Џон Кејл — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 25: Ред 25:


== Каријера ==
== Каријера ==
Иако је најпознатији по рок остварењима, Џон Кејл се такође опробао у другим жанровима као што је [[класична музика]]. Кејл се доселио у [[САД|Сједињене Државе]] да би студирао класичну музику. Радио је са експерименталним композиторима Корнелијусом Кардевом и Ла Монт Јангом, али је такође био заинтересован за рок музику. Кејлово интересовање је усмерено ка експериментисању и психоделичној музици.
Иако је најпознатији по рок остварењима, Џон Кејл се такође опробао у другим жанровима као што је [[класична музика]]. Кејл се доселио у [[Сједињене Америчке Државе|Сједињене Државе]] да би студирао класичну музику. Радио је са експерименталним композиторима Корнелијусом Кардевом и Ла Монт Јангом, али је такође био заинтересован за рок музику. Кејлово интересовање је усмерено ка експериментисању и психоделичној музици.


Кејл и Лу Рид, најпознатији чланови групе, су у Велвет андерграунд примили прво Стерлинг Морисона - Ридовог друга из колеџа, који је већ са њим неколико пута свирао гитару, и Ангус Меклиза, који се придружио на бубњевима. Овај квартет се прво звао Варлокс, а онда Фалинг Спајкс. Меклиз је ускоро замењен с Маурин „Мо“ Такер, млађом сестром Морисоновог пријатеља Џим Такера. Са Кејловом виолом и оргуљама, Луовим специфичним гласом и Моиним занимљивим алаткама за свирање бубњева, Велвет андерграунд је лансирао потпуно нови звук.
Кејл и Лу Рид, најпознатији чланови групе, су у Велвет андерграунд примили прво Стерлинг Морисона - Ридовог друга из колеџа, који је већ са њим неколико пута свирао гитару, и Ангус Меклиза, који се придружио на бубњевима. Овај квартет се прво звао Варлокс, а онда Фалинг Спајкс. Меклиз је ускоро замењен с Маурин „Мо“ Такер, млађом сестром Морисоновог пријатеља Џим Такера. Са Кејловом виолом и оргуљама, Луовим специфичним гласом и Моиним занимљивим алаткама за свирање бубњева, Велвет андерграунд је лансирао потпуно нови звук.

Верзија на датум 17. јун 2014. у 06:14

Џон Кејл
Џон Кејл
Лични подаци
Име по рођењуJohn Davies Cale[1]
Датум рођења9. март 1942.
Место рођењаГарнант, Кармартеншир, Велс, Уједињено Краљевство
ЗанимањеМузичар
Музички рад
Активни период1965 —
ЖанрРокенрол, фолк рок, класична
ИнструментВокал, виолина, гитара
Издавачка кућаSPY, Ze, Island
Остало
Веб-сајтjohn-cale.com

Џон Кејл (енгл. John Cale; Гарнант, Кармартеншир, Велс, 9. март 1942) велшки је музичар, композитор и кантаутор, познат као један од оснивача експерименталног рок бенда Велвет андерграунд.

Каријера

Иако је најпознатији по рок остварењима, Џон Кејл се такође опробао у другим жанровима као што је класична музика. Кејл се доселио у Сједињене Државе да би студирао класичну музику. Радио је са експерименталним композиторима Корнелијусом Кардевом и Ла Монт Јангом, али је такође био заинтересован за рок музику. Кејлово интересовање је усмерено ка експериментисању и психоделичној музици.

Кејл и Лу Рид, најпознатији чланови групе, су у Велвет андерграунд примили прво Стерлинг Морисона - Ридовог друга из колеџа, који је већ са њим неколико пута свирао гитару, и Ангус Меклиза, који се придружио на бубњевима. Овај квартет се прво звао Варлокс, а онда Фалинг Спајкс. Меклиз је ускоро замењен с Маурин „Мо“ Такер, млађом сестром Морисоновог пријатеља Џим Такера. Са Кејловом виолом и оргуљама, Луовим специфичним гласом и Моиним занимљивим алаткама за свирање бубњева, Велвет андерграунд је лансирао потпуно нови звук. Бенд је добио назив по књизи Велвет андерграунд коју је написао Мајкл Леј и која се бави тајном сексуалном поткултуром почетком 1960-их. Енди Ворхол, чувени поп-арт уметник, понудио се да им он буде менаџер, што је бенд одмах прихватио. Он је предложио да убаце певачицу у групу, Нико, која је била модел из Немачке. Његова репутација је помогла бенду да стекне већи углед, он им је такође обезбедио уговор са издавачком кућом МЏМ подврста Верв Рекордс, с Ворхолом као главним продуцентом.

Џон одлази из Велвет андерграунда 1968. године и издаје око 30 албума. Међу соло остварењима су најзапаженији албум Paris 1919, и верзија Коенове песме Hallelujah, као и тзв. Island records трилогија албума из 1970-их коју чине Fear, Slow Dazzle i Helen of Troy.

Кејл је био продуцент и сарађивао са познатим извођачима као што су Лу Рид, Пети Смит, Ла Монте Јанг, Хектор Зазоу и многи други. Године 1996. примљен је у Рокенрол кућу славних као члан Велвет андерграунда.

Приватни живот

Године 1968, Џон Кејл се оженио модном дизајнерком Бетси Џонсон,[2] пар се развео после мање од годину дана.[3] Кејл 1971. упознаје Синтију „Синди“ Велс, познатија као Мис Синди.[4] Убрзо затим се венчавају, али је брак био потпуни промашај, а они су се развели 1975. године.[5] Дана 6. октобра 1981, Кејл се оженио трећи пут, за Рисе Ирушалми.[6] Имају једно дете, Едена, који је рођен 14. јула 1985.[7] Они су се развели 1997.[8] Џон Кејл тренутно живи у Лос Анђелесу.

Дискографија

Соло албуми

Референце

  1. ^ Биографија на Allmusic Приступљено 25. 5. 2013.
  2. ^ Schneider, Jason (новембар 2005). „John Cale The Velvet Evolver”. Exclaim!. Приступљено 25. 5. 2013. 
  3. ^ Simon Prince (28. 2. 2010). „John Cale: The long reign of the alternative Prince of Wales”. The Independent. Приступљено 25. 5. 2013. 
  4. ^ Mitchell, Tim Sedition and Alchemy : A Biography of John Cale, 2003, pp. 82
  5. ^ Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1975."
  6. ^ Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1981."
  7. ^ Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1985."
  8. ^ Mitchell, Tim Sedition and Alchemy : A Biography of John Cale, 2003, pp. 197

Спољашње везе

Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA