Кисела киша — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 93.86.77.90 (разговор) на последњу измену корисника PedjaNbg
Ред 10: Ред 10:


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
{{Commonscat|Air pollution+++++++
{{Commonscat|Air pollution}}

{{клица-екологија}}
{{клица-екологија}}


[[Категорија:Екологија]]
[[Категорија:Екологија]]

[[Категорија:Загађење]]
[[Категорија:Загађење]]

[[Категорија:Хемија животне средине]]
[[Категорија:Хемија животне средине]]
XD <3

Верзија на датум 10. јун 2014. у 16:08

Шума оштећена киселим кишама

Кисела киша је киша или било која друга падавина загађена сумпор диоксидом, азотним оксидима и другим хемијским једињењима. Док је уобичајена pH вредност кише око 5,5, pH вредност киселе кише је између 4 и 4,5. То значи да она садржи отприлике 40 пута више киселине од обичних падавина.

Главни узрочници киселих киша су термоелектране, дим као последица грејања и издувни гасови који се стварају у саобраћају. Киселе кише обично изазивају штете далеко од својих стварних извора.

Сва киша је врло благо кисела. Слаба киселина у кишници може да нагризе кречњак у грађевинама и статуама, јер је кречњак базног састава. Киша може и да реагује с отпадним гасовима које испуштају електране, аутомобили и фабрике. Кад се то деси, пада у виду слабе сумпорне или азотне киселине и назива се киселом кишом. После неког времена, кисела киша полако затрује језера и водотокове, угрожавајући биљни и животињски свет у тим крајевима. Из тог разлога, људи настоје да смање количину отпадних гасова које индустријске земље испуштају у ваздух.


Спољашње везе