Награде Еми — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Разне исправке; козметичке измене
Ред 1: Ред 1:
'''Награда Еми''' ({{јез-енгл|Emmy Award}}) је награда која се додељује за америчку [[телевизијска продукција|телевизијску продукцију]], као на пример [[награда Пибоди]], али је за разлику од наведене више усмерена на [[забава|забаву]]. Сматра се еквивалентом [[Оскар|Оскара]].
'''Награда Еми''' ({{јез-енгл|Emmy Award}}) је награда која се додељује за америчку [[телевизијска продукција|телевизијску продукцију]], као на пример [[награда Пибоди]], али је за разлику од наведене више усмерена на забаву. Сматра се еквивалентом [[Оскар|Оскара]].


Награде се додељују у више различитих категорија, а одлуку о победнику доносе три организације:
Награде се додељују у више различитих категорија, а одлуку о победнику доносе три организације:
Ред 13: Ред 13:
=== Еми за ударне термине ===
=== Еми за ударне термине ===


Представљају награде које се додељују америчким телевизијским програмима у ударном термину. Церемоније се углавном одвијају средином [[септемпар|септембра]] и емитују се на каналима -{[[ABC]], [[CBS]], [[NBC]]}- и -{[[Fox]]}-.
Представљају награде које се додељују америчким телевизијским програмима у ударном термину. Церемоније се углавном одвијају средином [[септемпар|септембра]] и емитују се на каналима -{[[American Broadcasting Company|ABC]], [[Си-Би-Ес|CBS]], [[NBC]]}- и -{[[Fox]]}-.


=== Дневни Еми ===
=== Дневни Еми ===

Верзија на датум 23. јун 2014. у 15:42

Награда Еми (енгл. Emmy Award) је награда која се додељује за америчку телевизијску продукцију, као на пример награда Пибоди, али је за разлику од наведене више усмерена на забаву. Сматра се еквивалентом Оскара.

Награде се додељују у више различитих категорија, а одлуку о победнику доносе три организације:

Историја

Прва церемонија доделе награде Еми одржана је у Hollywood Athletic Clubs 25. јануара 1949. Име Emmy је феминизација имена Immy, надимка који је коришћен за цеви раних телевизијских камера. Ширли Динздејл је постала прва особа која је освојила Еми на првој церемонији. Кип награде Еми изгледа као жена са крилима која држи атом, што је постао симбол телевизијске академије за уздизање уметности на телевизији. Статуету је израдио инжењер Луис Мекманус.

Врсте

Еми за ударне термине

Представљају награде које се додељују америчким телевизијским програмима у ударном термину. Церемоније се углавном одвијају средином септембра и емитују се на каналима ABC, CBS, NBC и Fox.

Дневни Еми

Представљају награде које се додељују америчким свакодневним телевизијским програмима. Први Дневни Еми додељен је 1972. године.

Спортски Еми

Представљају награде које се додељују америчким спортским телевизијским програмима. Церемонија се одржава сваког пролећа, углавном негде задње две недеље у априлу или прве недеље септембра.

Технолошко-инжењерски Еми

Представља награде које се додељују индивидуалцима, компанијама или научним организацијама које су увелико помогле развоју технологије на телевизији.

Регионални Еми

Представља локалне награде које се додељују регионалним америчким телевизијским тржиштима. Ове награде су мање гламорузне.

Међународни Еми

Представља награде које се додељују најбољим телевизијским програмима изван САД. Сваки програм који је номинован се емитује на фестивалу у Њујорку дан пре одржавања церемоније.

Спољашње везе