Доктор Стрејнџ у мултиверзуму лудила

С Википедије, слободне енциклопедије

Доктор Стрејнџ у мултиверзуму лудила
Филмски постер на српском језику
Изворни насловDoctor Strange in the Multiverse of Madness
РежијаСем Рејми
СценариоМајкл Волдрон
ПродуцентКевин Фајги
Темељи се наMarvel Comics
Главне улоге
МузикаДени Елфман
Директор
фотографије
Џон Метисон
Монтажа
  • Боб Муравски
  • Тија Нолан
Продуцентска
кућа
Marvel Studios
Дистрибутер
Година2022.
Трајање126 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет200 милиона долара
Зарада955,8 милиона долара[1][2]
Претходни
Веб-сајтwww.marvel.com/movies/doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness
IMDb веза

Доктор Стрејнџ у мултиверзуму лудила (енгл. Doctor Strange in the Multiverse of Madness) амерички је суперхеројски филм из 2022. године у режији Сема Рејмија. Наставак је филма Доктор Стрејнџ и 28. је филм у Марвеловом филмском универзуму, као и први хорор филм у њему. Сценарио потписује Мајкл Волдрон на основу стрипа Доктор Стрејнџ аутора Стена Лија и Стива Дитка, док је продуцент филма Кевин Фајги. Главне улоге тумаче Бенедикт Камбербач као Доктор Стрејнџ и Елизабет Олсен као Гримизна Вештица, док су у осталим улогама Чуетел Еџиофор, Бенедикт Вонг, Ксочитл Гомез, Мајкл Сталбарг и Рејчел Макадамс. У филму, Стрејнџ и његови савезници путују у мултиверзум да би се суочили са мистериозним новим противником.

Редитељ и косценариста првог филма, Скот Дериксон, планирао је наставак од октобра 2016. године. Потписао је да се врати као режисер у децембру 2018, када је потврђено да ће се и Камбербеч вратити. Наслов филма је објављен у јулу 2019. заједно са учешћем Олсенове, док је Џејд Хали Бартлет ангажована да напише сценарио тог октобра. Дериксон је напустио место режисера у јануару 2020, наводећи креативне разлике, а Волдрон и Рејми су се придружили следећег месеца и почели испочетка. Снимање је почело у новембру 2020. у Лондону, али је одложено у јануару 2021. због пандемије ковида 19. Продукција је настављена до марта 2021. и завршена средином априла у Самерсету. Филм је такође сниман у Сарију и Лос Анђелесу.

Филм је премијерно приказан 2. маја 2022. у Холивуду, док је у америчке биоскопе пуштен 6. маја исте године.[3] Добио је позитивне критике критичара, који су похвалили режију, кинематографију, визуелне ефекте, музику, акционе сцене, емоционалну тежину и глуму, али су критиковали сценарио и филмски темпо.

Радња[уреди | уреди извор]

Америка Чавез и алтернативна верзија Стивена Стрејнџа беже од демона кроз простор између универзума тражећи Књигу Вишантија, која би им помогла у борби против зла. Демон убије Стрејнџа, а Америка отвори портал који их све троје пребаци на Земљу-616.[а] где Стивен Стрејнџ напушта свадбу своје бивше веренице, Кристин Палмер, и уз помоћ Врховног врача, Вонга[б] порази демона и спасе Америку. Америка објасни двојици чаробњака да ју је демон јурио јер има способност кретања кроз мултиверзум.

Препознајући знаке вештичје магије на демону и лешу другог Стрејнџа, Стивен Стрејнџ одлази до Ванде Максимов ради консултација. Ванда се излеће и открива да она стоји иза напада на Америку чије моћи жели за себе како би поново била са својом децом, Томијем и Билијем,[в] у неком другом универзуму. Након читања Даркхолда,[г] Ванда је своје моћи подигла на неслућене висине и сада себе назива Гримизном Вештицом. Након што Стрејнџ одбије да преда Америку Ванди на милост, она напада Камар-Таџ и масакрира учитеље мистичних вештина. Америка отвара портал који њу и Стрејнџа баца на Земљу-838. Ванда користи враџбину из Даркхолда која јој омогући да „сновоходи” између светова и заузме тело своје верзије са Земље-838, која живи породичним животом са двојицом синова.

Америка и Стрејнџ траже помоћ на Земљи-838, али их Карл Мордо[д] на превару заробљава и изводи пред суд Илумината, друштва највећих хероја на Земљи-838 чији су чланови Капетан Картер,[ђ] краљ Блекагар Болтагон,[е] капетан Марија Рамбо,[ж] Рид Ричардс из Фантастичне четворке и професор Чарлс Ксавијер, вођа Икс-људи.[з] Пре него што Илуминати успеју да донесу суд о Стрејнџовим акцијама, Ванда долази и порази их у борби. Стрејнџ и Америка беже уз помоћ научнице у тиму Илумината, Кристин Палмер са Земље-838.

Бег до Књиге Вишантија бива неуспешан јер их Ванда налази и уз Америкину моћ шаље Стрејнџа и Палмерову у разрушени универзум где је једини преживели алтернативна верзија Стрејнџа.[и] На Земљи-616, Ванда спрема чини којима ће одузети моћи Америци, а до којих је дошла уз присилу Вонга након што јој је једна од учитељица мистичних вештина уништила Даркхолд. Стрејнџ и Палмер успевају да поразе алтернативну верзију Стрејнџа. Стивен Стрејнџ одлучи да искористи Даркхолд своје алтернативне верзије како би сновоходио у тело своје мртве верзије, сахрањено на Земљи-616. У борби са Вандом, Америка схвата да је не може поразити и зато јој даје оно за чим жуди пребацивши их на Земљу-838 где је Били и Томи називају чудовиштем. У страху, они беже од Ванде и штите своју праву мајку, Ванду са Земље-838.

Спознаја о тежини учињених дела сломи Ванду и она одлучује да уништи све верзије Даркхолда кроз мултиверзум наизглед жртвујући себе у процесу. Пре него што Америка врати Кристин на Земљу-838, Стрејнџ јој признаје љубав, љубав према свим Кристинама у свим универзумима. Америка Чавез почиње учење мистичних вештина у Камар-Таџу, а Стрејнџ добија „треће око” као резултат коришћења Даркхолда. У завршним сценама чаробница[ј] позива Стрејнџа у борбу након што су његове акције довеле два света у опасност.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Бенедикт Камбербач Стивен Стрејнџ / Доктор Стрејнџ
Елизабет Олсен Ванда Максимов / Гримизна Вештица
Чуетел Еџиофор Карл Мордо
Бенедикт Вонг Вонг
Ксочитл Гомез Америка Чавез
Мајкл Сталбарг Никодемус Вест
Рејчел Макадамс Кристин Палмер
Патрик Стјуарт Чарлс Ксавијер / Професор Икс
Хејли Атвел Пеги Картер / Капетан Картер
Лашана Линч Марија Рамбо / Капетан Марвел
Ансон Маунт Блекагар Болтагон / Црна Муња
Џон Красински Рид Ричардс / Господин Фантастични

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Земља-616 приказана је у Марвеловом филмском универзуму.
  2. ^ Као што је приказано у филму Спајдермен: Пут без повратка, Вонг је заузео место Врховног врача након што је Стрејнџ нестао након Рата бескраја.
  3. ^ Деца коју је Ванда Максимов створила својом магијом приказана су у телевизијској серији ВандаВизија.
  4. ^ Даркхолд, књига проклетих, приказана је у серији ВандаВизија, али и раније у серији Агенти Шилда.
  5. ^ Лик Карла Морда, Стрејнџовог ментора који се окренуо против Древне, приказан је у филму Доктор Стрејнџ.
  6. ^ Лик Капетана Картер први пут је приказан у серији Шта ако...?.
  7. ^ Лик Блекагара Болтагона, односно Црне Муње, дебитовао је у Марвеловој серији Надљуди.
  8. ^ Алтернативни лик Марије Рамбо, пријатељице Керол Данверс, појављује се у филму Капетан Марвел.
  9. ^ Лик Чарлса Ксавијера један је од главних ликова у филмској франшизи о Икс-људима.
  10. ^ Овај универзум личи на онај из серије Шта ако...?, али се лик Врховног Стрејнџа не појављује.
  11. ^ Ван екрана идентификована као Клио.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Box Office Mojo. IMDb. Приступљено 3. 6. 2022. 
  2. ^ "Doctor Strange in the Multiverse of Madness". The Numbers. Nash Information Services, LLC. Retrieved June 3, 2022.
  3. ^ (језик: енглески) „Доктор Стрејнџ у мултиверзуму лудила”. www.gamespot.com. 15. август 2019. Приступљено 16. август 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]