КК Ловћен

С Википедије, слободне енциклопедије
КК Ловћен
ЛигаПрва лига Црне Горе
Друга Јадранска лига
Основан1947. год.; пре 77 година (1947)
ДворанаСпортски центар Ловћен
(капацитет: 1.500)
ЛокацијаЦетиње, Црна Гора
Боје клуба   
ТренерДраган Радовић Прле
Веб-сајтwww.kklovcen.me
Домаћи jersey
Team colours
Домаћи
Гостујући jersey
Team colours
Гостујући

КК Ловћен је црногорски кошаркашки клуб из Цетиња. Основан је 1947. године, а тренутно се такмичи у Првој лиги Црне Горе и у Другој Јадранској лиги.

Историја[уреди | уреди извор]

Кошарка на Цетињу почела је да се игра након завршетка Другог свјетског рата. Кошаркашки клуб Ловћен настао је као кошаркашка секција Гимнастичког друштва са Цетиња.

У непосредној близини старог фудбалског игралишта, у Његошевом парку, 1947. године, изграђено је прво кошаркашко игралиште на Цетињу.

Прво учешће Ловћена на неком такмичењу било је на трећем Првенству Црне Горе у јуну 1949. године на Цетињу. Поред Ловћена, на овом турниру учествовали су још титоградска Будућност, которски Бокељ и пљеваљски Рудар.

Од 1952. године, кошаркашко првенство у Црној Гори организовано је у два дијела: такмичење у зонама и финални дио. Ловћен се годинама такмичио у средњој зони и у више наврата учествовао на завршним турнирима за првака Црне Горе.

Педесетих година прошлог вијека, извршена је унутрашња реконструкција зграде ”Војног стана” и направљена велика фискултурна дворана за кошарку и рукомет.

Јединствена црногорска лига формирана је 1970. године и од тада је Ловћен њен стандардни учесник, гдје је био међу водећим екипама. Послије земљотреса, 80-их година, извршена је реконструкција и доградња велике спортске дворане у којој се и данас играју утакмице. Ловћен је 1983. године, успио да се пласира у Прву Б савезну лигу и био њен учесник, са прекидима, до 1992. године.

Од сезоне 1992/93, Ловћен је играо у Првој лиги СР Југославије, да би највеће успјехе постигао у другој половини деведесетих. Ловћен је тих година са успјехом играо у најквалитетнијем домаћем такмичењу, а са Цетиња су често поражени одлазили тимови као што су Партизан, Црвена звезда, Хемофарм, ФМП Железник и други.

Током 1997. године, Ловћен се први пут пласирао у четвртфинале прволигашког плеј-офа, а освајањем шестог мјеста 1998, уз пласман у плеј-оф, клуб је први пут изборио учешће у европским такмичењима. У Купу Радивоја Кораћа, Ловћен је одмјерио снаге са италијанском Ромом, словеначком Крком и израелским Хапоелом.

Најбољи прволигашки пласман, Ловћен је остварио 2001. године, када је уз скор 13-9 освојио четврту позицију.

У сезони 2003/04, Ловћен је наступао у регионалној Јадранској лиги. Те године на Цетињу су гостовали ”великани” европске кошарке: Цибона, Сплит, Црвена звезда, Олимпија

Ловћен је био вицепрвак првог шампионата независне Црне Горе (2006/07), а исте године наступио је и у финалу Купа Црне Горе.

Најуспјешнија сезона била је 2009/10. Уз нови наступ у финалу плеј-офа националног кошаркашког шампионата, тим са Цетиња пласирао се и на фајнал-фор регионалне Балканске лиге у Софији. Након побједе у полуфиналу над македонском Фени индустријом, Ловћен је у финалу поражен од домаћина – Левског.

Успеси[уреди | уреди извор]

Учинак у претходним сезонама[уреди | уреди извор]

Сез. Првенство Црне Горе Куп Црне Горе Регионално такмичење Европско такмичење
2017/18. Полуфинале ПО Полуфинале Друга Јадранска лига — 6. место
2018/19. Полуфинале ПО Полуфинале Друга Јадранска лига — 7. место
2019/20. Полуфинале Друга Јадранска лига

Познатији играчи[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]