Дан жалости

С Википедије, слободне енциклопедије
Заставе на пола копља
поводом дана жалости

Дан жалости је дан којим се обележава жалост заједнице поводом неког трагичног случаја, као што је смрт важне особе или несрећа са много жртава. Одлуку о обележавању дана жалости могу донети власти на свим нивоима: владе држава или федералних јединица, или локалне самоуправе. Обичај је да на дан жалости заставе се подижу на пола копља.

У Србији[уреди | уреди извор]

У Србији, проглашавање дана жалости је регулисано Законом о обележавању дана жалости. Одлуку доноси Влада Србије након тешких несрећа, смрти важног функционера или друге значајне особе, одређујући дан и дужину жалости, али не више од три дана.

Дан жалости се обележава спуштањем застава на пола копља, минутом ћутања у организацијама, предузећима и школама, прилагођавањем радио, телевизијских и сценских програма да буду прикладни жалосној прилици и штампањем новина и часописа са црно-белим насловним страницама.

Под истим условима, дан жалости могу прогласити и аутономна покрајина, град или општина, за територију јединице локалне самоуправе. Надлежна министарства спроводе надзор над спровођењем дана жалости. Лица и организације које прекрше одредбе закона могу бити кажњена новчаним казнама.[1]

Проглашени дани жалости[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Закон о обележавању дана жалости на територији Републике Србије”. Правно-информациони систем Републике Србије. 2010. Архивирано из оригинала 6. 5. 2023. г. 
  2. ^ „Дан жалости у Србији”. РТС. 15. 3. 2015. Архивирано из оригинала 6. 5. 2023. г. 
  3. ^ „Сутра дан жалости у Крагујевцу поводом смрти глумца Мирка Бабића”. Данас. Бета. 13. 11. 2020. Архивирано из оригинала 6. 5. 2023. г. 
  4. ^ „Данас и сутра дани жалости у Чачку”. Град Чачак. Архивирано из оригинала 14. 8. 2022. г.