Дражен Ричл

С Википедије, слободне енциклопедије
Дражен Ричл
Ричл 1984. године
Лични подаци
Датум рођења(1962-03-12)12. март 1962.
Место рођењаСарајево, ФНРЈ
Датум смрти1. октобар 1986.(1986-10-01) (24 год.)
Место смртиБеоград, СФРЈ
Музички рад
Активни период1981—1986
Жанрпоп-рок
Издавачка кућаЈуготон
Остало
Повезани чланциОзбиљно питање,
Елвис Ј. Куртовић,
Црвена јабука

Дражен Ричл Зијо или Пара (Сарајево, 12. март 1962Београд, 1. октобар 1986) је био југословенски музичар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ричл је одрастао на Кошеву са мајком Елвиром, пошто му је отац Фердинанд умро у детињству.[1] Завршио је средњу музичку школу, а касније уписао журналистику на Факултету политичких наука где је завршио прве две године студија. Тамо је упознао Бранка Ђурића Ђуру и Златка Бостанџића. Убрзо је почео да свира у бенду Озбиљно питање, заједно са Златком Арсланагићем, а затим и са групом Елвис Ј. Куртовић. Међутим почетком 1985. године их напушта и заједно са Арсланагићем оснива групу Црвена јабука. У Злајином поткровном стану пишу песме за први албум Црвене јабуке. У бенд долази басиста из Зенице Аљоша Буха, клавијатуриста Дражен Жерић Жера из групе Жаоке и бубњар Дарко Јелчић Цуња, такође из Зенице.

Каријера[уреди | уреди извор]

Ричл је једно време био водитељ на радију Сарајево заједно са будућим надреалистима Нелетом Карајлићем, Златком Арсланагићем, Зенитом Ђозићем и Борисом Шибером у хумористичкој емисији и претечи првих надреалиста ПРИМУС (Приче и музике суботом).[1] Важио је за једног од најбољих гитариста сарајевске рок сцене због чега је од Елвиса Ј. Куртовића добио звање „Најбрже руке средње Босне укључујући заједницу општина Тузла“. Глумио је у првој сезони серије Топ листа надреалиста из 1984. године. Са групом Црвена јабука је снимио један албум под називом Црвена јабука и ТВ спотове за песме Бјежи кишо с прозора, Са твојих усана, Нек те он љуби и Дирлија.

Смрт[уреди | уреди извор]

Гроб Дражена Ричла на Барама

Дражен Ричл је 18. септембра 1986. године доживео саобраћајну незгоду када је са Арсланагићем и Бухом пошао на концерт у Мостар. Буха је настрадао на лицу места, а Ричл је пребачен за Београд на ВМА због тешких телесних повреда, али је две недеље касније, 1. октобра 1986. године, преминуо. Сахрањен је на сарајевском гробљу Баре. На надгробном споменику у облику пресечене јабуке уклесан је стих из једне од његових песама:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Јунаци без улице-Дражен Ричл Архивирано на сајту Wayback Machine (10. децембар 2011), www.radiosarajevo.ba, 3. 6. 2011.