Грб Немачке

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб Немачке
Верзије
Детаљи
Носилац Немачка
Аутор(и)Карл-Тобијас Шваб је дизајнирао грб 1926. који се користио као грб Рајха од 1928.
Усвојен3. октобар 1990.
Раније верзије
УпотребаГрб Немачке у време Хитлера

Грб Немачке или Бундесадлер (Bundesadler - "савезни орао") је званични хералдички симбол Савезне Републике Немачке. Грб је престављен црним једноглавим орлом спуштених крила, на жутој (хералдички - златној) позадини, са црвеним кљуном и канџама. Боје на грбу одговарају бојама на застави Немачке.

Орао је стари германски симбол, повезан са богом Одином. Представљао је поред тога и непобедивост, а у таквом облику упознали су га и Римљани.

Историја[уреди | уреди извор]

Први помен орла везује се за Карла Великог, а постоје инфомације да је црни орао на златној подлози био царски симбол. Овај грб је задржан у Римско-немачком царству, са више варијација, а главна је била додавање круне, скиптра и шара. Овај царски орао користиће у нешто измењеном облику и Пруска, а остаће и грб Немачког царства од 1871—1918. године. После Првог светског рата, Вајмарска република усвојиће овај данашњи облик, који ће 1935. Хитлер изменити у орла своје нацистичке партије (види чланак за слику) - додавши му у канџама храстов венац унутар кога је стајала свастика-кукасти крст. По окончању рата и формирању СР Немачке, биће враћен Вајмарски орао који ће се отада називати савезни орао. Остаће као грб и после реунификације Немачке.

Грб данас[уреди | уреди извор]

Данас је орао представљен не само на грбу, већ и на заставама федералних институција, председника Републике и на разним местима повезаним са федералним органима, попут заглавља званичних докумената. Једна варијанта орла (необично дебељушкаста) краси салу Бундестага.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]