Википедија:Алатке/Справице/HotCat

С Википедије, слободне енциклопедије

HotCat је продужетак JavaScript-а намијењен пријављеним корисницима за лакше додавање, уклањање и мијењање категорија на страницама Википедије. Садржи падајући мени који приликом уписивања категорије предлаже већ постојеће категорије.

Укључивање[уреди | уреди извор]

Потребно је да се у својим корисничким подешавањима у дијелу Справице укључите HotCat и да се сниме подешавања.

Коришћење[уреди | уреди извор]

Поље за уношење назива жељене категорије
Поље за уношење назива жељене категорије
Уношење жељеног назива и листа предлога
Уношење жељеног назива и листа предлога

На страницама које још немају категорију, на дну странице ће се налазити знак плус у загради (+). Притиском на знак плус отвориће се празно поље у које можете уписати назив жељене категорије. Приликом уписивања жељеног назива „искочиће“ мени, који ће приказивати категорије са најсличнијим називом ономе што уписујете (можете одабрати једну од понуђених категорија). Кликом на дугме У реду додаћете нову категорију.

Код страница које већ имају неку категорију, на дну ће се поред постојеће категорије налазити знак минус (-), знак плус-минус (±), стрелица на горе () и стрелица на доле (). Притиском на минус обрисаћете категорију поред које се минус налази (без потврде), а притиском на дугме плус-минус можете промијенити категорију (јавиће се празно поље за уписивање категорије). Притиском на стрелице (на горе или на доле) могуће је умјесто постојеће категорије ставити неку од њених наткатегорија или поткатегорија. Иза знака | налази се још један плус (+), на чији притисак можете додати сасвим нову категорију (након што се јави празно поље и одаберете категорију).

Ако морате додати, уклонити или промијенити више категорија, а не само једну, учините то притиском на двоструки плус (++). Кликом на двоструки плус умјесто њега ће се појавити дугме Сачувај. Сада је могуће додавати, мијењати и уклањати више категорија, а измјене неће бити снимљене све док се не притисне дугме Сачувај. У почетку ово дугме можда неће радити (биће сиво), све док се не изврши макар једна измјена на категоријама. Измјене ће бити маркиране, односно додане категорије ће бити приказане као текст са црвеном позадином, а обрисане категорије као прецртани текст са црвеном позадином. Поред измјењених категорија појавиће се и знак (×) који омогућава поништавање начињених измјена. Притиском на дугме Сачувај, отвара се страница за уређивање на којој се могу провјерити начињене измјене и извршити претпреглед и снимање.

Вишеструко мењање категорија
Вишеструко мењање категорија

Шаблони[уреди | уреди извор]

Код уређивања шаблона није пожељно корисити HotCat, јер категорију ставља на дно странице, односно ван ознака <noinclude></noinclude>.

Види још[уреди | уреди извор]

Пријава проблема[уреди | уреди извор]

Евентуалне проблеме на које наиђете током рада са овом справицом можете пријавити овдје.