Рајксмузеум Амстердам — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
мНема описа измене
м Sly-ah је преместио страницу Ријксмузеум Амстердам на Рајксмузеум Амстердам
(нема разлике)

Верзија на датум 18. август 2014. у 18:25

Зграда Ријксмузеума у Амстердаму

Ријксмузеум у Амстердаму (хол. Rijksmuseum, национални музеј) је државни музеј Холандије. Када се говори о Ријксмузеуму, обично се мисли на онај у Амстердаму, иако он није једини. Овај музеј поседује уметничко-историјску збирку, у којој је најзначајнији део сликарство Златног доба Холандије (17. век).

Ријксмузеум је основан 1800. у Хагу као колекција уметнина холандског статхоудера. По наређењу Луја Наполеона, брата Наполеона Бонапарте, музеј се 1808. преселио у палату на реци Дам у Амстердаму. Колекцији су додате слике које су било власништво града Амстердама. Од 1885. музеј се налази на садашњој локацији, трг Музеумплејн, поред Музеја Ван Гога и Музеја Стедлијк. Зграду је пројектовао архитекта Пјер Кујперс, користећи богату орнаментику и референце везане за историју Холандије.

Музеј зе од 2005. затворен због реновирања, али су ремек-дела изложена у крилу доступном јавности. Године 2006. музеј је посетило 1,8 милиона посетилаца.

Галерија најпознатијих експоната

Спољашње везе

Координате: Географску ширину није могуће обрадити као број:52_21_35.89_N_4_53_7.17_E_type:landmark_scale:1000_region:NL
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function