијуна. „Балкански шпијун“ је драмско дело написано у два чина, а сваки чин има по пет насловљених поглавља.

Главни јунаци драме су - поред Илије Чворовића - још и Даница Чворовић, његова супруга, кћерка Соња, брат Ђура и „балкански шпијун“ Петар Јаковљевић, кројач, повратник из Париза.

Године 1984. је снимљен филм „Балкански шпијун“ у коме главне улоге тумаче Данило Бата Стојковић (Илија Чворовић), Звонко Лепетић (брат Ђура), Мира Бањац (Даница Чворовић), Соња Савић (Соња Чворовић) и Бора Тодоровић (Петар Јаковљевић). На Фестивалу играног филма у Пули 1984, филм „Балкански шпијун“ је освојио Златну арену, као и награду за најбољу мушку улогу за Данила Бату Стојковића у улози Илије Чворовића.

Улоге

Глумац Улога
Данило Бата Стојковић Илија Чворовић
Мира Бањац Даница Чворовић
Бора Тодоровић Петар Јаковљевић
Соња Савић Соња Чворовић
Звонко Лепетић Ђура Чворовић
Бранка Петрић новинарка
Миливоје Томић доктор
Предраг Лаковић професор
Велимир Бата Живојиновић палачинкар
Милан Штрљић инспектор Дражић
Милан Михаиловић молер
Љиљана Цинцар-Даниловић хоровођа
Михајло Ћирин пролазник
Бора Дујић рођак
Слободан Иветић продавац
Љиљана Јовановић секретарица инспектора
Ђорђе Ковачевић човек код инспектора
Милорад Новаковић рођак
Ратко Новаковић рођак
Томислав Пејчић рођак
Даница Петковић продавачица
Драгољуб Петровић фотограф
Рас Растодер портир
Зоран Ратковић разроки младић
Љубо Шкиљевић портир
Владан Живковић радник са решеткама
Богдан Диклић човек у опери

Види још

Спољашње везе