Википедија:Википедија није речник

С Википедије, слободне енциклопедије
Википедија није речник и циљ Википедије је стварање енциклопедије. (Две полице садрже издање "Енциклопедије Британике" из 2002.)

Википедија није речник, уџбеник, сленг, жаргон или водич за употребу. Уместо тога, циљ овог пројекта јесте стварање енциклопедије. Циљ нашег братског пројекта Викиречник је креирање речника. То је „лексички сапутник Википедији“, а два пројекта су често међусобно повезана. Викиречник поздравља све уреднике који желе да напишу речник.

Оба уноса на Викиречник и Википедију могу почети као клице, али они су "радови у току", чланци који треба проширити. Чланци са Википедије требају почети са добром дефиницијом, али треба да дају и друге врсте информација о тој теми. Читави чланци у какве се претварају клице на Википедије веома се разликују од уноса из речника.

Сваки чланак у енциклопедији говори о особи, народу, концепту, месту, догађају, ствари итд., Док је унос у речник пре свега реч, идиом или израз и његово значење, употреба и историја. У неким случајевима, реч или фраза сама може бити енциклопедијски тема, као што је на пример Македонија или истинитост .

Извор забуне је да чланак клица личи на унос из речника, што проистиче из тога да клице често јесу лоше написане; друго је да неки речници, попут "џепних" речника, доводе кориснике до погрешног уверења да су уноси у речник кратки, те да су "кратки чланак" и "унос у речник" једно те исто.