Светлана Велмар Јанковић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м Поништена измена 9726651 корисника 5.228.61.7 (разговор) ima na vikidati
Ред 55: Ред 55:
[[Категорија:Добитници НИН-ове награде]]
[[Категорија:Добитници НИН-ове награде]]
[[Категорија:Добитници Андрићеве награде]]
[[Категорија:Добитници Андрићеве награде]]

[[ru:Велмар-Янкович, Светлана]]

Верзија на датум 13. април 2014. у 09:16

Светлана Велмар-Јанковић
Лични подаци
Датум рођења1. фебруар 1933.
Место рођењаБеоград, Краљевина Југославија
Датум смрти9. април 2014.
Место смртиБеоград, Србија
НаградеНаграда Исидора Секулић
НИН-ова награда
Андрићева награда

Светлана Велмар-Јанковић (Београд, 1. фебруар 1933Београд, 9. април 2014)[1][2][3] је била српска књижевница и академик САНУ.

Биографија

Кћерка је Владимира Велмар-Јанковића, српског писца и члана Недићеве Владе народног спаса у Другом светском рату. Њен деда по мајци је био Велисав Вуловић.[1]

После рата похађала је Четврту женску гимназију. Француску књижевност студирала је код др Миодрага Ибровца и др Николе Банашевића, a латински језик је изучавала под надзором др Мише Ђурића. Прво је радила као новинар y „Дечјој штампи“ па после као секретар и уредник часописа „Књижевност“. Затим је уређивала библиотеке за прозу и есеје домаћих писаца y „Просвети“.

За дописног члана Српске академије наука и уметности изабрана је на изборној Скупштини 2. новембра 2006. а за редовног члана на изборној Скупштини 5. новембра 2009.

У периоду од 2007. до 2013. била је председница Управног одбора Народне библиотеке Србије.[4]

Признања

Од бројних књижевних награда издвајају се награде „Исидора Секулић“, „Иво Андрић', награда за најчитанију књигу Народне биолиотеке Србије и НИН-ов награда.[5]

Дела

Објавила је романе Ожиљак, Лагум, Бездно, Нигдина, Востаније, збирке краћих и дужих прозних дела Дорћол, Врачар, Гласови, књиге есеја Савременици, Уклетници и Изабраници, драме Жезло и Кнез Михаило, монографију о Београду Капија Балкана, приче за децу под насловом Књига за Марка, први део аутобиографске прозе Прозраци и молитве Светилник.

Париски часопис Lire поставио је 1997. године роман Лагум (који је париски издавач Phébus издао под насловом Dans le noir, y преводу Алена Капона) на десето место међу 20 најбољих књига домаћих и страних писаца објављених y тој години y Француској. Роман је био y најужој конкуренцији за награду „Фемина“ и проглашен је „малим ремек-делом“.

Референце

Спољашње везе