Бријач

С Википедије, слободне енциклопедије
Бријач

Бријач је врста предмета која служи за уклањање нежељених длачица са тела, а нарочито са лица. Постоји различити типови бријача као што су трајни, једнократни и електрични бријачи.

Историја[уреди | уреди извор]

Одређена врста бријача је почела да се користи у многим местима још у Бронзано доба [1]. Тада су то били већ нађени или исклесани оштри предмети кјима се скидала нежељена длака. У почетку су то најчешће били зуби од неких животиња а са настанком првих цивилизација бријачи су се правили од бакра па чак и злата.

Након тога за бријање су се користили посебни ножеви бритве. Модерни бријачи какве их данас знамо су се први пут појавили у 18. и 19. веку.

Врсте[уреди | уреди извор]

Постоји више различитих врста бријача које имају одређене карактеристике Основни типови су: бритва за бријање, бријач са жилетом, једнократни бријач и електрични бријач.

Бритва за бријање[уреди | уреди извор]

Бритва за бријање је специјално прављена бритва за ову намену. Највише се користила до 20.века. Сада се углавном користи код малог броја људи који држе до традиције, и у специјалним бријачким радњама.

Бријач са жилетом[уреди | уреди извор]

Модерни бријачи

Ова врста бријача се појавила почетком 20.века. Има ручку и равни део у који се умеће жилет. Жилет се мења после неколико бријања. Касније су жилети па и сама конструкција ових бријача промењени. Жилел је замењен са једним или више нивоа сечива на посебном пластично-гуменом постољу.

Једнократни бријачи[уреди | уреди извор]

Једнократни бријачи су по својо конструкцији слични претходним. Једино што на њему нема заменљивих делова већ се после једног или пар бријања могу бацити у целини [2].

Електрични бријачи[уреди | уреди извор]

Електрични бријачи су најсличнији електричним машинама за шишање. Основна разлика је у много прецизнијим и оштријим ножићима. Такође подесивост је много ситнија код елетричних бријача. И овде постоје још детаљније поделе пре свега по начину кретања сечива али и по томе да ли имају батерију или је неоходно мрежно напајање [3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „New Archaeology Objects - Prehistoric - Warwickshire Web[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 10. 10. 2012. г. Приступљено 15. 09. 2013.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  2. ^ [„Brijaći aparati jednokratni[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 28. 11. 2013. г. Приступљено 15. 09. 2013.  Сукоб URL—викивеза (помоћ) Brijaći aparati jednokratni]
  3. ^ Brijači cene, komentari i specifikacije - - ShopMania