Друга фудбалска лига Енглеске

С Википедије, слободне енциклопедије
Друга лига
Лого Друге лиге
СпортФудбал
Основана2004.
1992./2004. (као Трећа Дивизија)
1958./1992. (као Четврта Дивизија)
Број тимова24
Држава Енглеска (23 тима)
 Велс (1 тим)
КонфедерацијаУЕФА
Степен4
Виши степенПрва лига
Нижи степенНационална лига
Домаћи купФА куп
Тренутни
првак
Линколн Сити (2018/19)
Веб-сајт[1]

Друга фудбалска лига Енглеске, односно Друга лига (енгл. Football League Two), или по спонзору Скај бет лига 2 (енгл. Sky Bet League 2) је четврта најјача енглеска фудбалска лига, након Премијер лиге, Чемпионшипа и Прве лиге.

Назив Друга фудбалска лига Енглеске је уведен од сезоне 2004/05. пошто је ова лига претходно носила има Енглеска трећа фудбалска дивизија, а прије тога Енглеска четврта фудбалска дивизија. Најдужи стаж у лиги има Акрингтон стенли. Последњни пут изван Друге лиге је играо у сезони 2005./2006. када је био члан Националне лиге.

Структура[уреди | уреди извор]

Друга лига се састоји од 24 клуба. Сваки клуб игра два пута против осталих клубова (једном код куће и једном у гостима). Уколико на крају сезоне клубови имају једнак број бодова, коначан поредак одређује се на темељу следећих критерија: гол разлика, број победа и коначно, разигравањем.

На крају сваке сезоне прва два клуба, заједно са победником разигравања клубова који су сезону завршили на позицијама између 3. и 6. места, пласирају се у Прву лигу.

Са друге стране, два последњепласирана клуба испадају и Националну лигу, а први клуб из те лиге, заједно са победником разигравања (екипе које су завршиле на позицијама од 2. до 5. места), пласирају се у Другу лигу.

Састав Друге лиге у сезони 2019/20.[уреди | уреди извор]