Дамјан Кецојевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Дамјан Кецојевић
Небојша Глоговац и Дамјан Кецојевић у представи Хадерсфилд (2005)
Лични подаци
Датум рођења(1977-04-10)10. април 1977.(47 год.)
Место рођењаБрчко, СФРЈ
Рад
Битне улогеХадерсфилд
Добра жена
Заборављени умови Србије
Веза до IMDb-а

Дамјан Кецојевић (Брчко, 10. април 1977) српски је позоришни, телевизијски и филмски глумац.

Студирао је глуму на Академији уметности „Браћа Карић, где је и радио као асистент на предмету сценског покрета. Први пут на филму појавио се 2007. године, а најзначајније улоге играо је у филмовима Хадерсфилд као Игор и у филму Добра жена као гост у студију, а значајну улогу остварио је и у ТВ серији Заборављени умови Србије, где је тумачио улогу Илије, службеног лица и улогу младог Јована Радоњића.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 10. априла 1977. године у Брчком у СР Босни и Херцеговини. Завршио је Академију уметности „Браћа Карић”, у класи професора Петра Банићевића. Након завршетка факултета, на истом добија посао асистента на предмету сценског покрета. Похађао је курс савременог плеса, Александар технику и импровизацију, као и цугигнам технику плеса. Семинар физичког театра завршио је у Берлину у КИМ театру. Током једног семестра био је предавач сценског покрета као ванредни професор на Универзитету уметности у Београду.

Члан је Малог позоришта Душко Радовић, а глумио је и у Југословенском драмском позоришту[2] и у дечијем Позоришту Пуж.

Филмска каријера[уреди | уреди извор]

Прву улогу на филму остварио је 2007. године у филму Хадерсфилд, где је тумачио лик Игора, школског другара Дулета (Војин Ћетковић) и Ивана (Небојша Глоговац) који већ дуго живи у граду. Хадерсфилду. Након успешне улоге у филму Хадерсфилд, који је освојио велики број награда, Дамјан 2007. године добија улогу у кратком филму Едина, где тумачи улогу Марка. Године 2008. тумачи улоге у ТВ серији Заборављени умови Србије, као Илија, службено лице и у улози младог Јована Радоњића. Исте, 2008. године појављује се у две епизоде ТВ серије Последња аудијенција, као судија.

Након осам година паузе Дамјан се опет појављује у свету филма, где 2016. године добија улогу у играном филму Добра жена, где је тумачио госта у студију. Године 2017. глумио је у кратком филму Последњи запис Леонида Шејке, а 2018. године добио је улогу Пеђе у ТВ серији Пет. Током 2019. године имао је малу улогу француског чиновника у ТВ серији Ујка — нови хоризонти, као и улогу роштиљџије Радета у серији Преживети Београд.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Год. Назив Улога
2000-е
2007. Хадерсфилд Игор
2007. Едина (кратки филм) Марко
2008. Заборављени умови Србије (ТВ серија) Илија, службено лице и млади Јован Радонић
2008. Последња аудијенција судија
2010-е
2016. Добра жена гост у студију 2
2017. Последњи запис Леонида Шејке (кратки филм)
2018. Пет (ТВ серија) Пеђа
2019. Ујка — нови хоризонти (ТВ серија) француски чиновник
2019. Преживети Београд (ТВ серија) роштиљџија Раде
2020-е
2021. Александар од Југославије (ТВ серија) Грегор Жерјав
2021. Азбука нашег живота (ТВ серија) Грга
2023. Троје Александар
2023. Што се боре мисли моје Јаша

Позориште[уреди | уреди извор]

Стални члан Малог позоришта Душко Радовић постао је 2011. године, а крајем 2012. године био је в. д. управник овог позоришта.[1]

У свом матичном, Малом позоришту Душко Радовић глумио је у представама Књига лутања, Мачак у чизмама, Поп Ћира и поп Спира, Чудне љубави, Миљаковац, то јест Нови Зеланд, Оливер Твист, Капетан Џон Пиплфокс, Андерсенови кувари, Степа и Цар је го![1] У Југословенском драмском позоришту глумио је у представама Хадерсфилд (Игор), Розенкранц (Хамлет), Лете (Ругоба), Сплит (За сада нигде) и Буђење пролећа (Мелхиор), док је у Позоришту Пуж глумио у дечјим представама.

Био је задужен за сценски покрет у великом броју представа, као што су : Моби дик[3], Призори егзекуције, 39 степеника, Сан летње ноћи и у многим другим.

Награде[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]