Дејвид Камерон

С Википедије, слободне енциклопедије
Дејвид Камерон
Дејвид Камерон
Лични подаци
Датум рођења(1966-10-09)9. октобар 1966.(57 год.)
Место рођењаЛондон, Уједињено Краљевство
ДржављанствоУједињено Краљевство
НародностЕнглез
Религијаангликанизам
УниверзитетУниверзитет у Оксфорду
Породица
СупружникСаманта Шефилд
Деца4
Политичка каријера
Политичка
странка
Конзервативна странка
11. мај 2010 — 13. јул 2016.
МонархЕлизабета II
ПретходникГордон Браун
НаследникТереза Меј
Министар спољних послова
13. новембар 2023 — данас.
МонархЧарлс III
ПремијерРиши Сунак
ПретходникЏејмс Клеверли

Потпис

Дејвид Вилијам Доналд Камерон (енгл. David William Donald Cameron; Лондон, 9. октобар 1966) је британски секретар спољних послова и бивши премијер Уједињеног Краљевства од 11. маја 2010. године до 13. јула 2016. године, у два мандата. На челу британске владе и Конзервативне странке заменила га је Тереза Меј.[1][2][3]

Камерон је посланик у Дому комуна од 2001. године као представник изборне јединице Витни. Вођа опозиције је постао 2005. године, а пре тога је био министар образовања у сенци.

Биографија[уреди | уреди извор]

Камерон је студирао филозофију, политику и економију на Универзитету у Оксфорду. Након студија прикључио се одељењу за истраживање у Конзервативној странци а затим је био и специјални саветник Нормана Ламонта, канцелара благајне а затим и Мајкла Хауарда, високог званичника и вође Конзервативне странке. Био је директор корпоративних послова у Карлтон комјуникејшнс седам година.

Први пут се кандидовао на изборима 1997. године у изборној јединици Стафорд али је изгубио. На следећим изборима, 2001. кандидовао се за место посланика за Витни у Оксфордширу и победио. Две године касније је добио прилику да седи у првом реду опозиционих посланика и имао је важну улогу у координацији политике на изборима одржаним 2005. године

Постао је вођа Конзервативне странке на страначким изборима 2005. године победивши Дејвида Дејвиса. Његовим избором конзервативци су по анкетама и истраживањима први пут у десет година били испред владе Тонија Блера, и иако је избором Гордона Брауна за премијера њихова подршка поново опала, то је трајало кратко и након тога Конзервативна странка је била у константној предности. На изборима одржаним 2010. године странка је освојила највећи број посланичких места али не и већину што је резултовало у првој коалиционој влади након Другог светског рата са странком Либералне Демократе са Камероном као премијером.

Ожењен је Самантом Шефилд и има троје деце, од којих је једно преминуло.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Rt Hon David Cameron”. GOV.UK. Приступљено 18. 1. 2021. (језик: енглески)
  2. ^ „David Cameron prime minister of United Kingdom”. Britannica. Приступљено 18. 1. 2021. (језик: енглески)
  3. ^ „David Cameron”. IGC. Приступљено 18. 1. 2021. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]