Зборник докумената и података о народноослободилачком рату југословенских народа

С Википедије, слободне енциклопедије
Колекција зборника докумената и података
Корице првог издања из едиције Зборника, том I - борбе у Србији, књига 1, година 1941, издато у Београду 1949.

Зборник докумената и података о Народноослободилачком рату југословенских народа је капитално издање Војноисторијског института Југословенске народне армије у Београду. У Зборнику су објављени документи јединица и установа зараћених страна у Југославији током Другог светског рата. Едиција се састоји од 174 књиге и подељена је у петнаест томова. Прва књига, означена као том I - борбе у Србији, књига 1, година 1941, издата је у Београду 1949, а последња, том XV, књига 1, О учешћу хортијевске Мађарске у нападу и окупацији Југославије 1941-1945, издата је 1986. године у Београду и Будимпешти.

Књиге су по томовима класификоване на следећи начин:

Едиција садржи библиографске референце, податке о настанку докумената и о месту њиховог чувања, индексе, као и фото-копије појединих докумената. Документи словеначких, македонских, немачких, италијанских, мађарских, бугарских, британских и америчких јединица и установа преведени су на српскохрватски језик. Осим докумената из збирке Војноисторијског института у Београду (данас Војни архив Србије), збирка садржи и један број докумената у документе у поседу Националног архива у Вашингтону (National Archives) од којег је Институт добио њихове снимке на микрофилму.

Књиге објављене 1973. и касније носе нешто измењен наслов који гласи Зборник докумената и података о народноослободилачком рату народа Југославије.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]