Дзјаржински рејон

С Википедије, слободне енциклопедије
Дзјаржински рејон
Дзяржынскі раён
Положај
Држава Белорусија
Област Минска област
Админ. центарград Дзјаржинск
Површина1.189,50 km2
Становништво2009.
 — број ст.61.252
 — густина ст.51,49 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Дзјаржински рејон (блр. Дзяржынскі раён; рус. Дзержи́нский райо́н) је административна јединица другог нивоа у централном делу Минске области у Републици Белорусији.

Административни центар рејона је град Дзјаржинск.

Географија[уреди | уреди извор]

Дзјаржински рејон обухвата територију површине 1.189,50 км² и на 19. је месту по величини у Минској области.[1] Граничи се са Стовпцовским рејоном на западу, Узданским на југу, Минским на истоку и североистоку и Валожинским рејоном на северу.

Северни и централни делови рејона су нешто издигнутији и ту се налази и Дзјаржинска гора, највиша тачка Белорусије надморске висине од 345 метара, која је уједно и хидролошко развође између сливних подручја Њемена и Дњепра.

Најважнији водоток у рејону је река Уса (притока Њемена).

Историја[уреди | уреди извор]

Рејон је основан 17. априла 1924. године као Којдановски рејон и од оснивања па све до 1930. био је саставни део Минског округа Белоруске ССР (да би потом прешао под директну управу државе).

Којдановски национални рејон је 1932. преименован у Дзјаржински. Привремено је био распуштен од 1937. до 1939. године када је поново успостављен као рејон Минске области БССР.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа из 2009. на подручју Дзјаржинског рејона стално је било насељено 61.252 становника или у просеку 53,18 ст./км².[2]

Основу популације чине Белоруси (85,56%), Руси (8,24%), Пољаци (2,84%) и Украјинци (1,36%).

Насељена места[уреди | уреди извор]

На подручју Дзјаржинског рејона постоји укупно 275 насељених места. Рејон је административно подељен на 2 града (Дзјаржинск и Фанипаљ), једну варош (Негарелаје) и десет руралних општина.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Кроз рејон пролазе железнички и друмски правац на релацији МоскваМинскБрест.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]