Intel Celeron

С Википедије, слободне енциклопедије

Интел Целерон бренд је коришћен од стране Интела за неколико различитих опсега x86 процесора намењених персоналним рачунарима. Целерон процесори могу да се приказују на свим ИА-32 рачунарским програмима, али њихова ефикасност је нешто нижа у односу на сличне процесоре других брендова процесора, и чија је цена виша. На пример, Целерон бренд ће често имати мање кеш меморије, или ће имати намерно искључене напредне функције. Ове функције које недостају имају променљив утицај на перформансе. У неким случајевима, ефекат је био значајан, а у другим случајевима разлике су релативно мале. Многи од Целерон дизајна су постигли веома висок резултат, док је у другим приликама, разлика у перформансу приметна.[1] То је био примарни разлог за веће цене других марки у односу на Интелове процесоре линије Целерон.

Уведен у априлу 1998[2], први брендирани ЦПУ Интел је био базиран на Пентиум 2 брендираном језгру. Накнадна Целерон линија процесора базиране су на Пентиум 3, Пентиум 4, Пентиум М и Коре 2 Дуо брендиране процесоре. Најновији Целерон дизајн (од јануара 2008) је базиран на Коре 2 Дуо (Алендејл). Овај дизајн независних процесорских језгара (ЦПУ), али са само 25% колико кеш меморије, како и процесор Цоре 2 дуо нуди.

Позадина[уреди | уреди извор]

Као концепт производа, Целерон је представљен као одговор на Интелов губитак на лоу-енд тржишту, посебно за Цирик 6к86, АМД К6, као и ИДТ Винцхип. Интел постојеће лоу-енд производе, Пентиум ММКС, немају више перформансе конкурентне на 233 мегахерца. Иако је бржи Пентиум ММКС би био мањи-ризик стратегије, индустријски стандард сокет 7 платформа домаћин тржишту конкурента процесора који може да буде дроп-ин замена за Пентиум ММКС. Уместо тога, Интел је спроводио буџет, део који је пин-компатибилан са хигх-енд Пентиум 2 производа, користећи Пентиум 2 (Слот 1) интерфејс. Целерон је коришћен у многим доњим крајевима машине и, на неки начин, постао стандард за не играње рачунара.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Schmid, Patrick (16. 10. 2002). „The New Generation Is Here: Celeron 2.0 GHz, with 0.13 µm”. Tom's Hardware Guide. Приступљено 30. 7. 2007. [мртва веза]
  2. ^ Walker, Seth (24. 8. 1998). „New Intel Pentium II and Celeron Processors Complete 1998 Desktop Processor Line-up”. Business Wire. Архивирано из оригинала 26. 05. 2012. г. Приступљено 17. 7. 2007. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]