Википедија:Правило о три враћања

С Википедије, слободне енциклопедије

Ово правило се односи на сваку особу. Коришћење крпених лутака (вишеструких налога) није легитиман начин избегавања овог ограничења, а ово правило (П3В) се нарочито не односи на групе. Ако је стварно неопходно повући неко уређивање, него други ће то вероватно одрадити — то ће такође послужити веома битној сврси да се и заједница у већини усагласи око тога која је од две супротстављене верзије исправна.

Ако желите, попричајте са другим Википедијанцима које поштујете и замолите њих да баце поглед. Ако сте и ви и особа коју сте замолили за помоћ обоје требали да вратите три пута, тада је вероватно време да затражите да страница буде заштићена и покушате да покренете поступак за разрешење сукоба.

Ово правило се такође примењује на странице појединачно: ако уредник направи по три враћања на две различите странице у току 24 часа, тих шест враћања тог уредника не чине кршење овог правила. Након што урадите враћање, немојте у року од 24 часа након првог направити више од још два. Ово правило се не односи на враћање сопствених промена или исправљање простог вандализма. Враћање у циљу одржавања — као што су она на Добродошли или песку — су исто тако дозвољена.

Намена овог правила[уреди | уреди извор]

Правило о три враћања није овлашћење, него „електрифицирана ограда”; намена П3В је да заустави уређивачке ратове. Оно не гарантује корисницима неотуђиво право на три враћања свака 24 часа нити подржава враћање као технику уређивања. Истрајно враћање остаје непопуларно и тешко да се може сматрати подесним начином сарадње са другима.

Ако вам се деси да сте вратили страну чак и више него једанпут дневно, то указује на озбиљне проблеме и да би требало да разрешите сукоб, почевши од стране за разговор чланка.

Сама чињеница да корисници могу бити блокирани због претераног враћања не повлачи да ће бити блокирани. Администратори нису ни у каквој обавези да блокирају корисника за кршење П3В ако на пример виде да је сукоб разрешен .

Неки корисници препоручују да разредите своја враћања на једно на дан (погледајте Клуб хармоничног уређивања):

  • Можда се друга особа опамети.
  • Можда се ви опаметите и схватите да је друга особа у праву!
  • Други могу лако да прискоче и покушају да помогну. Погледајте на пример, MeatBall:DefendEachOther
  • Дан је много лакше применити него 24-часовни период. Ако ограничите себе на једно враћање на дан, избегавате ризик да случајно направите четири враћања у 24-часовном периоду.

Враћање и вандализам[уреди | уреди извор]

Ако се нађете у ситуацији да враћате велики број промена корисника који је добио забрану или вандала, можда би требало блокирати корисника или IP адресу. Ако нисте администратор, жалите се на особу на администраторској табли. Ако јесте администратор, треба да блокирате корисника у складу са правилима блокирања. Џимбо Велс је рекао:

Наравно, сматра се да се правило о три враћања не односи на враћање простог вандализма које корисници направе док чекају да администратори блокирају IP адресу нападача. У принципу, администратори уопште не треба да враћају вандализам него да га одмах блокирају. (Ипак, понекад администратор из ваљаних разлога, на пример из страха да не омета недужне кориснике, одлучи да не блокира IP адресу) Међутим, у неким случајевима може да се деси да прости вандализам преживи три враћања; правило не треба тумачити да корисник који је већ направио три промене треба да напусти борбу против вандализма који је у току. Овај изузетак користите опрезно — боље је бити сигуран да је вандал блокиран кад год је то могуће. И будите сигурни да је то прости вандализам по уобичајеној дефиницији. Овај изузетак се не односи на враћање промена познатих и угледних корисника само зато што сматрате да је њихова измена „вандализам“. Прост вандализам је врло јасан; немојте га помешати са променама са којима се не слажете.

Корисничке странице[уреди | уреди извор]

Ово правило се примењује и на корисничке стране у случајима када корисник уклања шаблоне и обавештења о блоку или о доказаном луткарству, као и у случајима када садржај ваше корисничке странице не задовољава одређене критеријуме. За више информација погледати Шта НЕ МОГУ да имам на својој корисничкој страници?.

Спровођење[уреди | уреди извор]

Изгласано је појачавање спроводљивости овог правила:

Ако прекршите правило о три враћања, администратор може после вашег четвртог враћања да вас блокира на 24 часа. У случајевима када више особа прекрши правило, администратор мора са свим странама да поступа једнако .

Сем тога, ово правило се спроводи:

  • Образовањем корисника који можда нису свесни добре википедијанске праксе у овој ствари.
  • Притиском околине и примером.
  • Када су странице заштићене због ратова измена, администратори могу да заштите страницу на верзији које се не свиђа странкама укљученим у претерано враћање. Неки верују да је ово скора промена правила о заштити страница. Администратор такође има опцију да заштити тренутну верзију, чиме одржава утисак неутралности.

На кршење правила о три враћања се администраторима пажња такође може скренути у и на огласној табли за администраторе.

Упорни преступници могу одлуком заједнице бити подвргнути и дужим забранама приступа и другим ограничењима уређивања. Ово се такође односи и на оне коју редовно покушавају да „преваре” правило, као што је чињење четвртог враћања тек мало после истека 24-часовног периода или прављењем сложених враћања која покушавају да сакрију враћање садржаја који уредник преферира.

Администратори блокирани због овог правила не смеју сами себи да скидају блокаду.

Администратори имају право да уклоне блокаду ако уредник-починилац покаже кајање због кршења правила.

Блокиран сам по П3В! Шта да радим?[уреди | уреди извор]

Прво, проверите да ли сте стварно урадили четврто враћање у 24 часа или ту негде.

  • Ако нисте, пошаљите поруку администратору који вас је блокирао (или неком другом администратору) у којој ћете га љубазно истаћи ову чињеницу и замолити да вам уклони блокаду.
  • Ако јесте, или сачекајте 24 часа или пошаљите поруку администратору који вас је блокирао (или неком другом администратору) у којој признајете своју грешку и замолите да вам уклони блокаду; он, наравно, не мора да вам изађе у сусрет.
  • Можете писати на својој корисничкој страници за разговор, јер обично се та могућност оставља за евентуалне жалбе на блок. Међутим, немојте злоупотребити ову могућност, иначе ће вам и она бити одузета.

Неки администратори узимају у обзир и квалитет уређивања која су у питању. Неки не.

Знајте да у прошлости јавно прозивање администратора који вас је блокирао није било најбоље прихваћено. Међутим, случајеве претеривања у злоупотреби овог правила можете пријавити на Википедија:Администраторска табла.