Википедија:Донирање материјала са ауторским правима

С Википедије, слободне енциклопедије
Ова страница служи као водич уредницима који би желели да дају Википедији одобрење за коришћење њиховог рада који је раније био објављен. За информације о добијању и верификацији дозвола за дела која су други објавили, погледајте Википедија:Дозволе за објављивање.

Често људи желе да „донирају“ Википедији материјал заштићен ауторским правима. Тај материјал може бити текст (укључујући монографије, чланке, и сл.), или слике (укључујући и фотографије). Тај материјал може а и не мора бити негде већ раније објављен на неком другом веб-сајту. Може, а не мора бити подобан за преношење на Википедију. Ова страница пружа смернице у вези с овим питањем.

(Скоро све што се налази на овој страници такође важи и за јавно власништво, с тим што је овде центар пажње материјал заштићен ауторским правима, с обзиром да такав материјал ствара компликованије проблеме.)

Шта значи донирати материјал Википедији?[уреди | уреди извор]

Када доприносите Википедији, не преносите на нас ексклузивно право на употребу ваших доприноса. Ви задржавате сва ауторска права која сте раније имали, али такође свој рад стављате и под неексклузивну лиценцу Кријејтив Комонса — Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Unported (CC-BY-SA) и ГНУ-ове лиценце за слободну документацију (GFDL).

Обратите пажњу на чињеницу да лиценца нигде не наводи да „можете користити овај материјал на Википедији, и нигде више, нити га можете прерађивати“. Такође, пошто су неки прерађени материјал може бити коришћен у комерцијалне сврхе, ми не можемо прихватити ништа што је лиценцирано искључиво за образовне сврхе или за општу али некомерцијалну употребу.

Такође вам скрећемо пажњу да Услови коришћења Викимедијине Фондације дозвољавају да туђи текст или текст на ком сте заједнички доприносили са другима буде стављен само под лиценцу CC-BY-SA или неку другу лиценцу компатибилну са CC-BY-SA лиценцом, без потребе постојања компатибилности са ГФДЛ лиценцом, али текст за над којим имате искључиво ви ауторска права, мора бити лиценцирам обема лиценцама, како CC-BY-SA, тако и ГФДЛ.

Такође имајте на уму да све што пошаљете на Википедију други могу слободно мењати и уређивати. Нпр. текст који додате може бити проширен, скраћен, прераспоређен, илустрован, подељен на више чланака, преведен на друге језике, или на било који други начин промењен укључујући и оне начине које ви не очекујете. Ваш допринос остаће заувек у историји странице, тако да се ваш рад и даље вама приписује — према нашој лиценци, ми смо дужни да то урадимо, као и да се постарамо да никаква одговорност не падне на вас због туђих измена на вашем раду. Не заборавите да је једна од предности ове слободе уређивања могућност да слободно користите побољшања које су други унели у ваш текст и да их пренесете на ваш веб-сајт или други рад, под јединим условом да и даље остане под истом лиценцом — CC-BY-SA или GFDL.

Ако је из неког разлога битно да ваш рад остане непромењен, молимо вас да прочитате смернице нашег сестринског пројекта, Викизворника.

Зашто не можемо да прихватимо одређени материјал[уреди | уреди извор]

Не можете да донирате дело ако немате ауторско право над њим[уреди | уреди извор]

Ако ви нисте носилац ауторских права над материјалом, онда га не можете уступити Википедији, јер сигурно не желите да имате проблема с ауторским правима: одлучно се трудимо се да са нашег пројекта немилосрдно искоренимо сав материјал код кога постоји и најмања сумња у вези са правом коришћења.

На пример

Многи сајтови на интернету не дозвољавају да се њихов материјал слободно копира. Уколико материјал није у јавном власништву, нема копилефт обавештење компатибилно са лиценцом Кријејтив Комонса — Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Unported (CC-BY-SA), или нисте добили експлицитну дозволу да га користите, молимо вас да га не копирате са других сајтова на Википедију. На страници Википедија:Писмо вебмастерима можете наћи моделе писама за тражење дозволе за коришћење материјала заштићеног АП.

Важно!
  • Ако сте ви аутор дела, али ауторска права припадају издавачу, не можете нам у име издавача дати дозволу за коришћење вашег дела. У таквом случају, за коришћење вашег дела потребна је дозвола издавача.
  • Ако сте власник неког дела, то никако не значи да сте аутоматски и носилац ауторских права. За објављивање неког дела, потребна је дозвола аутора, носиоца ауторских права и/или издавача.
  • Ако сте један од наследника аутора објављеног или необјављеног дела, за објављивање дела потребна је дозвола свих наследника.

Википедија није складиште без критеријума[уреди | уреди извор]

Википедија није складиште. Постоје ствари које се могу укључити на пројекат и постоје ствари које се не могу укључити. Најбоље објашњење за ово налази се на страници Википедија:Шта Википедија није. Нарочито се трудимо да не укључујемо материјал који нема енциклопедијски ниво значаја. Највероватније је да нам не треба чланак о спортском клубу ваше школе (осим, наравно, ако се не ради о „Оксфордској унији“, нпр.). С друге стране, добро су дошли енциклопедијски чланци са изворима и написани с неутралне тачке гледишта. Садржај већине веб-сајтова обично не задовољава те критеријуме, стога је најбоље да се парафразира него да се само копира. Осим тога, ако се садржај преноси препричавањем, није потребно поново лиценцирати садржај.

Википедија не објављује оригинална истраживања[уреди | уреди извор]

Википедија није примарни извор, што значи да не објављује нова и неиспитана истраживања; наш став је описан на Википедија:Без оригиналног истраживања. Ако је ваш рад теоријски, иноваторски, необјављен, или је на било који други начин немогуће проверити га у другим изворима, не можете га слати на Википедију.

Донирање фотографија[уреди | уреди извор]

Ако сте направили неке фотографије и мислите да би добро дошле Википедији, можете их послати на Оставу (мораћете прво да отворите налог), одакле их може преузети било који Викимедијин пројекат, укључујући и Википедију. Ако шаљете слике, молимо вас да се прво упознате са шаблонима за лиценце. Ако су слике ваше, можете користити следеће лиценце:

  • {{GFDL-self}} ако желите да задржите ауторско право, а да лиценцирате своје слике ГНУ-овом лиценцом за слободну документацију.
  • {{CC-BY-3.0}} или {{CC-BY-SA-3.0}} ако желите да задржите ауторско право, а да своје слике лиценцирате лиценцом Кријејтив комонса (водите рачуна, овде нису све Кријејтив комонс лиценце прихватљиве — нпр. лиценце којима се брани комерцијална употреба или прерада, нису прихватљиве).
  • {{Attribution}} или {{CopyrightedFreeUseProvidedThat}} ако желите да задржите ауторско право, а да слике могу да се користе слободно, под одређеним условима, као што је нпр. навођење имена аутора (тј. вас). Не заборавите да у те услове не могу ући услови неких неприхватљивих Кријејтив комонс лиценци, као што су нпр. „без прераде“ или „без комерцијалне употребе“.

Доприноси такође могу бити лиценцирани двема различитим лиценцама, чиме дозвољавате корисницима вашег дела да одаберу лиценцу под којом ће га користити.

Пожељно је да на страници описа датотеке да додате што детаљнији опис свог дела и његовог порекла (као нпр. где, кад и како је дело настало), као додатну информацију шаблону са лиценцом.

Како да нам дате дозволу да преузмемо нешто што је већ на интернету?[уреди | уреди извор]

Најједноставнији начин да дате дозволу за копирање материјала који је већ негде на интернету јесте да на самом сајту на ком се налази материјал ставите експлицитну дозволу за то. Такво обавештење обично се назива копилефтом. У овом обавештењу мора стајати да је ваш сајт (или делови вашег сајта) лиценциран Кријејтив комонс Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Unported лиценцом (CC-BY-SA) и ГНУ-овом лиценцом за слободну документацију (GFDL) или да је у јавном власништву. За текст овако би могао да изгледа текст дозволе:

Текст на овом веб-сајту (или страници, ако желите да лиценцирате слободном лиценцом само део сајта) може се слободно копирати, мењати и користити под условима лиценце Кријејтив Комонса — Ауторство-Делити под истим условима 3.0 Unported (CC-BY-SA) и ГНУ-ове лиценце за слободну документацију (GFDL).

Ако не желите да задржите било каква права на рад, можете га лиценцирати лиценцом Кријејтив комонс нулто одрицање, којом заправо предајете дело у јавно власништво.

Текст овог веб-сајта (или странице) доступан је под лиценцом Creative Commons Zero Waiver 1.0 (CC0)

Напомена: Одрицање ауторских права и других моралних права није могуће у свим правним системима. Један од тих правних система који не дозвољавају одрицање ауторства јесте и правни систем Републике Србије.

Ако бисте желели да дате дозволу Википедији или неком другом пројекту Викимедије на српском језику да преузме садржај с вашег сајта, било да се ради о тексту или сликама, али не желите да свој сајт лиценцирате слободном лиценцом, ипак морате да га предате под слободним лиценцама које су горе наведене, и то можете да урадите на следећи начин:

  • Пошаљите нам текст дозволе имејлом. У пољу From: треба да стоји имејл адреса вебмастера, односно контакт адреса наведена на сајту, а у пољу Reply-to: треба да стоји permissions-sr@wikimedia.org како би постојала евиденција о томе коме је све послато писмо.
  • Када (ако) се добије потврдан одговор:
    • треба да се направи одговарајућа подстраница: Википедија:Дозволе за објављивање/Назив конкретног сајта, организације, или име појединца који даје дозволу (нпр. Википедија:Дозволе за објављивање/САНУ) и да се на њу ископира добијени одговор;
    • на страници Дозволе за објављивање треба да се дода нова ставка, а у складу са постојећим дозволама;
    • корисници који имају приступ OTRS систему ће додати ID конкретног тикета и тек након тога ће добијена дозвола постати пуноснажна.